Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Ukinitev občinske poti,
29.5.2012

Uradno imamo za dostop do stanovanjske hiše daljšo občinsko pot, ki jo sedaj občina želi ukiniti, ker jo uporabljamo zgolj mi (redko) in pa nekateri sosedi za peš pot v šolo. To občinsko pot, ki jo sami vzdržujemo (kosimo itd) uporabljamo le v nujnih primerih, sicer uporabljamo kot dostop do hiše (ne vpisano in tudi ne vrisano v geodetski načrt in zemljiško knjigo) precej krajšo pot preko sosedove parcele, ki pa ni vpisana in tudi ne vrisana kot pot in služnost v ZK. Ali lahko občina občinsko pot ukine (proda mejašem, kot omenja) in nam s tem povzroči stroške, da se s sosedom (če bo takšne volje) pogovorimo, da se obstoječa pot, ki jo uporabljamo (tihi dogovor, oboji se delamo, kot, da je v redu-uradno pa ni) odmeri in vpiše kot služnost v ZK. Hvala vam!


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Ukinitve javnih cest morajo biti opravljene skladno z Zakonom o cestah, podzakonskimi predpisi in občinskimi odloki.
V kolikor cesto preko sosedovega zemljišča nemoteno uporabljate že dlje časa bi lahko služnostno pravico priposestvovali in njeno ugotovitev zahtevali v sodnem postopku, ali pa s sosedom sklenili pogodbo o ustanovitvi služnostne pravice. Vsekakor je cenejša pot sporazumna s sklenitvijo pogodbe, strošek pogodbe in zemljiškoknjižnega predloga pa bi znašal okoli 200 €. V primeru težav, ukinitev ali prepovedi prevozov predlagam, da se nemudoma posvetujete z odvetnikom, kateremu predložite na vpogled tudi listinsko dokumentacijo.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]