Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Odprtje medmuzejske razstave Igre moje mladosti, dogodek Jesen na Grilovi domačiji, vpis Mladih muzealcev in Teden otroka


25. sep 2023

V četrtek, 28. septembra, Muzej Velenje vabi na Velenjski grad na odprtje medmuzejske razstave Igre moje mladosti. V nedeljo, 1. oktobra, velenjski muzealci pripravljajo prireditev Jesen na Grilovi domačiji. Ob Tednu otroka med 2. in 8. oktobrom Muzej Velenje ponuja brezplačen vstop za mlade do 18. leta starosti.

V četrtek, 28. septembra, Muzej Velenje ob 18. uri vabi na odprtje razstave z naslovom Igre moje mladosti. Gre za medmuzejsko razstavo, ki je bila leta 2016 zasnovana v Goriškem muzeju, nato pa je potovala po Sloveniji in bila dopolnjena v Notranjskem muzeju Postojna, Pokrajinskem muzeju Koper in Muzejih radovljiške občine. Tokrat se ji bodo pridružile igrače iz depoja Muzeja Velenje in tudi tiste, ki so jih posebej zanjo prispevali prebivalci Šaleške doline. Na razstavi bodo predstavili številne igre in igrače s katerimi so se v prejšnjem stoletju igrale različne generacije otrok. Avtor idejne zasnove razstave je kustos Goriškega muzeja David Kožuh, avtorica razstave s strani Muzeja Velenje pa kustosinja Alma Javornik. V kulturnem programu razstave bo sodeloval Otroški pevski zbor Osnovne šole Šalek (zborovodkinja Barbara Čevnik).

Dogodek je del programa Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine in najavlja tudi prihajajoči Teden otroka.

Vsaka generacija ima za »svoje« nekatere igrače in igre, ki jih prejšnja ali kasnejša ne poznata. Se vi še spominjate vaše najljubše igrače? Danes se zaradi vsakodnevnih obveznosti odrasli vse manj igramo, zato pa nas otroci vedno znova vabijo v domišljijski svet, če jim le prisluhnemo. Na razstavi Igre moje mladosti lahko starši in otroci drug drugega vodijo med razstavljenimi igračami in igrami ter s tem vtisnejo obisku osebni pečat. Ogledajo si lahko doma izdelane igrače, tiste, ki so stare 50 let in več, ter vrsto namiznih iger. Videli bodo lahko igrače, s katerimi so se večinoma igrali fantje oz. dekleta, ter tiste, ki so bile namenjene vsem otrokom. V dveh manjših vitrinah so zapisane kratke pripovedi igrač, nekatere igrače pa bodo lahko obiskovalci odkrili s pomočjo tipanja, tako da je ta del namenjen tudi slepim in slabovidnim osebam. Nostalgiki se bodo lahko med drugim preizkusili v več kot 40 let stari videoigri. Razstavo dopolnjuje še video predstavitev izbora iger na prostem, kjer se izjave prelivajo v prikaz nekaterih iger.

Namen razstave, ki so jo v Goriškem muzeju zasnovali leta 2016 je bil, da obiskovalci vidijo stare igrače in da se navdušijo nad igranjem starih iger. Zamisel o razstavi je nastala ob premišljevanju, ob katerih predmetih lahko starši oz. stari starši otrokom razlagajo svoje izkušnje, otroštvo itd. Koncept zbiranja igrač se je uspešno širili med ostale muzeje, tako da so se doslej pridružili Notranjski muzej Postojna (2020), Pokrajinski muzej Koper (2021), Muzeji Radovljiške občine (2022) in Muzej Velenje (2023). Ob gostovanju v posamezni regiji se vsakokrat zbirajo igrače in bogatijo muzejski fondi, sodelujoči muzeji pa se povezujejo s pripravo družabnih promocijskih iger in ponujajo znižano vstopnino.


V nedeljo, 1. oktobra, velenjski muzealci ob 15. uri vabijo na tradicionalno prireditev Jesen na Grilovi domačiji. Na tokratnem dogodku se bodo posvetili spravilu lanu, ki so ga gojili na muzejski njivi. Prikazali bodo teritev lanu, spregovorili o šegah in navadah ob spravilu pridelkov nekoč, pomenu medsosedske pomoči, se pošalili in zavrteli ob dobri glasbi. Najmlajše obiskovalce čaka jesensko ustvarjanje. Dogodek muzejski sodelavci pripravljajo v sodelovanju z društvi, ki vse leto skrbijo za dogajanje na Grilovi domačiji. Na dogodku bo potekal tudi vpis med Mlade muzealce. Dogodek je del programa Tedna kulturne dediščine in Dnevov evropske kulturne dediščine ter akcije Z igro do dediščine.

Nedeljska druženja z otroki oz. srečanja Mladih muzealcev praviloma potekajo vsako tretjo nedeljo v mesecu od oktobra do junija, decembra pa vsako nedeljo. Na muzejskih druženjih spoznavajo, si ogledajo in kako drugače raziskujejo različne zanimive teme iz naše preteklosti, veliko tudi ustvarjajo. Srečanja so prilagojena otrokom starim od 4 do 8 let, ki se srečanja udeležijo v družbi staršev in otrokom starim od 9 do 14 let, ki nas lahko obiščejo sami. Vpisnina za celo leto je 15 evrov, vstopnica za posamezno srečanje pa je 3 evre.

V Tednu otroka, ki v Sloveniji letos poteka med 2. in 8. oktobrom, Muzej Velenje vabi otroke in mlade do 18. leta k brezplačnemu ogledu razstav na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov ter v Muzeju usnjarstva na Slovenskem. Brezplačen obisk mladim muzej ponuja tudi v okviru akcije Z igro do dediščine, ki poteka v istem terminu.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]