Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Dohodnina od najemnine,
1.4.2012 Miran

Pozdravljena ga. Korošec, Imam problem in če mi lahko pomagate z nasvetom, Vam bom res hvaležen. Podedoval (prejšnji lastnik je umrl) sem stanovanje, katerega še naprej oddajam isti osebi kot lastnik pred menoj. Jaz imam pogodbo, prijavljam najemnino, lastnik pred menoj najemnine ni prijavljal. Prišel sem navzkriž z najemnikom, kateri me sedaj izsiljuje, da me bo predal davčni češ, da se toliko let najemnina ni prijavljala in da sem v davčnem prekršku. Ali sem res "podedoval" tudi prekršek ali pa se je ta prekršek prekinil s smrtjo prejšnjega lastnika? Se ta obveznost plačevanja davka na najemnino nanaša na lastnika ali na stanovanje? Ker če se na stanovanje...potem sem v očeh davčne verjetno res kriv. Kakšne so sploh kazni za tak prekršek? Prosim za vaš nasvet, kaj mi je za narediti, hvala!


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Po zakonu o davčnem postopku se za davčnega zavezanca šteje tudi pravni naslednik davčnega zavezanca pri čemer univerzalni pravni naslednik (dedič) v celoti prevzame davčne obveznosti in terjatve iz naslova davkov pravnega prednika. Dedič je dolžan izpolniti davčne obveznosti zapustnika le do višine vrednosti podedovanega premoženja, v sorazmerju s prejeto dediščino. Odmerjeno oziroma obračunano davčno obveznost in davčne obveznosti zapustnika, ki jim je že potekel rok plačila, mora dedič izpolniti v 30 dneh po pravnomočnosti sklepa o dedovanju.

Glede na zgoraj navedeno menim, da za prekršek ne bi mogli odgovarjati, saj ga niste vi storili (ali in koliko je zapustnik prijavil v dohodnino svoje prejemke iz naslova oddajanja premoženja v najem vam glede na to, da gre za davčno tajnost ni moglo biti znano), v kolikor pa vam bo DURS odmeril davek kot zavezancu za nazaj, pa ga boste mogli poravnati. Pravica do odmere davka zastara v petih letih od dneva, ko bi bilo treba davek napovedati, obračunati, odtegniti in odmeriti. Kazni za prekršek so predpisane za lažje prekrške od 200 do 400 €, za hujše od 400 do 1200 €.
Odgovor na vaše vprašanje je zgolj informativne narave in je podan na podlagi podatkov, ki ste jih navedli v vprašanju in brez vpogleda v listinsko dokumentacijo.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]