Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Muzejski odmevi, nova razstava pred Galerijo F-bunker, publikacija Velenjski grad: drobci grajske preteklost in projekt Grajska glasba


17. jan 2022

Danes, v ponedeljek, 17. januarja, bo Muzej Velenje objavil prvo letošnjo poddajo Muzejski odmevi. Velenjski muzealci vabijo na ogled nove razstave pred Galerijo F-bunker. Muzej Velenje predstavlja tudi dve novosti: knjižico Grad Velenje. Drobci grajske preteklosti ter projekt Grajska glasba.


Danes, 17. januarja, ob 10. uri Muzej Velenje vabi k poslušanju prve letošnje poddaje z naslovom »O pomembnem, a običajno skritem delu muzeja: vabljeni v muzejski depo!«. V januarskem podkastu se bo Alma Javornik pogovarjala z Matejo Murkovič, ki je v Muzeju Velenje zaposlena kot kustosinja dokumentalistka v muzejskem depoju.

Podkast Muzejski odmevi je nastal v preteklem letu. Tudi v letu 2022 bodo velenjski muzealci nadaljevali s pripravo mesečnih poddaj, s katerimi bodo predstavljali zanimive in aktualne teme povezane z delovanjem muzeja. Podkaste objavljajo vsak tretji ponedeljek v mesecu na muzejskih spletnih platformah, kjer so za poslušanje na voljo tudi kasneje.

Pred Galerijo F-bunker v podhodu pri Vili Bianca je na ogled nova razstava z naslovom »Mesto se spominja«. Razstava na ogled postavlja fotografije iz bogate zbirke priznanega velenjskega fotografa Volbenka Pajka, ki jih muzej hrani v svojem arhivu. Vabljeni k obujanju spominov na preteklost mesta.

V Muzeju Velenje so veseli, da lahko predstavijo dve novosti v njihovi ponudbi, ki sta povezani s 750-letnico prve posredne omembe Velenjskega gradu, ki je v letu 2020, zaradi epidemije novega koronavirusa, niso mogli obeležiti tako, kot so načrtovali.

Prva je knjiga z naslovom Grad Velenje. Drobci grajske preteklosti avtorice Mateje Medved, kustosinje Muzeja Velenje. V njej se sprehodimo skozi več kot 750 let dolgo zgodovino grajske stavbe, ki je kot nemi opazovalec sledila spremembam življenja ob svojem vznožju, in njeno zgodbo stavbe spomina spreminjajočega se življenja pod njo. Prepletajoči se zgodbi sta kratko in poljudno predstavljeni tako s pisano besedo kot tudi z gradivom, ki ga hrani Muzej Velenje. Ob posameznih eksponatih pa so na pomoč priskočile tudi sorodne ustanove doma in v tujini. Knjigo je mogoče kupiti v muzejski trgovini na Velenjskem gradu.

Projekt Grajska glasba se je prav tako začel v za Velenjski grad jubilejnem letu 2020. V letu, ki ga je zaznamovala pandemija novega koronavirusa, ki je posegla tako v delovanje muzejev in številnih drugih kulturnih institucij, kot tudi v delovanje posameznih ustvarjalcev. Rezultat projekta so štiri avtorske grajske ambientalne skladbe domačih ustvarjalcev, ki so posvečene Velenjskemu gradu. Tilen Slakan, Vid Jamnikar, Stane Špegel, Stojan Knežević in Davor Kazija so se podpisali pod štirimi žanrsko in slogovno raznolikimi skladbami, ki peljejo od klasike preko jazza do elektronske glasbe in bodo odslej ob različnih priložnostih pozdravljale obiskovalce Velenjskega gradu. Skladbe je mogoče tudi kupiti v darilnem paketu, posebej oblikovanem in obogatenem s fotografijami domačih avtorjev, ki Velenjski grad predstavijo v vseh letnih časih. Avtorica projekta je Mojca Ževart, oblikovno podobo pa mu je podal Bojan Pavšek (Opa!celica).


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]