Tudi letos uspešni na natečaju Evropa v šoli

Tema »Dobro se z dobrim vrača« spodbudila veliko ustvarjalnosti pri mladih

Zaključna prireditev nacionalnega natečaja Evropa v šoli je bila letos v Celju – Na njej tudi nagrajenci iz regije SAŠA

En dan pred Dnevom Evrope, v sredo, 8. maja, je v Celju potekal slavnostni zaključek nacionalnega natečaja Evropa v šoli za šolsko leto 2023/2024, ki ga že 19 let pripravlja Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje je regijski koordinator projekta za Savinjsko-Šaleško področje, v tem šolskem letu pa smo prevzeli koordinacijo tudi za mariborsko območje. V natečaju smo bili tudi letos zelo uspešni. V Celje so peljali avtorje del, ki so jih poslali na nacionalni nivo natečaja, med njimi so bili tudi nagrajenci.

Letos so mladi ustvarjali na temo »Dobro se z dobrim vrača«, ki je bila, sodeč po literarnih, likovnih, video, ustvarjalnih in fotografskih delih sodelujočih, izjemen navdih za mlade ustvarjalce. Dokazali so, da so empatični in da jim ni vseeno, vedno bolj socialno razslojena družba pa skrbi tudi njih. V regijskem merilu so na MZPM Velenje prejeli 126 likovnih, literarnih, fotografskih in video del, ki so jih ustvarili mladi iz regije SAŠA, ter 44 del iz šol na mariborskem področju. Ustvarilo jih je 177 avtorjev, sodelovalo pa je kar 61 mentorjev na posameznih osnovnih in srednjih šolah, ki so se vključile v natečaj. Dve strokovni komisiji MZPM Velenje sta na nacionalni nivo umestili 38 del, od tega 19 literarnih, 16 likovnih, eno fotografsko, eno video in eno delo v kategoriji ustvarjalnega natečaja. Mladi ustvarjalci iz regije SAŠA so bili na državnem nivoju najbolj uspešni na literarnem in likovnem področju: učenka druge triade Ema Vedenik iz OŠ Griže je prejela 3. nagrado za literarno delo, njena mentorica je bila Alenka Turk. Med učenci tretje triade iz vse Slovenije je Ajda Čremožnik iz OŠ Polzela usvojila 1. mesto. Njena mentorica je bila Marija Konovšek. Učenka 7. razreda OŠ Miha Pintarja Toleda iz Velenja Ana Pungartnik Črešnar je v isti kategoriji usvojila 2. mesto. Njena mentorica je bila Irena Polajžar. Na likovnem natečaju je Maj Tibor Rajšp iz OŠ Šalek Velenje za delo z naslovom Prijateljstvo, ki ga je ustvaril pod mentorstvom Borisa Oblišarja, usvojil 3. mesto. Marko Šolajič iz OŠ Polzela pa je pod mentorstvom Mojce Cestnik, usvojil 3. mesto v kategoriji video natečaja za delo z naslovom »Razdiralna moč narave-povezovalna moč ljudi«.
Na fotografski natečaj so iz MZPM Velenje poslali fotografijo srednješolke Kaje Hanžekovič iz Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor, ki je zasedla

1. mesto v kategoriji srednješolcev. Njena mentorica je bila Natalija Prašnički. Drugo mesto v kategoriji ustvarjalnega natečaja pa je usvojila še Taja Rop iz OŠ Pesnica, njena mentorica je bila Tadeja Vraber.


Vir: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje

Delite ta članek: