Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : StrokovnjakBoris Glavnik, s.p. : Odgovor


Boris Glavnik, s.p.
Finančno svetovanje

 


Stanovanje - prodaja ali oddaja,
4.3.2009 KORL

Kaj storiti s podedovanim 50 let starim dvosobnim stanovanjem v centru mesta Velenje? 1. stanovanje prodati 2. stanovanje dati v najem in najemnino deliti z dedičem 3. odkupiti stanovanje in izplačati dediča ter ga dajati v najem


Odgovor


Stanovanje je bilo dobro kupiti v 90 letih po jazbinškovem zakonu. Takrat se je bilo pametno tudi zakreditirati za nakup. Danes ? Vprašajte se, je bila rast cen v preteklosti velika ali mala? Kakšen je donos sedaj, kaj bo v prihodnjih 20 letih? Je gospodarstvo v vzponu ali v padcu? Bodo ljudje lažje dobivali kredite ali težje? Se dohodki ljudem povečujejo ali zmanjšujejo? Glede na to bo povpraševanje večje ali manjše? Kako bo to vplivalo na ceno?
Kar se najema tiče je stvar podobna. Najemnina je dejansko obrabnina za uporabo vašega stanovanja. Del najemnine morate varčevati za razna tekoča vzdrževalna dela, za obnovo-prenovo stanovanja vsake toliko časa, za davke od oddajanja premoženja v najem, za davke od nepremičnin ( v prihodnosti bo uveden). Vse to morate odšteti od najemnine, to kar pa ostane ( če ostane), pa seveda lahko porabite. Velikost določenih stroškov je tudi odvisna od odnosa najemnika do stvari, pa od tega če so poplačane vse položnice za vodo, elektriko, ogrevanje, itd.. Na velikost najemnine pa bo ravno tako vplivala ponudba stanovanj, kakor tudi zaslužki ljudi, cene komunalne oskrbe,... Vsekakor pa je danes del svojega premoženja smiselno vložiti v podcenjene stvari, kot so bila stanovanja v 90 letih. Pri tem morate biti pozorni na tri stvari: stroške, donosnost in pa fleksibilnost.
Sam osebno bi stanovanje poskusil prodati, denar razpršeno naložiti v podcenjene stvari, po možnosti tiste, katere so po trenutni zakonodaji neobdavčene. Če vas zanima kako bi to izgledalo, me kontaktirajte. V kolikor vam predlog razpršitve nebo všeč, se zanj preprosto ne odločite. Premoženje ustvarjate samo tako, da poceni kupujete in drago prodajate.

 

<< Nazaj na spisek vprašanj 

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]