2.23K ogledovPripombe in pohvale
0
0 Comments

Dvostanovanjska hiša, skupne stanovanjske površine po gursu 280 m2, v njej živimo dve družini, 6 oseb stalno prijavljenih.
Grejemo se na toplotno črpalko 16 kw, stalna temperatura v obeh enotah 22 stopinj pozimi.
Imamo sončno elektrarno, 13kw, mesečno 12/18 eur, plus 700 eur letnega poračuna letos.
Komunala; gretje obvezna priklopna moč 18 eur, plus voda (toplo vodo greje črpalka), smeti, odpadne in meteorne vode… cca 50 eur!
Mesečno smo nekje med 100 in 150 eur za vse, z internetom, telefonom… Je pa razlika; mi smo o tem pravočasno razmišljali, nekateri pa se zdaj bunite, predvsem zato, ker ste nasedali špekulacijam, kako je to brez veze!
Pa ne filozofirat o investiciji; elektrarna je bila na brezobrestni kredit, toplotna 8k, aja, tako ali tako bi moral staro pod postajo v hiši, ki je že spuščala, zamenjat; in menjava, popravilo bi stalo skoraj enako kot je stala toplotna črpalka z montažo. Plus 1000 eur+ za računalnik za zmanjšanje priklopne moči!
V razmislek vsem, ki plačujete 300, 500 in več, predvsem pa raznim špekulantom, ki so vas negativno prepričevali v to in ono.
Vam dam izziv; koliko plačujete elektrike, gretja, vode,komunale za koliko kvadratov in koliko oseb, brez navedb osebnih podatkov :). Da lahko vsi primerjamo/primerjajo!

0

McLeon
Od kod ti jemlješ podatek o staranju panelov. Pri nas obratuje pet let in ni opaziti razlike Ker se tudi osončenost spreminja je celo v četrtem letu obratovanja proizvedeno 10% več kot prvo leto. Drugače je pa na panele 15 let garancije in takrat imajo po deklaraciji še vedno več kot 90% učinkovitost. V tem času jih že 2x izplačaš s proizvedeno elektriko. Kot sem napisal v 5 letih se mi bo povrnila investicija v sončno elektrarno in TČ. Naslednjih 5 let bom imel vse zastonj, zadnjih 5 let pa bom privarčevani denar namenil za novo opremo.
Ostalim, ki nam pa to zavidate, pa naj povem, da vas je več kot 90% dobilo stanovanja po smešnih cenah in ste s stanovanjem dobili tudi vso infrastrukturo, ki smo jo na podeželju gradili ali udarniško, ali pa plačali komunalne prispevke ob pridobivanju gradbenebega dovoljenja.

Ogledujete si 1 od 17 odgovorov, kliknite tukaj za ogled vseh odgovorov.
LinkedIn
Share