Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

V Šaleški dolini zaenkrat dovolj vode


21. jul 2022

Kljub temu, da v zadnjem času pogosto zasledimo sporočila o težavah pri oskrbi s pitno vodo v trenutnem sušnem obdobju, ki je po letu 2003 eno najhujših v zadnjih 70 letih na srečo v Šaleški dolini takih težav ni občutiti, saj imajo na eni strani dovolj zmogljive vodne vire, prav tako pa zgrajene tri sodobne naprave za pripravo pitne vode (NPPV), ki lahko očistijo tudi vodo iz vodnih virov, ki so zaradi intenzivnih padavin onesnaženi z biološkimi snovmi, predvsem blatom.

Tudi v tekočem letu 2022 so bile na vodnih zajetjih na razpolago zadostne količine surove pitne vode, ki so jo v Komunalnem podjetju Velenje brez težav ustrezno pripravili na treh ultrafiltracijskih napravah. Povprečna dnevna zajeta količina je 11.733 m3/dan, kar znaša nekoliko več kot 54 % skupne minimalne izdatnosti vodnih virov. V poletnih mesecih, še posebej v tem sušnem obdobju, je povečana poraba vode - v količini do 15.000 m3/dan. To pa je na njihovem sistemu še vedno obvladljivo, saj je minimalna izmerjena izdatnost v tem obdobju 21.600 m3/dan.

Zaradi premišljenih vlaganj v vodooskrbni sistem v preteklih letih – izgradnjo treh naprav za pripravo pitne vode, izgradnjo transportnih cevovodov iz Ljubije in Hude luknje ter povezovalnega cevovoda do Šmartnega ob Paki, posodobitvijo daljinskega nadzora objektov in regulacijo krmilnih jaškov, ki omogočajo daljinsko regulacijo porabe vode iz različnih oskrbovalnih območij, lahko v Komunalnem podjetju Velenje zagotavljajo varno oskrbo njihovih uporabnikov brez omejitev rabe pitne vode. Poleg tega pa z dnevno akumulacijo v vrednosti okoli 12.000 m3, ki jo imajo v svojih vodohranih, na celotnem sistemu dosegajo tudi zahtevane standarde glede požarne varnosti.


----
Vir: www.rfantasy.si


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]