Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

33. medobčinski Otroški parlament v Velenju


27. feb 2023

Na 33. Medobčinskem otroškem parlamentu so mladi iz Šaleške doline razpravljali na temo duševnega zdravja otrok in mladih – 72 mladih parlamentarcev iz vseh 9 osnovnih šol v dolini iskreno o težavah in pričakovanjih do staršev, šolskega sistema in družbe, da bo duševnih stisk manj


Sejno dvorano velenjske mestne hiše so v četrtek, na povabilo Medobčinske zveze prijateljev mladine (MZPM) Velenje in župana Mestne občine Velenje Petra Dermola, »zasedli« mladi parlamentarci. Na 33. medobčinskem Otroškem parlamentu za Šaleško dolino, ki je po dveh koronskih letih spet potekal v živo, so bili osnovnošolci tisti, ki so imeli glavno besedo, odrasli so jim pri tem le pomagali in prisluhnili njihovim razmišljanjem, ugotovitvam in sklepom. Tokrat so predstavniki vseh 9 osnovnih šol iz Šaleške doline razmišljali in razpravljali na temo Duševno zdravje otrok in mladih. Izkazalo se je, da gre za težko, a zelo pomembno temo, o kateri je treba govoriti na glas! Razprave so bile iskrene, mladi pa niso govorili le o problemih, ampak tudi o iskanju rešitev. In prav pri slednjem jim lahko pomagajo odrasli, ki so bili tokrat gostje parlamenta.
72 mladih parlamentarcev in parlamentark je najprej v štirih skupinah pod vodstvom moderatorjev razpravljalo na štiri podteme: na vprašanje, kaj je duševno zdravje, so odgovarjali v skupini, ki sta jo vodili klinična psihologinja mag. Maša Naraločnik Sinur in sekretarka MZPM Velenje Bojana Špegel. Odgovora na vprašanje, kako okolje vpliva na duševno zdravje mladih, so iskali pod vodstvom novinarke in mladinske aktivistke Tine Felicijan. Kje najdejo vire moči, da premagajo čustvene in duševne težave, so se pogovarjali pod vodstvom nekdanje mlade parlamentarke, danes varuhinje dijakov pravic in zastopnico njihovih pravic pri Študentski organizaciji Slovenije Žive Dokl. Četrto skupino, v kateri so mladi oblikovali misli in sklepe na temo sprememb za krepitev njihovega razvoja, pa sta vodili ljubiteljska igralka in novinarka portala Velenjčan.si Tajda Podvratnik ter sodelavka MZPM Velenje Ida Žličar.
Tudi besede bolijo
Po dobri uri in pol dela v skupinah so se mladi parlamentarci spet zbrali v sejni dvorani MO Velenje, kjer jih je uvodoma udarno pozdravila skupina tolkalcev Rhytem Factory iz Glasbene šole Velenje. Udarno zato, ker je takšna tudi tema, o kateri so govorili. Na plenarnem delu zasedanja, ki ga je vodila klinična psihologinja mag. Maša Naraločnik Sinur, so gostom in vrstnikom prestavili ugotovitve in sklepe posameznih skupin. V vsaki skupini so mladi parlamentarci sami izbrali po dva predstavnika Šaleške doline, ki se bodo udeležili regijskega parlamenta, kjer se jim bodo pridružili vrstniki iz Spodnje Savinjske in Zgornje Savinjske doline. Šaleško dolino bodo zastopali: Iva Oštir (OŠ MPT Velenje), Lana Jutriša, Pia Ramšak (OŠ KDK Šoštanj), Ota Mladenović, Luka Rožić, Teodor Torbica (OŠ Antona Aškerca), Eva Avberšek (OŠ Gorica Velenje) in Iza Uratnik (OŠ Šalek Velenje). Ti so tudi predstavili razmišljanja in sklepe 72 mladih parlamentarcev in parlamentark. Poudarili so, da se zavedajo, da morajo vire moči iskati v sebi, a pri tem potrebujejo tudi pomoč družine, šole in družbe. Velikokrat jih njihove zahteve spravijo v stisko, ki zanje ni majhna. Gre za tabu temo, ki zahteva več pogovorov, po mnenju mladih pa bi se morali z njo bolj seznaniti tudi starši. Izkazalo se je, da so velik del težav za duševne stiske mladih šola in šolski sistem, dogajanje v družini, ki ni vedno varno zatočišče, vse večji problem pa postaja tudi medvrstniško nasilje, tako verbalno kot fizično. Ja, tudi besede bolijo, prizadenejo, so povedali. Povedali so, da lahko to, kar je »tebi in skupini tvojih prijateljev smešno, sovrstnika, ki ga vzameš na tarčo, zelo boli.« Dobro se zavedajo, da o svojih stiskah ne smejo molčati, saj ta odpira prava vrata. Uporabili so tudi slogan TOM telefona za otroke in mladostnike »Odgovor je pogovor«.
Želijo si opolnomočiti vse vključene v odnose, od vrstnikov, staršev, učiteljev, da prepoznajo in sprejmejo težave mladih. Šele potem bodo lahko ukrepali in jim pomagali. »Pomembno je, da se imamo radi, da smo najprej prijatelji sami sebi,« smo še slišali, saj je samopodoba v času odraščanja velikokrat (pre)šibka. Želijo pa si tudi, da so sami in vsi okoli njih bolj pozitivni, saj stalno kritiziranje ni dobro.

Mladim parlamentarcem je na plenarnem zasedanju prisluhnila tudi podžupanja MOV Aleksandra Vasiljević. Med drugim jim je povedala: »Ena izmed tem vašega razmišljanja o duševnem zdravju je bila tudi tema o virih moči, o tem kje najdete moč, ko se zalomi. Rada bi vam povedala, da je moč v vas! V vsakem posamezniku! Verjemite vase! Tudi takrat, ko vam ne gre vse po načrtih!« Predsednik MZPM Velenje Zdenko Gorišek pa jim je povedal, da nista le šola in šolski sistem tista, ki je vir njihovih stisk. Dobro organiziran čas lahko marsikaj odpravi.
Zasedanje so spremljali tudi šmarški župan Janko Kopušar, ravnatelji in svetovalni delavci osnovnih šol in šol Šolskega centra Velenje, predstavnik Policijske postaje Velenje ter Marko Verdev, direktor področnih CSD za Šaleško in Savinjsko regijo.
Skupaj z vrstniki iz Spodnje in Zgornje Savinjske doline, kjer so medobčinske Otroške parlamente prav tako opravili prejšnji teden, se bodo parlamentarci iz Šaleške doline zbrali na 33. regijskem otroškem parlamentu. Ta bo v četrtek, 9. marca, potekal v Vili Rožle, kjer je sedež organizatorjev dogodka, MZPM Velenje. Na njem bodo izbrali 6 predstavnikov regije, ki bodo 11. aprila sodelovali na nacionalnem otroškem parlamentu v Državnem zboru v Ljubljani.


----
Vir: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]