Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

39. Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje


29. maj 2023

Poletne kulturne prireditve Festivala Velenje, eden najstarejših poletnih festivalov v Sloveniji, se bodo z uvodnimi dogodki začele že prve dni junija in trajale vse tri poletne mesece. Mesto Velenje, njegovi prebivalci in obiskovalci bodo v razgibanem kulturnem utripu ponovno uživali v več kot 70 dogodkih na številnih različnih lokacijah. Med dogodki so kulturni programski sklopi, ki so uveljavljeni in konceptualno zastavljeni že več let, na voljo pa je seveda tudi Poletni kulturni abonma s petimi izjemnimi kulturnimi dogodki.
Najpomembnejši programski sklop Poletnih kulturnih prireditev (PKP) Festivala Velenje je za mnoge Poletni kulturni abonma s petimi pomembnimi in priljubljenimi glasbenimi ter scenskimi izvajalci, obdržali pa smo seveda tudi vse dosedanje programske sklope za mlade in odrasle ter za vse okuse in vseh žanrov, dodali pa smo jim, kot vsako leto, tudi kakšno novost. Ostaja poletni kino Zvezde pod zvezdami, tradicionalni Citrarski festival Prešmentane citre, junijski in avgustovski Večeri v amfiteatru ter Metal HeART dnevi v Galeriji Velenje in na prostem, ki bodo naš dodatek letošnjim MetalDays, ti bodo, kot je znano, letos prvič v Velenju. Za otroke pripravljamo tradicionalno Torkove Igrarije, Sobotne Lutkarije, Leteče lutke ter galerijske delavnice in ustvarjalnice za otroke in mlade.
Večeri v amfiteatru, sklop dogodkov, na katerih se predstavljajo lokalni ustvarjalci in poustvarjalci, se bodo odvijali tri poznopopoldanske junijske torke in dva avgustovska torka na Velenjski promenadi. Gostili bomo Center za vzgojo izobraževanje in usposabljanje Velenje, učiteljsko vokalno skupino Prima nota, mlado glasbeno zasedbo D.U.T., Plesno šolo Spin, citrarko Tanjo Lončar, Harmonikarski orkester Goter in Plesni studio N.
Na pragu šolskih počitnic bomo v okviru lutkovnega projekta Leteče lutke s predstavami Lutkovnega gledališča Velenje gostovali v krajevnih skupnostih Konovo in Stara vas ter v avtokampu ob Velenjskem jezeru. Najmlajši bodo sicer vse poletje ustvarjali, se igrali in zabavali na Torkovih igrarijah, ki jih prav vsak julijski in avgustovski torek dopoldan in popoldan pripravimo ob pomoči različnih velenjskih javnih zavodov, ustanov in društev. Ob tem bomo na igrišču pri Velenjskem jezeru (9. 7. in 13. 8.) pripravili še Cirkuški in Afriški dan pri Vili Čira-čara, ter na Velenjski noči (19. 8.) še Mornarski dan. Sobotne lutkarije bodo (z izjemo ene) že tradicionalno na travniku pri Domu kulture Velenje najmlajšim vsako julijsko in avgustovsko soboto ob 10. uri približale lutkovno-gledališko umetnost skozi predstave različnih slovenskih ustvarjalcev za otroke.
Že v lanskem letu smo pripravili dogodek (koncert) kulturnega ustvarjalca leta Mestne občine Velenje, letos z njim začenjamo Poletne kulturne prireditve. Multimedijski umetnik in glasbenik Stane Špegel je ob Kajuhovem letu združil moči z lanskim lavreatom Juretom Puklom in 1. junija začenjamo Poletne kulturne prireditve z njegovim projektom Kajuh via UI (umetn/išk/e inteligence). Na poseben način bosta to poletje zaznamovali dve prepoznavni domači rock zasedbi, skupaj s skupino Šank Rock pripravljamo na Vista parku veliki koncert ob njihovi 40-letnici (16. 6.), v avgustu pa se nam bo pred Domom kulture Velenje predstavila druga zimzelena domača skupina Chateau (18. 8.).
Med ostalimi glasbenimi dogodki velja izpostaviti izvajalce popularne in etno glasbe – na ploščadi pri Domu kulture Velenje bomo gostili priljubljene zasedbe, hrvaško skupino Soulfingers (7. 7.), Fake Orchestra z etno programom (21. 7.), prekmursko etno zasedbo Prašnati (11. 8.), v atriju Galerije Velenje bo nastopil tudi obetajoči avtor in izvajalec Jure Lesar (28. 7.)
