1.55K ogledovZa dobro jutro
0

“Tovarne na premog proizvajajo električno energijo s sežiganjem premoga v kotlu za proizvodnjo pare. Proizvedena para pod ogromnim pritiskom teče v turbino, ki vrti generator za ustvarjanje električne energije. Para se nato ohladi, kondenzira nazaj v vodo in vrne v kotel, da se postopek začne znova.”

“V tem delu predstavljamo koncept ogrevanja mestne vode. Sestavljen je iz prenosa znatne količine preostale toplotne energije (odpadne toplote) iz elektrarne v mesto s pomočjo ogrevanja pitne vode, ki se dobavlja mestu. V ta namen mora biti velika količina vode dobavljena skozi cevovod, cevovod pa mora potekati blizu elektrarne. Vroča voda, ki nastane v hladilnem krogu elektrarne (ki se običajno odvaja v hladilnem stolpu), preko cevovoda vodi do mesta. To ima veliko prednost, saj uporablja obstoječe mestno vodovodno omrežje za prenos toplote do hiš. Na podlagi podatkov iz elektrarne na premog v Asturiji (severna š panija) sta opisana in analizirana dva mestna sistema za ogrevanje vode različnih velikosti. Ugotovljene so bile naslednje prednosti: varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov za prebivalce,
zmanjšanje globalnega segrevanja in zmanjšanje emisij CO2.”

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306261915012246

Torej po Evropi pravijo, da je takšen sistem varčen, zmanjšuje stroške ogrevanja, zmanjšuje globalno segrevanje in zmanjšuje emisije CO2.

Kako pa je na Kitajskem? Takole;

Cena komunalnih storitev 1 mesec (ogrevanje, elektrika, plin za gospodinjstvo…) za 1 osebo v 45 m2 velikem enosobnem stanovanju v najmodernejšem kitajskem mestu Shenzhen je 43,31 EUR ali 86,62 EUR za 2 osebi v enkrat večjem stanovanju. Povprečna mesečna plača v Shenzhenu je 1.983 EUR.

V Butalah je seveda vse drugače. Tukaj pravijo, da je bolje, da vsako gospodinjstvo montira bojler za gretje tople vode in priklopi plin za ogrevanje. Ali pa celo kurilno olje. Tako bomo bolj eko, manj bomo onasneževali okolje in nam ne bo treba plačevati emisijskih kuponov enemu izmed najbogatejših Butalcev.

Slovenija, takšna kot je zadnjih 30 let, je (žal) usojena na propad.

0

Dam ti prav glede pomena daljinskega ogrevanja.

Tole navajanje stroškov drugod po svetu je pa izven konteksta, ker samo cifro navedeš, ne pa tudi vse ostalih specifik njihovega sistema. Sicer pa meni pravi google, da je povprečna plača v Shenzenu 1144€ (pa ne vem ali je neto ali bruto).

https://www.salaryexpert.com/salary/area/china/shenzhen

Ogledujete si 1 od 9 odgovorov, kliknite tukaj za ogled vseh odgovorov.
LinkedIn
Share