Zaključena obsežna kriminalistična preiskava s področja prepovedanih drog

Celje, 4. junij 2024

Celjski kriminalisti in policisti smo v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave prejšnji teden zaključili z obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog.

V preiskavi, s katero smo začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, smo uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo smo ugotovili, da so osumljeni delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog heroin, kokain in Ecstasy (MDMA). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje. Po ugotovitvah kriminalistov so osumljeni mesečno prodali najmanj dva kilograma prepovedane droge kokain.

V mesecu maju letos so osumljeni med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so osumljeni prodali prepovedano drogo kokain tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in bilo zaradi posledic uporabe hospitalizirano.

Člani združbe so delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Člani so imeli pri izvajanju nelegalnih aktivnosti jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju
Policijske uprave Celje so bili izredno iznajdljivi in previdni.

V času preiskave smo osumljenim zasegli:

– kilogram in pol kokaina,
– 800 g heroina ter
– 1300 g MDMA (Ecstasya)

V zaključni akciji smo opravili dvanajst hišnih preiskav in pridržali dvanajst oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. Deset smo jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po čl. 186/I in III Kazenskega zakonika smo ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni.

Med člani kriminalne združbe so bili nekateri tako na območju Slovenije, kot tudi v tujini, v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog.

Preiskovanje kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog je za policijo prednostna in stalna naloga, saj je Slovenija zaradi svojega geostrateškega položaja zanimiva za različne kriminalne aktivnosti pripadnikov organiziranih kriminalnih združb. Organizirane kriminalne združbe se pri svojem nezakonitem delovanju povezujejo med seboj tako doma, kot tudi v tujini.

V slovenski policiji se zavedamo problematike s področja prepovedanih drog, zato kriminalisti dnevno spremljamo in proučujemo trende preprodaje in tihotapljenja prepovedanih drog.

V zadnjih letih smo na območju celotne Slovenije zaključili najmanj 20 izredno odmevnih preiskav s področja prepovedanih drog, prijeli več pomembnih članov organiziranih kriminalnih združb in zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, s čimer smo kriminalnim združbam povzročili večmilijonsko finančno izgubo.

S spoštovanjem,

Policijska uprava Celje

Delite ta članek: