Dnevi mladih in kulture – glasbeno plesni performans Kranjčan Brothers, Mladost na Cankarjevi, slovesnost in odprtje razstave ob 80. obletnici padca zavezniških letal v okolici Šoštanja

V petek, 24. maja, bo na Velenjskem gradu potekal dogodek Dnevov mladih in kulture – glasbeno plesni performans Kranjčan Brothers. V petek, 24. maja, velenjski muzealci vabijo na dogodek Mladost na Cankarjevi. V soboto, 25. maja, Muzej Velenje, skupaj z Občino Šoštanj in Šaleškim aeroklubom na letališču Lajše pripravljajo slovesnost ob 80. obletnici padca zavezniških letal v okolici Šoštanja.

V petek, 24. maja, v atriju Velenjskega gradu ob 20. uri pripravljajo dogodek Dnevov mladih in kulture – glasbeno plesni performans Kranjčan Brothers. Na dogodku bodo obiskovalci prisluhnili koncertu sodobne klasične glasbe z dodatkom sodobnega plesa in pridihi jazza. Na gradu bosta Žiga in Kristijan Krajnčan – Krajnčan Brothers poskrbela za očarljiv in nepozaben petkov večer z nastopom, ki bo vključeval fuzijo klasične in improvizirane glasbe s prepletenostjo slovenske etno kulture.
Dogodek organizirajo Šaleški študentski klub in Mladinski center Velenje.

V petek, 24. maja, velenjski muzealci prav tako vabijo na Cankarjevo ulico v Velenju, kjer bodo v okviru dogodka Mladost na Cankarjevi predstavili svoje delovanje na področju kulturno umetnostne vzgoje. Udeleženci bodo imeli priložnost spoznati njihovo ponudbo pedagoških programov. Dogajanje bo na Cankarjevi ulici potekalo vse do 20. ure.

V soboto, 25. maja, Muzej Velenje, skupaj z Občino Šoštanj in Šaleškim aeroklubom vabijo ob 10.30 uri v letališče Lajše na slovesnost v čast zavezniškim letalcem, katerih letali sta bili sestreljeni v bojih nad Šaleško dolino leta 1944. S tem dogodkom želijo obeležiti 80. obletnico tragične izgube ameriške leteče trdnjave B-17 (24. 5. 1944 v bližini Šoštanja) in britanskega RAF B-24 Liberatorja (5.–6. 11. 1944 v Lokovici) med bojem proti nacizmu in fašizmu v Evropi in spoštljivo počastiti spomin na obe posadki. Življenje je izgubilo sedemnajst mladih fantov.

Slavnostni govornik bo Marjan Šarec, minister za obrambo Republike Slovenije, udeležili si ga bosta tudi namestnica Veleposlanice združenega kraljestva Velike Britanije in severne Irske v Republiki Sloveniji gospa Helen Fabia Teasdale in odpravnica poslov Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji gospa Melania Rita Arreaga. V pozdravnem nagovoru bo zbrane nagovoril gostitelj, župan Občine Šoštanj Boris Goličnik.
V sodelovanju s Slovensko vojsko pripravljajo atraktiven program s padalci, preletom letal in šov programom Garde Slovenske vojske.
V spomin na dogodke izpred 80-letih je Muzej Velenje pripravil plakatno razstavo z naslovom Nebo nad Šoštanjem med 2. svetovno vojno, ki jo bodo prav tako odprli v okviru slovesnosti. Poleg plakatov bodo na ogled tudi predmeti – ostanki sestreljenih letal. Avtor razstave je dr. Miran Aplinc, kustos Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.
Plakatna razstavo bo nato iz Lajš predstavljena na Trg svobode v Šoštanj, predmeti – ostanki obeh letal pa bodo na ogled v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju.

Med 23. in 26. majem bodo velenjski muzealci gostili člane muzejskega društva iz Češkega mesta Trešt. Gre za povratni obisk kolegov ljubiteljev zgodovine, ki se združujejo v društvu, delujočem na podoben način kot Šaleško muzejsko in zgodovinsko društvo. Člani ŠMZD in sodelavci Muzeja Velenje so Trešt in okoliška mesta Telč ter Jyhlava obiskali junija lani ter so se dogovorili za sodelovanje v prihodnje. Tokrat bodo imeli priložnost kolegom iz Češke predstaviti dediščino Šaleške doline ter stkati tudi kakšno strokovno sodelovanje. V letošnjem letu ŠMZD praznuje 30 let delovanja. V društvu so veseli, da je v 30-tih letih delovanja društvo preseglo meje lokalnega okolja in lahko prispevajo svoj delež tudi na področju mednarodnega sodelovanja in promocije dediščine Šaleške doline.

Iz Muzeja Velenje sporočajo, da je v Podhodu Pošta na ogled razstava, ki so jo pripravili v območni izpostavi Velenje Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Razstava, ki predstavlja dejavnosti JSKD OI Velenje je na ogled ob Tednih ljubiteljske kulture.


Vir: Muzej Velenje

Delite ta članek: