Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Služnostna cesta,
10.5.2012 marta

Odcep ceste, po kateri imamo dostop do hiše več kot 40 let, je dolga cca.500m in na začetku poteka 30m po sosedovem zemljišču, ostalo po našem in kot makedamska ni vrisana v zemljiško knjigo. Zaradi dvigovanja prahu na cesti, katera poteka mimo naše hiše k drugemu sosedu naprej po celotni naši zemlji, smo bili prisiljeni del te sami asfaltirati in postaviti hitrostne ovire. Ker je bil sosed, kateri se vozi mimo hiše užaljen zaradi tega, je dejal da si bo naredil svojo cesto. KS pa nama je dejala, da ceste ne bodo več plužili, če je ne dava kot javno dobro. Med vrsticami pa dejali, da nama jo bo prepovedal uporabljati (30m) sosed, čeprav jo skrbno vzdržujeva in ne motiva le-tega, saj živi drugje. Imamo služnostno pravico, kot sosed od nas naprej. A on ne čisti naše ceste iz trave šuder, ki nastane po pluženju, reže veje brez dovoljenja... Ali nam lahko prvi sosed vsled tega prepove vožnjo po cesti, ki je 30 m njegova last?


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Sosed vam samovoljno ne more preprečiti uporabe ceste. V kolikor bi vam cesto fizično zaprl, predlagam, da nemudoma poiščete pomoč strokovnjaka, saj je potrebno vložiti tožbo zaradi motenja posesti - za to tožbo je rok 30 dni od kar ste izvedeli za nastalo motenje in osebo, ki je motenje izvedla. Če je služnostna pravica vknjižena v zemljiško knjigo, vas bo on moral tožiti na prenehanje služnostne pravice, če pa služnostna pravica ni vknjižena v zemljiški knjigi in bi se pojavile prepovedi uporabe ceste pa bi vi morali vložiti tožbo na ugotovitev služnostne pravice.
Odgovor je podan zgolj na podlagi navedb v vprašanju in brez vpogleda v listinsko dokumentacijo.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]