2.54K ogledovPolitika
0
0 Comments

Vlada predlaga, da bi Albancem, Bošnjakom, Črnogorcem, Hrvatom, Makedoncem in Srbom, ki živijo v Sloveniji, pripadale še posebne kulturne pravice. Med drugim “pravica do uporabe maternega jezika” in obveznost, da jim država v šolah zagotavlja možnost učenja materinščine.

Neznanje jezika v osnovnih in srednjih šolah je že danes resen problem. Namesto da bi vlada storila vse, da bi se tuji učenci naučili slovenščine … bomo sedaj organizirali tečaje in albanske, bosanske, srbske in druge otroke spodbujali, da utrdijo znanje svojega jezika. Narobe svet!

Vsi, ki želijo živeti in delati v naši državi ter prispevati k naši skupni blaginji so DOBRODOš LI, a pričakujemo, da se bodo naučili slovenskega jezika, sprejeli našo kulturo in običaje.

0

https://postimg.cc/2q8SXMLp

0

To je Levica in to so levičarji , žal to počnejo brez kančka sramu , ne vem , ne znam si predstavljati Slovenije čez nekaj let .

0

“Vsi, ki želijo živeti in delati v naši državi ter prispevati k naši skupni blaginji so DOBRODOš LI, a pričakujemo, da se bodo naučili slovenskega jezika, sprejeli našo kulturo in običaje.”

P o d p i s

0

winzer,
podpis.

0

Winzer , tudi jaz se v celoti strinjam s tabo, a treba je gledati
v praksi : skoraj nič se jih ne nauči slovenskega jezika , naše kulture prav tako ne sprejemajo ( prej obratno ),na enega delavca prideta dva ali trije “socialci” , mnogim je delo v Sloveniji samo odskočna deska za delo v Avstriji , njihovi družinski člani pa živijo od sociale v Sloveniji…….Se motim ???

0

Ne vem kaksne pravice bi jim lahko dal mimo ustave.

0

edina rešitev je,da se razpustijo vse stranke v slo”,vse nagnati,ki so do sedaj bili vpeti v politiko in začeti znova,še prej pa jim pobrati vso premoženje,ki so ga ne-ustvarili v 30-tih letih

0

Se strinjam z napisanim po drugi strani pa tudi slovenci ne uporabljajo slovenskega jezika ne vem zakaj bi ga kdo drug

0

jst sem se tud moral naučit slovensko, in ga uporabljam tako kot doma tud v službi… In ne podpiram tega da se jim to odobri… Živiš tu nauč se slovensko, če ti ne paše vrn se nazaj kjer imaš te pravice.

0

Torej? Organizirat zbiranje podpisov za zakonodajni referendum, obvezno znanje slovenskega jezika pri komunikaciji v javnih ustanovah, šoli, zunaj doma, z kulturno asimilacijo v družbo. Ukinitev možnosti združitve družine, dokler tudi vsi ( od 7 + let naprej) člani družine ne zmorejo pogovora, ki priteiče normalnemu človeškemu bitju, v slovenskem jeziku.
Doma, za štirimi stenami pa govori kot te je volja…?

0

Hja -pritlikavi palček iz Murgl -to je on ki ne priznava samostojne slovenije (a se ko prase krmi iz blagajne ZPIZa ) skupaj z onim ljubljanskim opankarjem še kar sanja o vrnitvi sfrj – zato pa hoče uvest cirilico in srbohrvaščino v šole ,postavlja spomenike “ič” -kvazi izbrisanim ,to je onemu podnu ki je med vojno sežigalo tolarje in pljuvalo po slovenski zastavi skupaj z oficirji teroristične srboslavske JLA ki so po vojni bili sprejeti nazaj v ZPIZ slovenije -kar je apsurd (prvo napade slovenijo ,nato ga kuČan pripelje k koritu ZPIZ ) In taki še danes med kolesarji po Ljubljani mahajo z teroristično komunistično zastavo sfrj ,ali nosijo zvezde na majicah kot ona govedarka v Ljubljani ki je prvo zavrnila prešernovo nagrado nato pa iz pohlepa zahtevala itd itd

0

@zvonac, ti, ki imaš babo od dol, tvoj Janez albanski, skupaj z ono srepečo babo, podpornico SDS, ki je vsa penasta tolkla s slovensko zastavo po asfaltu na protestu in se drla tu je Slovenija, videla po tv pa jo je vsa slovenska javnost, ste skupaj s Fajonko, opankovičem, Hojsem, Grimsom, največji sovražniki slovenskega življa in slovenskega jezika.

