Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Zastaranje,
7.5.2012

Pred letom dni sem ovadil /neznanega storilca/ državnemu tožilcu za storitev kaznivega dejanja s katerim mi je bila povzročena materialna škoda. Zanima me v kolikšnem času zastara pregon zoper kaznivo dejanje (posek dreves v mojem gozdu) in v kolikšnem času moram vložiti tožbo (leto, dve, tri), da mi storilec poravna škodo za posekan les? Ali moram to tožbo-vrnitev premoženja, vložiti sam ali teče hkrati s obravnavo kaznivega dejanja in sodišče v kazenskem postopku odloči, da se mi škoda poravna!? Hvala vam!


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

V kazenskem postopku lahko priglasite škodo v obliki premoženjsko pravnega zahtevka, postopek pregona storilca vodi državni tožilec.

Povrnitev škode lahko zahtevate tudi v pravdnem postopku kot odškodnino, vendar ne zoper neznanega storilca, zastaranje izteče v roku 3 let od kar ste izvedeli za škodo in storilca, vendar najkasneje v roku 5 let od škodnega dogodka. Postopek morate sprožiti z vložitvijo tožbe.

Zastaranje pregona je odvisno od pravne kvalifikacije kaznivega dejanja, torej odvisno po katerem členu Kazenskega zakonika teče postopek.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]