Izposojevalnica stvari za trajnostno souporabo

V sredo, 10. aprila, bo v Centru ponovne uporabe Velenje (Šaleška cesta 2d) zaživela izposojevalnica stvari, ki smo jo poimenovali Nucarnica. Gre za trajnostni model izposoje ali souporabe, ki ga v Velenju poznamo že iz sistema Bicy ali knjižnic, in ga kot primer dobre prakse prenašamo tudi na področje izposoje predmetov, aparatov in orodja, ki jih potrebujemo za kratkotrajno izposojo le občasno. Souporaba prinaša številne prednosti tako uporabniku kot tudi okolju, saj privarčujemo prostor in denar, hkrati pa s trajnostnim in odgovornim ravnanjem (so)prispevamo k zmanjšanju odpadkov, k manjšemu ogljičnemu odtisu in ohranjamo zeleni planet za prihodnje generacije.

Na dan odprtja ob 13. uri pripravljamo v Centru ponovne uporabe Velenje tudi novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili novo pridobitev in način uporabe. Na novinarski konferenci bodo sodelovali župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktorica SAŠA inkubatorja Ana Anžej, vodja Društva Knjižnica reči Jošt Derlink, vodja korporativnega upravljanja trajnosti pri Hisense Europe Urška Butolen in strokovna sodelavka na projektih pri družbi ZEOS, d. o. o., Urša Dolinšek.

V izposojevalnici stvari Nucarnica bodo za souporabo na voljo predmeti po naslednjih sklopih: avdio-video oprema in tehnika, predmeti za organizacijo zabave, orodje in pripomočki za urejanje okolice, pripomočki za potepanja in šport, pripomočki za urejanje okolice, mali kuhinjski aparati, gospodinjski aparati idr. Izposoja bo potekala prek spletne platforme, ki bo objavljena na dan odprtja in od takrat dalje bo možna tudi registracija. Prek registracijskega sistema bo potrjeno članstvo, možen pa bo tudi vpogled v katalog stvari, ki bodo od 10. aprila naprej na voljo za izposojo, za spletno rezervacijo predmetov. Objavljena bo tudi povezava do navodil za uporabo za izposojen aparat. Člani bodo lahko prišli po rezervirane stvari v Center ponovne uporabe Velenje po potrditvi rezervacije in v času, ki bo namenjen za izposojo. Možna bo tudi izposoja brez članstva, za katero bo obračunan prispevek za izposojo po dnevih. Seznam stvari, ki so na voljo za izposojo, in več informacij o projektu je na voljo na spletni strani: https://cpuvelenje.si/nucarnica/.

Konec marca smo zaključili zbiralno akcijo predmetov za velenjsko izposojevalnico stvari, ki je potekala tudi v sodelovanju z družbo ZEOS, d. o. o., v okviru Life projekta “Spodbujamo e-krožno” in družbo PUP Saubermacher. Zahvaljujemo se podjetjem in občanom za donirane stvari, hkrati pa še vedno sprejemamo delujoče aparate in orodja v souporabo za velenjsko Nucarnico, ki jih lahko oddate v Center ponovne uporabe Velenje.

Izposojevalnica stvari bo zaživela v sodelovanju z društvom Knjižnica Reči in je rezultat projekta “Spread the LOTs”, ki je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus. Podpira ga Evropski inštitut za inovacije, ki je organ Evropske unije.

Mestna občina Velenje je letos nosilec naziva Evropski zeleni list in skupaj z Ljubljano in Kranjem tudi del Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

Prijazno vabljeni na odprtje Nucarnice

Delite ta članek: