Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Odprtje razstave Kavčnikova dimnica - življenje na robu, mednarodni muzejski dan in Afriški ritmi na Velenjskem gradu


15. maj 2023

V sredo, 17. maja, Muzej Velenje vabi na odprtje občasne razstave Kavčnikova dimnica – življenje na robu. V četrtek, 18. maja, se velenjski muzealci pridružujejo praznovanju mednarodnega muzejskega dne in vabijo na dan odprtih vrat. V petek, 19. maja, Muzej Velenje pripravlja dogodek Afriški ritmi na Velenjskem gradu.


V sredo, 17. maja, ob 16. uri vabi Muzej Velenje na Trg svobode v Šoštanj na odprtje občasne plakatne razstave Kavčnikova dimnica – življenje na robu. Razstavo so velenjski muzealci pripravili ob 30-letnici odprtja domačije za javnost.

Razstava Kavčnikova dimnica – življenje na robu predstavlja zgodbo več kot 350 let stare domačije iz Zavodenj nad Šoštanjem, na obronku Šaleške doline. Gre za enega redkih ohranjenih primerov evropske alpske dimnice. Dimnica, ki so jo tekom stoletij večkrat dogradili, je restavratorsko obnovljena. Razstava razkriva različne vidike tega etnološkega bisera, tako s strani stavbne in premične kulturne dediščine, kot tudi spreminjanje družbene in duhovne kulture ljudi teh krajev skozi zgodbe njenih zadnjih prebivalcev. Avtorica razstave je kustosinja Muzeja Velenje Špela Regulj.

V četrtek, 18. maja, se velenjski muzealci pridružujejo praznovanju mednarodnega muzejskega dne. Ob tej priložnosti vabijo na dan odprtih vrat in ponujajo brezplačen ogleda razstav na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Muzej na Velenjskem gradu in Hiša mineralov bosta odprta med 10. in 18 uro, Muzej usnjarstva na Slovenskem pa bo odprt med 9. in 17. uro.

Mednarodni muzejski dan je vsako leto tudi priložnost za povezovanje slovenskih muzejev in galerij v obliki plakatne razstave na temo, ki jo določa mednarodna muzejska organizacija ICOM. Od leta 2020 je le-ta v skladu s cilji trajnostnega razvoja. Letošnja tema se glasi »Muzeji, trajnostni razvoj in družbena dobrobit«. Na to temo so slovenski muzeji pripravili plakatno razstavo z naslovom »Muzeji, trajnostni razvoj in dobro počutje«. Urbani plakati bodo med 16. in 29. majem postavljeni na ljubljanskih ulicah, z njimi muzeji opozarjajo na družbeno in okoljsko problematiko. Kot spletna knjižica bo le-ta na voljo na muzejskih družbenih omrežij. Muzej Velenje sodeluje s plakatom z naslovom »Ustvarjamo spomine dobrega počutja z Muzejem Velenje!«, ki predstavlja pedagoške in andragoške dejavnosti muzeji in sodelovanje z lokalno skupnostjo.


V petek, 19. maja, ob 12. uri, velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na dogodek Afriški ritmi na Velenjskem gradu. Prireditev pripravljajo v okviru Medgeneracijskega festivala „Velenje pleše“. Na brezplačnem dogodku si bodo udeleženci na Velenjskem gradu ogledali afriško zbirko Františka Foita in se zabavali v glasbeni gibalnici. Koordinator dogodka je Ljudska univerza Velenje.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]