3.08K ogledovRazmišljanja
0
0 Comments

Ali mi lahko kdo po domače razloži kako je mogoče, da so cene ogrevanja v Velenju večje kot marsikje drugod po Sloveniji? Razumem, da vzdrževanje toplovoda nekaj stane, razumem tudi, da so še kakšni dodatni stroški, vendar to imajo povsod, ne samo v Velenju. Edina razlika je “surovina” za ogrevanje. Medtem, ko drugi morajo kupovati plin, olje, premog ali karkoli že je, Velenjčani ne potrebujemo kupovati osnovne surovine, ki je topla voda, iz TEš . Celo premog za TEš  se koplje v dolini, torej smo praktično samooskrbni za razliko od ostalih.

Drugo vprašanje. Ali v TEš -u vodo za toplovod grejejo posebej, ali ta nastaja kot stranski produkt pri hlajenju turbin?

Tretje vprašanje. Kaj bi TEš  naredil s to ogreto vodo, če je ne bi pošiljal naprej po toplovodu? Ali bi jo moral sam shladiti, ali bi jo zlil npr. v Pako?

Četrto vprašanje. Zakaj se stanovalci bloka ne moremo odklopiti od toplovoda in sami poskrbeti za svoje ogrevanje na cenejši način?

Peto vprašanje. Zakaj prebivalci doline nimamo nikakršnih bonitet na račun TEš  in Premogovnika, če že ta dva vsak dan smrdita po dolini? Ravno nasprotno – imamo drage cene ogrevanja.

š esto vprašanje. Zakaj so emisijski boni všteti v znesek na položnicah za Komunalo? Ali ni le-te dolžan plačati TEš  in ne mi, občani?

Pa pustite prosim razne politične odgovore ob strani. To so samo navadna vprašanja navadnega potrošnika, ali drugače, kupca te prekleto drage tople vode, ker kot kaže, bi trenutno bilo ceneje za nas, da vodo sami zagrevamo na štedilnikih in si sami z njo napolnimo radiatorje kadar je pač to potrebno.

Že vnaprej hvala za vse konkretne in prijazne odgovore.

0

@novi demos:
Hvala za izdatnejse pojasnilo.

0

@obraz:
Para seveda lahko obstaja pri manj kot 100 stopinjah. Tudi od tlaka zavisi. Pa se ne spoznam na njihov proces.

0

Razložit, kako je mogoče, da so cene ogrevanja v Velenju večje kot marsikje drugod po Sloveniji je enostavno. Izvirni greh je pri nekdanjem županu Srečku Mehu. Računal je, da bo uvedel obvezen prispevek (davek) za investicijsko vzdrževanje naprav (RR), ki ga bodo plačevali vsi občani. Sprejeti Odlok je moral razveljavit preden se je začel izvajat. (1) ker je bil protizakonit in (2) občani so se masovno uprli s podpisovanjem zahteve, overjene na UE, za razveljavitev Odloka. Denar pa je pred tem že porabil oziroma najeti kredit, ki ga je mislil vračat s pobranim prispevkom.
In, glej ga zlomka. Naprave je dal v najem Komunalnemu podjetju in iz najemnine se plačuje kredit. Torej obremenil je ceno ogrevanja, vode itd., in s tem izpad iz naslova prispevka (davka) nadomestil z najemnino. Tega ni spremenil ne Kontič niti Dermol.
Zato izvirni greh ni cena MWh na pragu TEš  niti CO2 kuponi, ki so mimogrede norost in veliki nateg EU, zlasti Nemčije, ki je prisilila EU, da jih uvede. Tehnologije so tiste, ki bodo zmanjšale izpuste, ne pa davek (CO2 kuponi).
Drugo vprašanje. Ali v TEš -u vodo za toplovod grejejo posebej, ali ta nastaja kot stranski produkt pri hlajenju turbin?
V TEš  vodo za toplovod grejejo posebej v toplotnih postajah (TP). TP 1 (ne vem, če še obstaja, ker so bloki 1,2 in 3 porušeni) je bila na bloku 3 v pritličju. Sprva je bila napajanja samo neposredno iz parovoda za turbino bloka 3 (75 MW). Torej odvzeta je bila pred vstopom v turbino. In to so bili začetki daljinskega ogrevanja.
Po izgradnji bloka 4 (275 MW) je TP1 zgrajen drugi vir napajanja, da bi TP obratovala tudi po izpadu bloka 3 ali zaustavitvi in obratno. To napajanje je tudi s paro. Vendar odvzem pare je po prehodu skozi visoko tlačni del turbine in pred vstopom v srednje tlačni. Namreč, para za blok 4 gre po prehodu skozi visoki tlak turbine nazaj v kotel na ponovno pregrevanje.
Naj na kratko poudarim: Ko je bila TP napajana s kotlovsko paro iz bloka 3, ta para za TP ni proizvedla nič električne energije v turbini. Ko je bila TP napajanja iz bloka 4 je kotlovska para proizvedla električno energijo v visoko tlačnem delu turbine, ne pa v srednje in nizko tlačnem.
Po izgradnji bloka 5 (325 MW) je zgrajena tudi TP 2. Napajana je s paro, enako kot pri bloku 4, po prehodu pare skozi VT del turbine.
Z izgradnjo bloka 6 (600 MW), kolikor vem ni zgrajena dodatna TP. Menda se iz njega lahko napaja TP2.
Torej voda za toplovod se greje s paro. Voda za toplovod se preteka v zaprtem krogotoku in nima stika s kotlovsko vodo.
Tretje vprašanje. Kaj bi TEš  naredil s to ogreto vodo, če je ne bi pošiljal naprej po toplovodu? Ali bi jo moral sam shladiti, ali bi jo zlil npr. v Pako?
TEš  ne greje vode za toplovod, če se ne pošilja naprej po toplovodu. V takem primeru je TP v TEš  ustavljena oziroma na obratuje. Ničesar ni treba shladiti, ker se ne segreva in ničesar ni treba zliti v Pako. Magistralni cevovod je pod tlakom, črpalke so sprva na kroženju, potem ustavljene, če ni potrebe po daljinskem ogrevanju.
Večkrat opazim, da se z gretjem vode za toplovod povezuje hladila voda za kondenzator pare, ki se hladi v hladilnih stolpih. S to vodo ni mogoče greti vode za toplovod. Ta voda prihaja v hladilni stolp na hlajenje malo nad 40 C in se vrača malo pod 30 C. Tisto, kar se vidi iz hladilnega stolpa ni para, ampak vlažen zrak.

0

Para iz vode nastane nekje pri 100 stopinjah C, ravno tako pri 100 stopinjah C spremeni nazaj agregatno stanje. Torej mora imeti voda, ki nastane v TEš -u iz pare vsaj kakšnih 90 stopinj, katero po toplovodu uporabljajo za ogrevanje. Recimo, da je še nekaj izgube po ceveh. Če prav razumem, vode NE ogrevajo posebej, temveč uporabljajo vodo, nastalo iz pare. Če pa paro uporabljajo za ogrevanje vode v samem sistemu (pomeni, da je sistem zaprt), potem pa je to dodatni “strošek”, ker je treba prvo ustvariti paro … ki pa jo itak na veliko spuščajo čez raufnk.

Kere bučnice nam prodajajo, ejga …

0

Obraz- (1.3.2024 20:47)
premalo si razložu o alternati v odprti temi. Vidiš debatirati je potrebno.
Sam ti predlagam zakaja nebi štedili še pri vodi.Danes ni problem za opeko kot je bil v davnih časih. Vsak družinski član si jo pogreje zase ko jo bo potreboval…….eno za posteljo eno za hrbet….

0

@obraz:
Seveda voda ne zavreje pri toliko. Po proizvodnem procesu ima nekje toliko. Tudi ce sem cifro kaj falil, pac premalo za ogrevanje.

0

kremenček, ovca, odpiralec teme ti je lepo napisal alternativo, da “bi trenutno bilo ceneje za nas, da vodo sami zagrevamo na štedilnikih in si sami z njo napolnimo radiatorje kadar je pač to potrebno.”

