Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Muzejski odmevi, odpoved Klepeta pod arkadami, predstava Zrejlo je žito ter koncert vokalne skupine Lipke in Šaleškega študentskega okteta


22. maj 2023

Danes, 22. maja, je Muzej Velenje objavil muzejski podkast z naslovom Maj, mesec mladosti. Za torek, 23. maja, napovedan Klepet pod arkadami z gostom Vladom Vrbičem zaradi bolezni odpade. V četrtek, 25. maja, pripravljajo na Velenjskem gradu plesno predstavo Zrejlo je žito. V petek, 26. maja, pa vabijo na koncert vokalne skupine Lipke. V nedeljo, 28. maja, SKUD Velenje in Zveza Srbov Slovenije vabita na Velenjski grad na monodramo »Kako je Nikola dobio brata«.

Danes, 22. maja, je Muzej Velenje objavil majsko epizodo Muzejskih odmevov z naslovom Maj, mesec mladosti. V tokratnem muzejskem podkastu lahko poslušalci prisluhnejo pogovoru s kustosom Muzeja Velenje za novejšo zgodovino Vinkom Mihelakom. Izhodišče pogovora bodo dan mladosti, Josip Broz Tito in Velenje.

Muzejski podkast je na voljo na spodnji povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=uRhpgxRUbCo


Iz Muzeja Velenje sporočajo, da za jutri, 23. maja, napovedan Klepet pod arkadami z gostom Vladom Vrbičem zaradi bolezni odpade. Nov datum dogodka bodo sporočili naknadno.

V četrtek, 25. maja, vabijo ob 20. uri na Velenjski grad na predstavo flamenka in sodobnega plesa Zrejlo je žito. Dogodek je brezplačen.

Predstava Zrejlo je žito plesne skupine Flame&co je celovečerna predstava flamenka in sodobnega plesa narejena v celoti na slovensko ljudsko glasbo oziroma njene priredbe. V tem izvirnem flamenko večeru se prepustite "pretakanju skupine", dinamiki skupine, množice, za katero so dobili navdih med samimi družbenimi pojavi kot tudi v naravi (veter zaveje travnik ali žitno polje). Prepletli so flamenko in sodobni ples, med katerima plesalke prehajajo, plesna stila kombinirajo in ju razvijajo v fluiden gibalni spoj. Udarci nog, poetični gibi dlani, kastanjete, krilo z vlečko in flamenko rute zavejejo ob melodiji in ritmu glasbe naših prostorov in s tem povežejo dve oddaljeni pokrajini.

Plesalke flamenka: Tina Cestnik, Maša Kolšek, Daša Kotnik, Janja Pučnik, Bojana Urbanc, Alenka Košir, Mojca Sevčnikar
Plesalke moderna: Lucija Boruta, Mateja Rožič, Katja Ranzinger Čater
Mentorja: Mitja Obed, Maša Kolšek
Koreografije: Mitja Obed, Maša Kolšek, Lucija Boruta, skupinske

V petek, 26. maja, pripravljajo ob 18. uri na Velenjskem gradu koncert ženske vokalne skupine Lipke in Šaleškega študentskega okteta z naslovom Glasbene pripovedi izza grajskih zidov. Dogodek je brezplačen.

Gradovi, neme priče minulih časov, še danes v vsej svoji veličini pripovedujejo zgodbe naše srednjeveške zgodovine. Te zgodbe še toliko bolj zaživijo, ko jim vdahnemo glasbeno vsebino. Ženska vokalna skupina Lipa Litije - Lipke, ki je v svojem več kot desetletnem delovanju glasbo podajala na različnih koncertnih prizoriščih, s projektom Glasbene pripovedi izza grajskih zidov širom Slovenije oživlja atrije, arkadne hodnike, grajske kapele in podobne prostore, ki omogočajo a cappella izvedbo glasbenih umetnin. S ciklom koncertov na gradovih po Sloveniji - na Velenjskem gradu v Velenju, Gradu Bogenšperk v Šmartnem pri Litiji, Gradu Gewerkeneg v Idriji in Gradu Rače v Račah, želijo z raznolikim glasbenim programom osvetliti žlahtno zapuščino grajske zgodovine. Prvi večer v ciklu koncertov po Sloveniji si bodo oder delile z lokalno dobro poznanimi fanti Šaleškega študentskega okteta iz Velenja, ki bodo s svojo prisotnostjo ter muziciranjem poskrbeli za še bolj pristen stik s publiko in grajskim ambientom.

V nedeljo, 28. maja, ob 10. uri Srbsko kulturno umetniško društvo Velenje in Zveza Srbov Slovenije vabita na Velenjski grad na monodramo »Kako je Nikola dobio brata«. Nastopil bo Dragan Marinković Marinko, igralec gledališča iz Kruševca (Srbija). Predstava, v kateri igralec tako igra kot tudi poje, je narejena po tekstu Irene Tiodorović in je že 19 let na repertoarju gledališča Kruševac. Vstop na dogodek je prost.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]