Klepet pod Pustim gradom, koncert Rudarskega okteta, Kresovanje na Kavčnikovi domačiji in gostujoča razstava Vitezi Kacenštajnski: iz Šaleške doline do Berlina in Firenc ter nazaj

V četrtek, 20. junija, Muzej Velenje vabi na Klepet pod Pustim gradom z gostom Vladom Stropnikom. V petek, 21. junija, bo na Velenjskem gradu koncert Rudarskega okteta ob njihovi 45. obletnici delovanja. V nedeljo, 23. junija, Muzej Velenje pripravlja tradicionalno Kresovanje na Kavčnikovi domačiji. V Podhodu Pošta je na ogled nova gostujoča razstava z naslovom Vitezi Kacenštajnski: iz Šaleške doline do Berlina in Firenc ter nazaj.

V četrtek, 20. junija, Muzej Velenje vabi ob 18. uri na Klepet po Pustim gradom. Tokratni gost klepeta Vlado Stropnik iz Florjana pri Šoštanju je bil zelo aktiven na področju kmetijstva in zadružništva, že več let pa je tudi član planinskega društva Šoštanj, kjer je v letih 2005–2009 opravljal tudi funkcijo predsednika. Danes deluje v društvu kot načelnik markacijskega oddelka, enkrat mesečno pa vodi planinske izlete Pohodniške sekcije upokojencev. Z gostom se bo pogovarjal Jernej Hozjan, kustos Muzeja usnjarstva na Slovenskem.

V petek, 21. junija, bodo na Velenjskem gradu ob 19. uri pripravili koncert Rudarskega okteta ob njihovi 45. obletnici delovanja. Rudarski oktet velja za enega najbolj prepoznavnih velenjskih amaterskih pevskih sestavov. Na jubilejnem koncertu se jim bo na odru pridružila skupina Me in On.

V nedeljo, 23. junija, velenjski muzealci vabijo ob 20. uri na Kavčnikovo domačijo na tradicionalni Kresni večer. Na najkrajšo noč v letu bodo prižgali tradicionalni kresni ogenj. Večer oziroma noč, ki ima po starem verovanju prav posebno moč, bodo popestrili pevci, godci in mlada dekleta, ki si na ta večer po starih šegah napovejo svojo prihodnost glede možitve.

Muzej Velenje vabi v Podhod Pošta na ogled nove gostujoče razstave z naslovom Vitezi Kacenštajnski: iz Šaleške doline do Berlina in Firenc ter nazaj. Avtor razstave je Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Razstava bo na ogled do sredine meseca avgusta.


Vir: Muzej Velenje

Delite ta članek: