1.64K ogledovZa dobro jutro
0
0 Comments

Nemški zdravniki nimajo toliko pravic kot slovenski zdravniki. Čakalnih dob v Nemčiji ni. V ospredju je pacient, ne pa pravice zdravnikov. Nemški zdravniki imajo za razliko od naših le 30 dni dopusta, v enem kosu so lahko na dopustu le 14 dni, po sedmih dneh se morajo s pomočjo interneta povezati z bolnišnico in pregledati dokumentacijo, se konzultirati s pacienti.

Bruto plače zdravnikov v javnem zdravstvu po vsej Nemčiji; Da bi dobili neto plačo, je potrebno odšteti približno do 50 odstotkov zneska zaradi davkov in prispevkov. Torej, po 13. letih prakse mladi specialist prejme bruto plačo 8.438 evrov, kar pomeni 4.200 evrov neto.

– Gre za plače, v katerih sta všteta tudi prevoz in malica.

– Zdravniki v Nemčiji so zaposleni navadno za določen čas dveh ali štirih let, če ne dosegajo pričakovanih rezultatov, jim pogodbe ne podaljšajo. Oceno podajo nadrejeni zdravniki in predstojnik.

– Nadure, ki jih ustvarijo, se deloma plačajo, deloma pa zdravniki za to dobijo dela prost dan. Zdravniki v Nemčiji nimajo od 40 do 50 dni dopusta, dopust je omejen na 30 dni.

Kako pa je pri nas? Po zadnjih dostopnih podatkih na portalu plač za december lani je bilo med 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev, ki so ta mesec na račun prejeli več kot 14.000 evrov, kar 28 zdravnikov. Najbolje plačani višji zdravnik specialist iz UKC Ljubljana je prejel 18.890 evrov, kar je več kot dvakratnik plače nemškega kolega, “najslabše” plačani s te lestvice pa prav tako prihaja iz naše največje bolnišnice in je dobil 14.379,66 evrov.

Zato nihče od naših ne bo šel v Nemčijo. Saj ni nor. In zato tudi vse več zdravnikov prihaja k nam iz Bolgarije in južnega Baklana. Saj niso nori, da bi šli v Nemčijo.

https://preiskovalno.si/clanek/objavljamo-place-nemskih-zdravnikov-1267173

0

Dejstvo je, da pri nas stavka branža z lepimi plačami. Zakaj ? Ker jim nesposobne vlade vedno ugodijo, samo da imajo mir.
Edini, ki je zadevo na hitro rešil je bil Hojs, ki je javno objavil plače stavkajočih policistov. Kdo si danes to upa ? Mogoče zdr. ministrica zdravnikom, ki se še svoje sence boji ? Mogoče nova pravosodna ministrica sodnikom ?

Ogledujete si 1 od 9 odgovorov, kliknite tukaj za ogled vseh odgovorov.
LinkedIn
Share