10.47K ogledovRazmišljanja
0

Sem zasledil, da naj bi že čez par let zaprli Teš, ker dela izgubo in sicer je proizvodnja cena MWh 180 eur, prodajna pa samo 80…

Kako je prodajna 80, če jo mi plačujemo po kao subvencionirani 200, obrtniki, podjetja pa 300+?

Velen Kovač odgovoril(a) na vprašanje 25. aprila, 2024
0

Pogoj obcine Sostanj za postavitev soncne elektrarne je, da bi TES zagotovil nizjo najvisjo ceno MWh toplote. Iz tega naslova bi se lahko ceneje greli.
https://www.sostanj.si/objava/896674

Ne mores pa s soncno elektrarno ogrevati vode kot v TE @Marjan. Poleg tega ne bi bi proizvedla dovolj elektrike niti za ogrevanje doline. V ta namen bi verjetno uporabljali izkljucno plin, ce bi premog prepovedali.

Plan je 140MW elektrarna. Ce uporabim isti faktor za proizvodnjo kot velja pri hisni na podobno osonceni legi, bi to pomenilo cca 150GWh (upam da se nisem zmotil😀). TES proizvede letno med 3500 in 3800 GWh.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/hse-na-druzmirskem-jezeru-nacrtuje-plavajoco-soncno-elektrarno.html

TES bo zal v naslednjih 10 letih prenehal z delovanjem (v naslednjih 10 letih bo proizvedel 2 milijardi minusa na racun C02 kuponov!!!). S tem pa tudi premogovnik v vecji meri. Jaz bi TES v sezigalnico spremenil. Po najstrozjih okoljskih kriterijih. To bi pomenilo ubiti vec muh na en mah. Proizvodnja elektrike in toplote, unicevanje smeti, ohranitev dolocenega stevila delovnih mest. Nekega resnega turizma se verjetno zaradi posedanja znatnih povrsin doline se lep cas ne bo moglo iti.

BuddhaMonk odgovoril(a) na vprašanje 11. aprila, 2024
Ogledujete si 1 od 16 odgovorov, kliknite tukaj za ogled vseh odgovorov.
LinkedIn
Share