Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Zastaranje,
17.5.2012 Eva

Spoštovani! Vljudno vas prosim za mnenje, ki se nanaša na zastaranje odškodninskega zahtevka civilne tožbe. Podlaga za zahtevek je pravnomočna kazenska sodba za kaznivo dejanje "kršitev človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic" in "protipraven odvzem prostosti". - kaznivo dejanje se je zgodilo leta 1999 - pravnomočna kazenska sodba je bila leta 2008 Upoštevaje 353. člen OZ začne zastaralni rok po pretrganju znova teči po pravnomočnosti sodbe leta 2008 in traja 5 let (glede na kazniva dejanja)? Je takšna razlaga pravilna ali pa je zadeva že zastarala? Hvala!


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

V navedenem primeru menim, da bi lahko bil uspešen ugovor zastaranja v primeru, če bi bila odškodninska tožba vložena po poteku 3 let od pravnomočne sodbe kazenskega sodišča. OZ namreč v 352. členu določa, da odškodninska terjatev zastara v treh letih odkar je oškodovanec zvedel za škodo in tistega, ki jo je povzročil. Ker pa je bila škoda povzročena s kaznivim dejanjem, je bilo zastaranje odškodninske terjatve pretrgano s kazenskim pregonom. Kazenski pregon je bil zaključen s pravnomočno sodbo kazenskega sodišča, od tu dalje pa teče zastaranje odškodninske terjatve po subjektivnem zastaralnem roku torej po 1.odst.352. člena OZ oz. prej 376. člena Zakona o obligacijskih razmerjih (ob predpostavki vedenja povzročitelja škode in škode). Takšno stališče izhaja tudi iz sodne prakse Vrhovnega sodišča Sklep II Ips 19/2000, vsekakor pa bi bilo za točen odgovor v konkretni zadevi pregledati listinsko dokumentacijo.

Odgovor na vaše vprašanje je zgolj informativne narave in je podan na podlagi podatkov, ki ste jih navedli v vprašanju in brez vpogleda v listinsko dokumentacijo.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]