839 ogledovRazmišljanja
0

Ste že slučajno naleteli na kaj takega? Se vam še ne svita kaj nam delajo? Ste že ugotovili, da to nikakor niso več teorije zarot?

Pri nas v Kopru je prijateljica kupila semena v Agrariji, trgovina podobna vaši kmečki, kjer prodajajo zelenjavo iz okoljskih kmetij in za njihovo pridelavo, tudi semena in sadike. Kupila je seme Ljubljanskih semenarn pod imenom Rojal seed ali nekaj podobnega. Seme ji je vzklilo, zrastla je sadika in nato se na hitro posušila. Ko je hotela uničiti, je bila kot plastika. Začela je raziskovati in ugotovila, da je to podjetje kupilo Ljubljanske semenarne in da je hčerinska družba Monsanta. Ker se gensko spremenjene organizme ne sme prodajati oz. bi morale biti označene, je prijateljica napisala prijazno pismo po elektronski pošti na upravo trgovine. Nazaj je dobila odgovor pravnice, ki ji je grozila. Iz pisma je bilo videti, da je ne sme to brigati in naj se ne vtika v to zadevo.

In pa še drugi zapis nekoga.

Danes sem v Kmetijski za drugi v Bovcu hotela kupiti semena korenja in graha. Presenečena sem obstala, ko sem videla, da je samo ponudba semen italijanske firme Zorzi. Seveda nisem nič kupila. Prodajalko sem vprašala kaj se dogaja? Odgovorila mi je, da Kmetijska zadruga Tolmin(KZ v Bovcu je njena podružnica) ne dovoli drugih semen. V KZ Tolmin v Tolminu je velika paleta raznovrstnih pridelovalcev semen, tudi ekoloških, kot je Amarant in…, ljubljanske semenarne itd…. Kaj se dogaja? Bovčani, prosim oglasite se še vi, le skupaj lahko kaj dosežemo Diši po pomladi Ohranimo domačo zemljico živo Kar daš v zemljo, to bo zraslo in to bomo pojedli. Semena so osnova za zdrav pridelek Pridelajmo čimveč semen sami, ta so najboljša in najkvalitetnejše, odporna na bolezni in vremenske vragolije. Naj raste.

LinkedIn
Share