Velenje del globalne mreže za trajnostni razvoj mest

Pred Velenjem je proces zelene preobrazbe, zato smo sprejeli povabilo in se priključili mreži ICLEI, ki je globalna mreža za predstavnike lokalnih oblasti na področju trajnosti in združuje 2.500 lokalnih in regionalnih vlad, ki se zavzemajo za trajnostni razvoj mest. Aktivna je v več kot 125 državah, od tega je več kot 170 mest, med katerimi sta tudi Ljubljana in Maribor. Mreža podpira lokalne vlade pri izvajanju evropskega zelenega dogovora in krovne strategije EU za podnebno nevtralnost, da bi zgradili bolj odporne in pravične skupnosti.

Članstvo v ICLEI nam ponuja priložnosti za povezovanje preko globalne mreže kontaktov, dostop do strokovnjakov in mest z izkušnjami na področju pravičnega prehoda, storitve po meri ter izkušnje glede na zahteve našega mesta, dostop do uporabnih publikacij, študij primerov, orodij, prednostni dostop do znižanih pristojbin za dogodke, konference, delavnice ter priložnost za izmenjavo z enakovrednimi in strateškimi partnerji, skupno promocijo in izpostavljanje Velenja predvsem kot nosilca naziva evropski zeleni list 2024.
Z vključitvijo posebnih obveznosti nimamo, mreža služi kot podporni sistem.
Z mrežo ICLEI smo posredno in neposredno sodelovali že pri več različnih projektih in aktivnostih, in sicer KeepWarm, Western Balkan Exchange, ExchangeEU, JTPeers Exchange, Sokolovsko inspires konferenca, Annual meeting – Initiative for coal regions in transition in the Western Balkans and Ukraine, in druge.

Delite ta članek: