Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakOdvetnica Tanja Korošec : Odgovor


Odvetnica Tanja Korošec
Odvetnica

 


Cesta in sosedi,
13.3.2012 Mirko

Po pokojni materi sem podedoval parcelo z staro hišo,pred leti je mama na tej parceli urejevala cesto do parcele za katero je pa potrebovala pisno soglasje od soseda g.A, KER JE NA ZAČETKU DOVOZA TE CESTE NEKJE 3x4m zemljišča lastnik bil sosed g.A.in ga tudi pridobila z njegovim podpisom. Čez čas je mama zbolela in ni več urejala te parcele je pa drug sosed g.M to začel izkoriščati in koristil cestni dovoz na parceli, ki je bila last moje pokojne mame, čeprav ima svoj dostop do svoje hiše po drugi strani.Po pogovoru z sosedom g.M mi je zatrdil, da je imel ustno dovoljenje moje pokojne mame za koriščenje te ceste. Pred kratkim je umrl tudi sosed g.A., ki pa je sosed g.M pridno izkoristil in kupil od žene pokojnega soseda g.A. zemljišče 3x4m za katerega je mama pridobila vsa pisna soglasja od pokojnega soseda g.A. Mene pa sedaj zanima ,če lahko sosedu g.M zaprem cesto, ki po večini poteka po moji parceli, razen tisti del, ki sem ga opisal zgoraj. Pred leti je sosed g.M.imel svojo cesto po drugi strani le da mu ta lokacija bolj ustreza.


Odgovor


O D V E T N I C A
Tanja KOROŠEC
Prešernova cesta 8, 3320 Velenje
(stavba bivše Elektrotehne)
Gsm.: 070 600 600, Tel.: 0590 27 290
www.op-korosec.si

Pozdravljeni!

Odsvetujem vam, da bi mu cesto kar zaprli, saj vas lahko toži zaradi motenja posesti. Tožbo za motenje posesti je sicer potrebno vložiti v roku 30 dni od dne, ko je motenje nastalo oz. ko se izve za storilca, sicer tega ne more več. Za to, da se najde primerna rešitev vašega problema bi potrebovala vsaj podatek, kako dolgo g. M že koristi cesto po vaši zemlji, saj je lahko to pravico priposestvoval in mu potem te pravice ne morete kar vzeti. Zakon določa 10 letno ali 20 letno priposestvovalno dobo, pri tem pa se upošteva dobrovernost. V kolikor je pravico priposestvoval , bi bilo potrebno videti tudi ali obstajajo možnosti za ukinitev oz. prenehanje služnosti, v kolikor pa pravice še ni priposestvoval, pa bi ga bilo potrebno čim prej pisno pozvati k prenehanju uporabe te ceste.

Lep pozdrav, Odvetnica Tanja Korošec

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]