Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Razstava 100 dejstev o Kajuhu je na ogled v preddverju velike dvorane Državnega zbora


20. feb 2023

Leto 2023 je Vlada RS razglasila za leto pesnika Karla Destovnika - Kajuha (1922–1944). V preddverju velike dvorane Državnega zbora RS je od 20. do 24. februarja 2023 na ogled priložnostna razstava Sto dejstev o Kajuhu. Avtorica je Špela Poles. Razstava je nastala pod okriljem Občine Šoštanj, ki je tako počastila spomin na slovenskega pesnika, narodnega heroja in šoštanjskega rojaka.
V tednu, ko je razstava na ogled v Državnem zboru RS, bo 22. februarja minilo 79 let, odkar je Kajuh kot borec XIV. divizije izgubil življenje. V tem tednu je razstava na ogled tudi na ploščadi pred I. gimnazijo v Celju, ki jo je Kajuh obiskoval kot dijak.
Na razstavi je predstavljenih sto ilustriranih kratkih zapisov s poudarki iz Kajuhovega življenja in njegovega literarnega ustvarjanja. Sto dejstev je zapisanih (ne čisto dobesedno) z zeleno tinto, podobno kot je pisal Kajuh mnoga pisma svojemu dragemu prijatelju Konstantinu Nahtigalu.
Razstava je bila prvič postavljena na Trgu svobode v Šoštanju decembra 2022, ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva. Ob razstavi je v tiskani in elektronski obliki izšla tudi knjiga Sto dejstev o Kajuhu, ki je dostopna na naslovu: https://www.vila-mayer.si/100-dejstev-o-kajuhu.
(Knjiga je v tiskani obliki na razpolago v Vili Mayer v Šoštanju, v Vili Bianca ter uličnem samopostrežnem nakupovalnem knjigomatu Velenjske knjižne fundacije Knjigolin21 na Starem trgu v Velenju.)

Ob robu: Karel Destovnik - Kajuh je pesnik upora in upanja. V svoji poeziji je izrazil hrepenenje po lepšem in pravičnejšem svetu. V zgolj šestih letih je ustvaril več kot 150 pesmi, več kot polovica jih je uglasbenih. Kajuhova poezija je slovenska klasika 20. stoletja.
Rodil se je v Šoštanju, v hiši, ki danes nosi ime Kajuhov dom in je ena najmarkantnejših stavb v mestu. Umrl je star 21 let nedaleč od doma, v Šentvidu nad Zavodnjami. Tam je danes postavljen Kajuhov spominski objekt. V eni od pesmi je zapisal: »Lepo je, veš, mama, lepo je živeti, toda, za kar sem umrl, bilo je premalo umreti!«

Foto: Razstava Sto dejstev o Kajuhu v Državnem zboru. Arhiv Občine Šoštanj.


----
Vir: Občina Šoštanj


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]