Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 136

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
V Muzeju Velenje res ne počivajo!


26. nov 2018

V torek, 27. novembra, bodo v Vili Mayer v Šoštanju predstavili novo publikacijo o Napotnikovi galeriji, v Vrtcu Šoštanj pa odprli stalno razstavo umetniških del Napotnikove galerije. V sredo, 28. novembra, velenjski muzealci vabijo na sprehod po Velenju z ogledom razstav Muzeja Velenje v galerijah na prostem in v podhodih. Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju bo v četrtek, 29. novembra, gostil Klepet pod Pustim gradom, v četrtek, 29. novembra, pa bo Muzej Velenje praznoval skupaj z Nogometnim klubom Rudar Velenje, saj bo na slovesnosti ob klubski 70-letnici predstavljen tudi zbornik, ki so ga ob jubileju pripravili v muzeju. Na Grilovi domačiji v Lipju bodo v soboto, 1. decembra, poskrbeli, da si bodo obiskovalci lahko izdelali adventne venčke, na Velenjskem gradu pa bodo na prvo adventno nedeljo, 2. decembra, pripravili pravljično nedeljsko dopoldne. Tokrat bo v Muzeju Velenje dogajanje pestro tudi v ponedeljek, saj je 3. december Ta veseli dan kulture!

V Vili Mayer v Šoštanju bodo v torek, 27. novembra, ob 17. uri predstavili publikacijo o Napotnikovi galeriji, ki jo je pripravila sodelavka Muzeja Velenje Barbara Drev.
Publikacija, izdana ob 55. obletnici ustanovitve Napotnikove galerije v Osnovni šoli Bibe Röcka Šoštanj, je rezultat raziskovalnega dela, ki je predstavljalo tudi osnovo za razglasitev umetniške zbirke Napotnikove galerije za kulturni spomenik lokalnega pomena. Skupaj s katalogom Stalna zbirka Napotnikove galerije, ki ga je leta 2007 izdal Zavod za kulturo Šoštanj, predstavlja zaokroženo celoto aktualnega popisa umetniške zbirke.

Predstavitvi publikacije bo ob 18. uri v prostorih Vrtca Šoštanj sledilo odprtje stalne razstave umetniških del Napotnikove galerije.
Z odprtjem stalne razstave izbranih umetniških del Napotnikove galerije (izbor je opravila muzejska svetnica Galerije Velenje mag. Milena Koren Božiček) v Vrtcu Šoštanj, bo javnosti na ogled večji del zbirke galerije. Druga dela so na ogled v Osnovni šoli Karla Destovnika - Kajuha Šoštanj ter v Spominskem parku pred njo, v Vili Mayer, upravnih prostorih Občine Šoštanj, šoštanjski knjižnici ter na šoštanjskem Trgu bratov Mravljakov.


V sredo, 28. novembra, bodo velenjski muzealci v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom pripravili sprehod po mestu z ogledom razstav Muzeja Velenje v galerijah na prostem in v podhodih. Udeleženci sprehoda si bodo v družbi avtorjev ogledali razstave v Galeriji na prostem Velenje, Podhodu Pošta, Poslovnem centru Megatel, Hotelu Paka in v Galeriji F-bunker. Zbor udeležencev bo ob 17. uri pred Pošto Velenje (Kidričeva cesta 2a, Velenje).


Muzej usnjarstva na Slovenskem bo v četrtek, 29. novembra, ob 16. uri gostil Klepet pod Pustim gradom. Na mesečni prireditvi bo v sklopu prireditev ob 70-letnici Košarkarskega kluba Elektra tokrat gostoval nekdanji košarkar Vladimir Rizman, danes trener mlajših selekcij Košarkarskega kluba Elektra Šoštanj. Vladimir Rizman je bil tudi član zagrebške Cibone, ki je leta 1985 in leta 1986 osvojila košarkarsko Evroligo.


Na Grilovi domačiji bodo na prvo decembrsko soboto ob 15. uri pripravili dogodek Zima na Grilovi domačiji, v okviru katerega si bodo obiskovalci lahko izdelali adventne venčke.


Decembrske nedelje bodo tudi letos v Muzeju Velenje namenili najmlajšim. Zanje bodo pripravljali pravljične nedeljske dopoldneve s prireditvami »Babica pripoveduje«, ki se bodo pričenjale ob 10. uri. V nedeljo, 2. decembra, bodo otroci na Velenjskem gradu prisluhnili Jelki Sever Časl, 9. decembra jih bo v pravljični svet popeljala Marija Boruta, 16. decembra pa bo dolinsko bajko in pravljico pripovedovala Irena Zalar.


Na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, bodo tudi letos na stežaj odprli vrata Muzeja Velenje in pripravili za obiskovalce zanimive prireditve ter javna vodenja.

Ta dan bodo ob 10.30 na obisk povabili otroke iz šol in vrtcev Šaleške doline, ki bodo na Velenjskem gradu okrasili smrečice, v atriju Velenjskega gradu pa bodo ob 11. uri odprli razstavo novoletnih voščilnic in podelili nagrade 15. natečaja »Praznična voščilnica«.

Obiskovalci si bodo lahko med 17. in 21. uro brezplačno ogledali muzejske in galerijske razstave Muzeja Velenje na Velenjskem gradu ter stalne razstave Hiše mineralov, Spominskega centra 1991 in Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Ob 19.30 bodo pripravili vodstvo po muzeju na Velenjskem gradu, ob 20. uri pa po Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Ob 17., 18., 19. in 20. uri si bodo obiskovalci Spominskega centra 1991 lahko ogledali projekcijo filma Šaleška in Zgornja Savinjska dolina v procesih osamosvajanja.

Ob 18. uri bodo na Velenjskem gradu pripravili tudi koncert Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Velenje, ki ga vodi Metka Smirnov.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]