Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 698

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Reševalci premogovnika Velenje na 45. Srečanju udarskih reševalnih enot Slovenije v Idriji


21. okt 2021

Člani Jamske reševalne čete Premogovnika Velenje so se 8. oktobra letos udeležili 45. Srečanja rudarskih reševalnih enot Slovenije, ki je tokrat potekalo v Idriji. Srečanje rudarskih reševalnih enot Slovenije poteka vsako leto v organizaciji enega izmed podjetji z rudarsko dejavnostjo – podzemnim pridobivanjem mineralne surovine. Z začetkom zapiranja rudnikov konec devetdesetih let minulega stoletja so se srečanja omejila na strokovni posvet in skupno reševalno vajo rudarskih jamskih reševalcev. Letošnje srečanje je organiziral Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUDHg Idrija).

Predpostavka tokratne skupne vaje enot rudarskih reševalcev »SRRES Idrija 2021 – Vaja POTRES« je bil močnejši potres na območju idrijskega preloma z epicentrom na območju Idrije, ki je med drugim prekinil delovanje ventilatorske postaje Inzaghi ter poškodoval električno napeljavo in povzročil zrušek v jamskem muzeju Antonijev rov. V reševalni vaji so sodelovale ekipe rudarskih reševalcev Premogovnika Velenje, CUDHg Idrija, Rudnika Trbovlje Hrastnik, Petrol Geo Lendava in Rudnika Žirovski vrh ter Enota reševalnih psov Tolmin. Izvedbo vaje so na posameznih deloviščih ocenjevali rudarski inšpektorji Inšpekcije za energetiko in rudarstvo ter ekipa Nujne medicinske pomoči ZD Idrija.

Na strokovnem posvetu z delovnim naslovom »Rudarstvo, varnost, zaščita in reševanje«, ki je potekal pred vajo, je bilo predstavljenih sedem strokovnih referatov. Namen posveta je predstavitev novosti na področju reševanja ter varnosti in zdravja pri delu nadzorno-tehničnemu kadru rudarskih podjetij in vseh, ki v okviru svojih aktivnosti izvajajo rudarsko dejavnost. Predstavljenih je bilo sedem strokovnih referatov, ki so zbrani tudi v zborniku referatov strokovnega posveta.

Za Premogovnik Velenje sta Gregor Uranjek, vodja Proizvodnega kontrolinga, in Ivan Pohorec, vodja Proizvodnega področja in glavni tehnični vodja v Premogovniku Velenje, pripravila in predstavila referat z naslovom »Sanacija požara in reševanje odkopne opreme v demontažni komori odkopa CD3/J v Jami Preloge«. Uspešno reševanje navedene odkopne opreme je v prvi vrsti omogočila usposobljenost in številčnost Jamske reševalne čete Premogovnika Velenje, ki poleg reševanja poškodovancev in gašenja v jami, obvladuje tudi najrazličnejša rudarska dela v zaplinjeni atmosferi z nameščenimi reševalnimi aparati. Navedena ugotovitev je bila tudi poglavitni zaključek premogovniškega referata.

»Rudarska reševalna služba Premogovnika Velenje, v okviru katere sta organizirani jamska reševalna četa in reševalna postaja, organizira in izvaja reševanje ob morebitnih nezgodah, izvaja vse potrebne aktivnosti na ogroženih območjih ter zagotavlja prvo pomoč ponesrečenim v jami. V Rudarski reševalni četi je danes 95 članov, od tega 78 aktivnih reševalcev, usposobljenih za delo z izolacijskim dihalnim aparatom. Člani imajo ustrezna znanja, so usposobljeni za delo v zaplinjenem območju ter za zagotavljanje prve pomoči, zato so povezani tudi v sistem zaščite in reševanja na državni ravni. Za izobraževanje reševalcev je dobro poskrbljeno, saj zanje organiziramo različna strokovna predavanja in usposabljanja s področja nudenja prve pomoči – pri tem sodelujemo z zdravniki, preverjamo znanje nameščanja reševalnih aparatov, izvajamo fizično testiranje oz. t. i. Cooperjev test ter testiranje v dimni komori. Zanje organiziramo tudi reševalne vaje v jami in v požarnem rovu,« je povedal Ivan Pohorec, ki je tudi vodja Rudarske reševalne službe v Premogovniku Velenje.

Foto: Velenjski reševalci na srečanju rudarskih reševalnih enot v Idriji – fotoarhiv PV


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]