Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Odprtje Parka državnosti in Klepet pod arkadami


24. okt 2022

Danes, 24. oktobra, bo slavnostno odprtje Parka državnosti. Jutri, 25. oktobra, pa velenjski muzealci pripravljajo Klepet pod arkadami na Velenjskem gradu.

Danes, 24. oktobra, ob 16. uri, bo slavnostno odprtje Parka državnosti. Park državnosti je zunanji del Spominskega centra 1991. Predstavlja osrednji pomnik vojne za Slovenijo in je posvečen trem velikim korakom, ki so v 20. stoletju tlakovali pot Slovencev do lastne države. Na dogodku, ki bo potekal na predvečer dneva suverenosti, bosta goste pozdravila Andreja Katič v imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, osrednji govornik bo župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Park državnosti in Spominski center 1991 sta nastajala več let in sta rezultat tesnega sodelovanja domala vseh veteranskih in domoljubnih organizacij iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline, Mestne občine Velenje, Muzeja Velenje, Vojaškega muzeja Slovenske vojske, Muzeja slovenske policije, drugih institucij in organizacij ter številnih posameznikov, ki so se aktivno vključili v zbiranje in pripravo gradiva ter tako pomembno prispevali k njuni končni podobi. Vsebinsko in simbolno Park državnosti poudarja 20. stoletje in tri pomembne prelomnice na poti slovenskega naroda od etnične skupnosti do nacije. Park je bil vseskozi načrtovan vzporedno s Spominskim centrom 1991 kot njegov zunanji del. Po njegovem dokončanju bosta tako skupaj tvorila krajinsko in vsebinsko zaokroženo celoto in naj bi vsem obiskovalcem, predvsem pa mladim, približevala tudi domoljubne vrednote ter spodbujala spoštovanje in ljubezen do slovenskega naroda, kulture in države. Pri nastajanju vsebine parka je sodeloval Muzej Velenje in sicer kustos muzeja, muzejski svetovalec Vinko Mihelak.

Jutri, 25. oktobra, ob 18. uri, velenjski muzealci vabijo na Velenjski grad na pogovorni večer Klepet pod arkadami. Gost oktobrskega klepeta bo Velenjčan Jože Šalej.

Jože Šalej je vse do upokojitve leta 1993 delal v ESO Velenje, znan in prepoznaven pa je predvsem kot glasbenik. Leta 1964 je ustanovil Ansambel Jožeta Šaleja, ki je trinajst let igral na Jezeru in Golteh. Jože Šalej je igral tudi v Ansamblu Planika ter sodeloval s številnimi pevskimi zbori, orkestri in narodno zabavnimi ansambli. Pogovorni večer bo vodil kustos Muzeja Velenje Damijan Kljajič.

Muzej Velenje čestita ob državnem prazniku dnevu suverenosti in vabi v svojo družbo!


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]