Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Možnost povišanih koncentracij ozona v zraku


21. jul 2022

V poletnih dneh lahko ob močnem sevanju pričakujemo povišane koncentracije ozona v zraku. Povišane koncentracije nastajajo v spodnjih plasteh ozračja zaradi onesnaževal v zraku. Negativno vpliva na ljudi, škodljivo je za živali in rastline.

Povišane koncentracije ozona v spodnjih plasteh ozračja nastajajo zaradi onesnaževal v zraku, ki so posledica človekovih dejavnosti (predvsem prometa in industrije).

Pri vdihavanju lahko občutljivejšim posameznikom povzroča negativne učinke. To so oteženo dihanje, kašljanje, tesnoba v prsnem košu in pekoč občutek v očeh. Negativen vpliv ima tudi na posameznike s kroničnimi boleznimi, kot so astma, bronhitis, srčne bolezni… Zaradi tega smo za vas pripravili usmeritve: koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj; v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat; izogibajte se naporom na prostem, kadar so koncentracije visoke; zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Ažurne informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje, Zavodnje in na mobilni postaji v Šoštanju so na razpolago na spletni strani http://okolje.velenje.si/.

Visoke koncentracije ozona v zraku se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše posameznike je priporočljivo, da ostajajo v zaprtih prostorih.

K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo vsi. Že z manjšo uporabo vozil na motorni pogon lahko vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka.

Zato na Mestni občini Velenje pozivajo vse, da v toplih in jasnih poletnih dneh uporabljate kot prevozno sredstvo po vašem kraju in okolici kolo. V Velenju nudijo tudi brezplačno uporabo mestnega potniškega prometa Lokalc in brezplačno izposojo koles Bicy.

V primerih, da bodo na merilnih mestih vrednosti dosegle opozorilno vrednost 180 mikro-g O3/m3 zraka, imajo skladno z Odlokom o informacijskem sistemu za področje zraka na območju Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki pripravljena navodila za ravnanje prebivalstva, o katerih bodo po potrebi obveščali.


----
Vir: www.rfantasy.si


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]