Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Koriščenje LDja, porodniški dopust,...,
3.7.2013

Pozdravljeni! Imam nekaj vprašanj za vas v zvezi s koriščenjem LD-ja 2012, 2013, 2014, porodniško in regresom, ter prekinitvijo delovnega razmerja. V podjetju sem, v rednem delovnem razmerju (nedoločen čas), že osmo leto in lani, sem konec leta pričela s koriščenjem LD-ja za leto 2012, nadaljevala s koriščenjem (1o dni) LD-ja za leto 2013, ter v začetku meseca februarja 2013, pričela s porodniško, ki se mi v 2014 izteče. Sedaj me zanima naslednje: - ali lahko (ostalo mi ga je še 14 dni), takoj po izteku koristim preostali dopust za leto 2013? - ali obstaja možnost zaposlitve na 6 ur? Je to pogojeno s kašnim razlogom? - kako je s koriščenjem LD-ja za leto 2014, glede na to, da bom prekinila delovno razmerje in imam 3-mesečni odpovedni rok? - kakšen delež LD-ja za 2014 mi pripada, če bi s 1.3.2014 dala odpoved in bi delala, do konca junija (3-mesečni odpovedni rok) in kolikšen delež regresa za LD 2014 mi, v tem primeru, pripada? Moram biti, ob vsem tem, na kaj še posebej pozorna? Najlepše se zahvaljujem za odgovore!


Odgovor


Pozdravljeni!

Glede koriščenja letnega dopusta se morate dogovoriti z delodajalcem, saj je potrebno upoštevati tudi potrebe delovnega procesa.
Glede na to, da boste zaključili s porodniško imate pravico uveljavljavljati tudi skrajšani delovni čas, prispevke do polnega delovnega časa krije država. O pogojih in času trajanja skrajšanega delovnega časa se pozanimajte pri pristojnem CSD.
Glede dopusta za leto 2014, glede na določila novega zakona boste imeli možnost izkoristiti sorazmerni del letnega dopusta v odvisnosti od časa (mesecev) zaposlitve v tem letu. v kolikor bi bili v letu 2014 zaposleni do konca junija bi vam pripadalo 6/12 letnega dopusta.

Lep pozdrav,

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]