0

ex sulc mare, 3.3.2024 14:24,
točno to. Če ne bo potrebno začeti uvajati čitalnice kot nekoč. Temeljni namen čitalnic je bil podoben namenu bralnih društev – oblikovati in razviti slovensko besedo in petje ter prebujenje narodne zavesti Slovencev. Čitalnice so odigrale pomembno vlogo tudi na področju razvoja slovenskega jezika.

Meni je vzor pokojni pisatelj Boris Pahor: To ni noben nacionalizem, imeti svoj jezik, svojo identiteto, svojo kulturo … (Boris Pahor v oddaji Pričevalci);

Boris Pahor v svoji stoletni zvestobi slovenski kulturi, jeziku, identiteti in svobodi na najboljši način simbolizira slovensko vest stoletja.

Njegovo izjemno pričevanje, ki si ga lahko ogledate v treh delih oddaje Pričevalci, lahko razumemo tudi kot pisateljevo oporoko Slovencem.

Žal se tega nekateri premalo zavedajo.

0

Dokler bodo vladale leve vlade bo nekakšen “multi – kulti” prioriteta , narodna zavest je že zdaj etiketirana z nacionalizmom , v nekaj letih ( ne desetletij ) bo raba slovenskega jezika omejena na umetniški vtis – ko bo odšel Robert Golob bo prišel ( iz leve ) nov obraz , zopet bo izvoljen
itd , skratka , gremo , v zadnjem času že drvimo v neizbežen propad slovenstva in slovenske države .
p.s.
Upam , da se motim !

0

“Za hlapce rojeni”, je rekel naš znani…

Kdaj bomo to dojeli in bo vsak pri sebi naredil nekaj proti temu…

0

No, vlada to le predlaga… Zadeva bo na glasovanju v parlamentu itak padla. Ker, če ne… če ne, bo pa to zadnji žebelj v krsto naše, nekdaj tako pričakovane, samostojne države. Zadnji pravim zato, ker smo si jih večino že zabili…

0

Nima ti froc priti v osnovno šolo brez osnovnega predznanja slovenskega jezika. Če ne zna, je to odgovornost staršev. Stvar za socialne službe in uradne organe. Sem že 1991 to zapisal, ko so državljansta delili ‘za pet kil krompirja’….da bi morali po švicarskem sistemu. Tujec vloži prošnjo za pridobitev državljanstva. Po šestih mesecih (vmes se ga kontrolira, njegove življenjske navade) sledi preizkus znanja slovenskega jezika in osnove zgodovine. Če to opravi, se mu dodeli status preizkusnega državljana, za dobo šestih mesecev. Če se v tem času izkaže za asimiliranega in normalnega, dobi državljanstvo za čas treh let, ki pa se mu lahko vsak trenutek odvzame. Volilne pravice pa še nima. Po tem času pa državljanstvo s pravico udeležbe na referendumih in volitvah. Rigorozno? -mogoče, vsekakor pa edino sprejemljivo. Normalnemu z namenom asimilacije se itak ne bi bilo bati.

0

Ne hvalim se in ničesar ampak, ko se kdo pogovarja z menoj v bosanskem jeziku pa ni važno a je to zunaj, pri meni doma vedno odgovarjam nazaj v slovenskem jeziku. Čeprav sem tudi sam od dol. Ne narobe razumeti. Sem ponosen kar sem in tega mi ne bo nihče vzel. Ampak Slovenija mi je dala možnost normalnega življenja. Delo, da lahko dam družini hrano na mizo, da lahko potujemo in spoznavamo kraje…
Tako ji vračam nazaj. S spoštovanjem do jezika, kulture, tradicije, ljudi. Tako sem tudi sam bolj cenjen iz njihove oz. vaše strani.
Pa sem bil že marsi kaj od Janeza, do tega, da se sramujem to kar sem. Ne ni res ampak ne bom uporabljal svoj jezik in ne spoštoval vašega samo zato, ker pa sem ponosen Bosanec. Sem lahko ponosen Bosanec na več načinov ampak imej spoštovanje do države katera te je sprejela in ti dala možnost za dostojno življenje. Kakšno življenje si boš ustvaril je pa na tebi.
Zato ja, to mi je totalna bedarija, da se lastna država mora prilagajati tujcem, ki so sem prišli za boljše življenje namesto ravno obratno.
Potrebno je spoštovati jezik države v kateri si.

0

niet,
poklon.

0

niet si eden izmed redkih tu gor, ki zna na kulturen način napisati svoje mnenje. Moje spoštovanje!

0

Pozabil si napisati, da tudi pol Velenja ne govori slovensko.

LinkedIn
Share