Mladi bralci usvojili kar 850 predšolskih bralnih značk

V torek dopoldne je Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje pripravila še zadnjo od šestih prireditev za mlade bralce iz Vrtca Velenje, Vrtca Šoštanj in Vrtca Sonček iz Šmartnega ob Paki. Na prireditve, ki so se začele prejšnji torek v velenjskem Domu kulture, so povabili vse vrtčevske otroke, ki so usvojili predšolsko bralno značko. Da je branje knjig zabavno in poučno,  je v minulem vrtčevskem letu spoznalo kar 850 predšolskih otrok iz MO Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki, ki so letos usvojili bralno priznanje ali svojo prvo bralno značko, Ostržka.

Nekateri predšolski otroci berejo že sami, drugim pomagajo starši, bratci, sestrice in drugi odrasli. Zelo veliko truda pri usvajanju predšolske bralne značke pa v projekt vložijo strokovne delavke in delavci v vrtcih, saj se o prebranih knjigah pogovarjajo, rišejo in ustvarjajo … Letos je pri usvajanju bralne značke sodelovalo kar 85 mentorjev in mentoric iz vseh treh vrtcev v Šaleški dolini. MZPM Velenje v sodelovanju z Društvom bralna značka Slovenije že celih 23 let spodbuja branje že pri malčkih v vrtcih, kar se obrestuje.

Za vse dobitnike Ostržkov in bralnih priznanj iz Vrtca Velenje je MZPM Velenje prejšnji torek in sredo pripravili kar tri prireditve v velenjskem Domu kulture. Tisti, ki gredo jeseni v šolo, so usvojili kar 363 Ostržkov, tisti, ki še eno leto ostanejo v vrtcu pa 250 bralnih priznanj. Za mlade bralce iz Vrtca Šoštanj so v četrtek dopoldne  v šoštanjskem Kulturnem domu pripravili dve prireditvi. Letos imajo 87 dobitnikov bralnih priznanj in prav toliko dobitnikov Ostržkov. Ta torek pa so razdelili še 31 bralnih priznanj in 32 Ostržkov mladim bralcem iz Vrtca Sonček, prireditev pa so izvedli v dvorani Marof. Na vseh prireditvah so otroci najprej uživali v igrano lutkovni predstavi Zajčkov zvonček v izvedbi priznanega gledališča KU-KUC. Predstava je bila zelo zabavna, hkrati pa tudi poučna. Ne le, da otroke uči, kako pomembno je varovanje narave, spoznajo tudi, kako pomembni so prijatelji.

Na MZPM Velenje smo zelo veseli, ker število bralcev v vrtcih, ki usvojijo bralno značko, iz leta v leto raste. Sploh, ker mladi bralci že zgodaj spoznajo, kako dobra družba so knjige, zato večina bere tudi, ko odraščajo. V Šaleški dolini namreč tudi število osnovnošolcev, ki usvajajo Kajuhovo bralno značko, ne upada. V iztekajočem šolskem letu so na vseh osnovnih šolah v Šaleški dolini usvojili kar 3141 Kajuhovih bralnih značk.


Vir: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje

Delite ta članek: