Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Zdravniška linijadr. Sonja Levak Hozjan : Odgovor


dr. Sonja Levak Hozjan
Zdravnica, specialistka ginekologije in porodništva

 


Porod in protibolečinska injekcija,
14.5.2002 Tanja

Pozdravljeni. Zanima me, kako je pri nas z protibolečinsko injekcijo pri porodu. Ali te kdo upošteva, če jo zaprosiš? V Ameriki menda to metodo uporabljajo že vrsto let. Potem pa, kako dolgo se moraš mučiti, da inducirajo porod? Prvi porod sem imela induciran in šlo je kot po maslu. Drugič sem šla brez strahu rodit, pa so me pacarili dva dni z precej močnimi popadki. Ali je to odvisno od zdravnika?Sem tik pred tretjim porodom in priznam, da me je resnično strah! Ali imajo v celjski porodnišnici res boljše pogoje kot v slovenjgraški? Že v naprej se vam zahvaljujem za prisrčne odgovore.


Odgovor


Draga Tanja. V kolikor še niste dočakali svoje tretje dete in bo čas prebrati moj odgovor upam, da bo strah malo manjši. Za vsak naslednji porod mamice običajno bolj skrbi, kakšen bo izhod nosečnosti. Strah je upravičen, saj imamo že nekaj izkušenj s preteklimi porodi in v kolikor niso te izkušnje dobre je skrb večja. Medicina je v zadnjih 50 letih zelo strmo napredovala na številnih področjih ,porod pa je ostal kot porod, le da je skrb za porajajočo mamico veliko varnejša in z monitoriziranjem ploda s CTG izjemno varna tudi za plod. Oskrba novorojenčka po porodu je v rokah specialista neonatologa.Porodne sobe so na obeh oddelkih za katere me sprašujete enako opremljene skrbne in izkušene babice so seveda najvažnejše, kar ob normalnem poteku poroda potrebujete ob sebi. Tretjič lahko rodite tudi zelo hitro in ni primerjave z prejšnjimi porodi, saj imajo nekatere mamice od vsakega poroda drugo izkušnjo.Indukcija poroda pomeni, da sprožimo porod, ko menimo, da je že pretekel termin ali, da je nosečnost nujno končati v interesu otroka ali zaradi zdravstvenega stanja mame. Preseneča me, da kljub močnim popadkom drugič niste tako dolgo rodila, saj je drugi porod običajno krajši in seveda le malo odvisen od porodničarja ( tu mislim zgolj na pospešitev poroda z zdravili ali odločitev za carski rez v kolikor porod ne napreduje).Za protibolečinsko terapijo lahko zaprosite, če jo boste potrebovali, saj je na izbiro kar nekaj zdravil, ki ne vplivajo ogrožujoče na plod. Sama sem eno obdobje kot specialist ginekolog in porodničar delala na Women`s hospital v Winnipegu v Kanadi in kot pravite, da je v Ameriki protibolečinska zaščita običajna stvar vam moram samo pritrditi. Zdravniki anestezisti so bili skupaj z nami porodničarji razporejeni v porodne sobe a se tudi tam za anestezijo ne odločijo vse porodnice. Iskreno vam želim, da vam ta tretji porod ostane v lepem spominu in da ga opravite najbolje.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]