0

He32ma (1.3.2024 18:22)
In ti bi z dvema paneloma to je nekje 600w,laufal klimo naprimer 3 KW? Pa še to v zimskem času?

Za delovanje 3KW klime potrebuješ pri napetosti 220V tok 13A. Potem si lahko izračunaš kakšne kapacitete hranilnik el.energije potrebuješ začas ogrevanja.
Tvoja ideja je samo za kakšen manjši hladilnik,tv….

0

Kere bučnice nam prodajajo, ejga …

0

Buda, dvomim, da je vrelišče vode oziroma nastanek pare pri 26. stopinjah.

0

BuddhaMonk,
hvala za odgovore.

kremenček, cenej npr.balkonski panel in ogrev.klima. plus el.radiator.

Dva panela po 200 eur. Iz panelov 40V pretvornik na 230V za klimo. Pa še kak elektro radiator.

0

He32ma (1.3.2024 14:47)

Če si ustavini pravnik,odgovarjaj na pravna vprašanja.
Jaz sem pa postavil tehnično vprašanje in to dobronamerno.
Morebiti pa res obstaja kakšna cenejša alternativa glede ogrevanja. Zato sprašujem odpiralca teme če jo ima naj pove ne samo BLA…BLA…

0

2.vprasanje. Da, posebej za ogrevanje kuirjo, ker para iz procesa proizvodnje elektrike ima tk kot 26 stopinj in ne zadostuje za ogrevanje.

3.vprasanje. To paro potem skozi dimnik v lift spustijo.

4.vprasanje. Menda zaradi tega, ker je daljinsko ogrevanje okolju prijazno in ni potrebe (zato ne smes) it na drug vir. Sem pa slisal, da bo to z 2026 prenehalo. Ampak nisem se nic preverjal. Je to res?

5.vprasanje. Zarad politike, ki ni delala v korist prebivalcev.

0

Kremenček, nisem sestavil uvodnih vprašanj tako da ti na 2. del četrtega vprašanja ne znam odgovoriti – nimam ideje.

Trdim samo to, da so občinski odloki o prisilnem ogrevanju blokov po vseh bivalnih enotah v bloku, samo z vročevodom, protiustavni. Zato pravim da bi US take odloke razveljavilo v kolikor bi bile kvalificirane pritožbe na US.

Primera:
– ali v bloku ena od bivalnih enot nebi smela imeti kemični WC namesto priklopa na kanalizacijo?
– ali lahko ima ena bivalnih enot v bloku satelitski sprejem signala za TV čeprav kabli za ostale v bloku potekajo tudi skozi to bivalno enoto

Gre za svobodo odločanja v lastniškem stanovanju. Tudi glede tega bi lahko LIV nekaj rekla.

0

He32ma (1.3.2024 7:36)
Se pravi,da si ti napisal vprašanja in takoj za tem si že odgovoril odgovori”odlična vprašanja”

In če si to ti pisal,potem tudi razumem ,da ne razumeš mojega komentarja.

Vendar bom še vseeno enkrat vprašal,oziroma najprej citiral drugi del četrtega vprašanja..
in sami poskrbeti za svoje ogrevanje na cenejši način?
Se pravi da imaš način dodelan,da bi se lahko ceneje grel kot preko komunale.

In če imaš to povej in je rešitev na dlani ne pa BLA,BLA,BLA..

0

Tukaj ne boš našel pravih odgovorov. Za ustavno sodišče pa vemo kako deluje – velikokrat protiustavno.

0

Napisal sem ti odgovor na 4.vpr. – “pade na US…”

0

Povej odgovor na četrto vprašanje. Če ga imaš je rešitev problema ogrevanja in ne potrebuješ več ne 1.2.3.5.in ne 6 vprašanja.

0

Odlična vprašanja.

Za 4. vprašanje – pade na Ustavnem sodišču, če kdo vloži občinski predpis na US. Ni treba biti priklopljen.

LinkedIn
Share