Med številčnejšimi umetniškimi zasedbami bomo Starem Velenju (4. 7.) gostili izraelski mladinski simfonični orkester in zbor Raananana, na Titovem trgu pa bo 10. 8. koncertna izvedba Verdijeve opere Traviata v izvedbi Operne akademije maestra Georga Pehlivaniana, že v začetku junija (9. 6.) pa se nam bo predstavil pevski zbor iz nemškega Esslingena VoicES. Veseli pa nas, da v sodelovanju s projektom Folkart Festivala Lent v Velenje (29. 6.) prihaja atraktivna folkorna in odlična afriška skupina Ezimnyama Dance Company (Zimbabwe).
Avgust bomo že tradicionalno sklenili s Citrarskim festivalom Prešmentane citre, letos po malce bolj sušnih koronskih letih spet v tridnevni izvedbi. Na Velenjskem gradu bo 22. 8. nastopila Banda citrarska, Staro Velenje pa bo 23. in 24. 8. gostilo dva citrarska večera. Na prvem se bosta predstavili mladi obetavni citrarki Maša Strmec in Eva Avberšek, na zaključnem citrarskem večeru pa se bo predstavila uspešna avstrijska citrarka, vsestranska glasbenica in pedagoginja Magdalena Pedarnig iz Tirolske.
Scensko umetnost zastopajo glasbena komedija Gola v izvedbi Maje Blagovič in Tinkare Kovač, ki je v programu 18. 7. v atriju Velenjskega gradu, ter stand-up komiki: Aleksandar Perišić (Srbija), Pedja Bajović (Hrvaška), Miranda Lončar (BiH), Alen Borišek in Uroš Kuzman, ki se bodo pod naslovom Ex-Yu stand up večer - Smeh po Balkansko predstavili v Letnem kinu ob Škalskem jezeru 31. 8.
V Galeriji Velenje bomo 17. 6. s primernimi vsebinami praznovali vseslovensko Poletno muzejsko noč, ves junij pa gostimo aktualni razstavi Inventura 23 velenjskih gimnazijskih umetnikov in razstavo slikarja mlajše generacije Klemna Zupanca z naslovom Schalar See 1413. Konec junija (28. 6.) bomo odprli razstava grafik Parižanke afro-ameriških korenin Carol Muthiga Oyenkunle – »Armour/Amur«. Ob vseh omenjenih razstavah bomo v galeriji pripravili tudi spremljevalni program: javna vodstva, tematske ustvarjalne delavnice za otroke in mlade, pogovor z ustvarjalko in razstavljavko ter kulinarično-galerijski večer »Umetnost in okusi po francosko«. Poseben dan bo tudi 6. 7., ko bomo ves dan posvetili 100-letnici umetniku in kiparju Cirilu Cesarju.
Vse ponedeljkove poletne večere v juliju in avgustu bodo ljubitelji filma lahko preživeli na prostem v poletnem kinu Zvezde pod zvezdami na ploščadi pri Domu kulture Velenje v družbi izbrane in kakovostne filmske art produkcije. Med slovenskimi filmi si boste lahko ogledali dve letošnji uspešnici: Dedek gre na jug in Jezdeca.
Glavnina poletnega kulturnega dogajanja bo za obiskovalce brezplačna, plačljive dogodke pa smo uvrstili tudi v letošnji Poletni kulturni abonma, ki je v prodaji na blagajni Festivala Velenje: Rade Šerbedžija & Zapadni Kolodvor, Klemen Slakonja & Small Band, glasbena komedija Gola, večer z Iztokom Mlakarjem in stand-up Smeh po Balkansko. Cena abonma z vsemi petimi kulturnimi poslasticami je 85 EUR; brez Večera z Iztokom Mlakarjem pa 58 EUR.
Festival Velenje v začetku junija izdaja trimesečno zgibanko - plakat z vsemi poletnimi dogodki Festivala Velenje, konec junija pa programsko knjižico Poletje v Velenju, v kateri bodo zajete poletne prireditve vseh organizatorjev v Mestni občini Velenje. Knjižica bo tudi letos izvrsten kulturni in prireditveni vodnik po mestu in okolici, ki bo živo in aktivno vse poletje. Vse podatke in zadnje novice o 39. Poletnih kulturnih prireditvah, pri katerih sodelujemo tudi z različnimi lokalnimi zavodi in ustanovami, lahko spremljate na FB in spletni strani Festivala Velenje ter v koledarju dogodkov Mestne občine Velenje.


Programska zloženka


----
Vir: Festival Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]