Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Zeleni kino: Temni pokrov sveta

3. junija, 2024 ob 18:00

Dokumentarni film, 88 min (Slovenija)
Režija: Amir Muratović

Izjemen letalec, fotograf, alpinist in okoljevarstvenik Matevž Lenarčič na svojih poteh okoli sveta z ultralahkim letalom zbira delce črnega ogljika, ki je drugi največji povzročitelj globalnega segrevanja.

Lenarčič s sodelavci in ljudmi, ki jih srečuje, iščejo možne modele prihodnosti in rešitve za bolj vzdržen obstoj. Matevž je samoten pustolovec, ki se v krhki lupini majhnega letala velikokrat približa točki, od koder ni vrnitve. Preletel je že severni tečaj, najvišjo goro sveta, pristal na Antarktiki, nad oceanom letel šestnajst ur brez postanka in trikrat z letalom obkrožil svet. Pred tem je bil jadralni padalec. In še danes je alpinist. Matevževa potovanja so dobila globlji smisel, ko je spoznal Grišo Močnika, ki raziskuje vpliv črnega ogljika na podnebje in naša življenja. Griša je napravo za merjenje prisotnosti delcev v zraku pomanjšal do take mere, da so jo lahko vgradili v ultralahko letalo. Matevž za svoja potovanja izbira najobčutljivejše točke planeta. V okviru projekta Green Light World Flight skupaj z ekipo ustvarjajo izjemno zbirko podatkov, ki nam pomagajo razumeti, kje se delci zadržujejo.
Matevža pot vodi v Sarajevo, ki se pogosto znajde na seznamu najbolj onesnaženih mest na svetu. V velemestu, kakršno je Milano, plast črnega ogljika segreje mesto za stopinjo ali dve. V Alpah Matevž opazi čedalje pogostejše vdore puščavskega peska, ki s sajami iz Afrike seda na ledenike in pospešuje njihovo taljenje. Nato pa Matevž obišče jug ameriške celine, Patagonijo. Tukaj lahko posledice podnebnih sprememb opazujemo v živo. Ves čas pa si zastavlja vprašanja o tem, kakšne spremembe nujno potrebujemo, saj je trenutna gospodarska ureditev okoljsko in družbeno nevzdržna. Skupaj s sogovorniki išče možne modele in rešitve.

Festivali, nagrade: 25. festival slovenskega filma, Portorož 2022, 25. festival dokumentarnega filma, Ljubljana 2023

V letu projekta Green leaf bo del kino sporeda namenjen filmom z okoljevarstveno tematiko. Filmi, ki nas bodo spodbudili k razmisleku o našem planetu in skrbi za okolje, bodo na sporedu vsak prvi ponedeljek v mesecu, ob 18. uri. Filmske projekcije Zelenega kina bodo brezplačne.

Details

Date:
3. junija, 2024
Time:
18:00
Event Category:

Venue

Kino Velenje, mala dvorana
Rudarska cesta 1
Velenje,3320Slovenija
Phone
(03) 898 25 90
View Venue Website

Organizer

Kino Velenje
Phone
03 898 25 90
Email
info@festival-velenje.si
View Organizer Website
LinkedIn
Share