Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 781

Velenje.com : Obvestila MO Velenje : ObvestiloOddali pripombe na osnutek nacionalne strategije za izstop iz premoga


15. apr 2021

Danes smo na Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije oddali splošne in več kot 40 podrobnih pripomb z utemeljitvami na Osnutek Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda, ki je bil v javni obravnavi od 15. marca do 15. aprila. Pričakujemo, da bo ministrstvo vse pripombe upoštevalo in nacionalno strategijo tudi ustrezno vsebinsko dopolnilo. Ker je bilo na osnutek strategije podanih veliko pripomb tudi drugih deležnikov, ki bistveno vplivajo na vsebino in poglavja SAŠA regije, od ministrstva pričakujemo, da bodo dopolnjeno nacionalno strategijo za izstop iz premoga, ki mora najprej biti usklajena z ustreznimi zakonskimi akti, ponovno vrnili v javno obravnavo.

Slovenija se je s podpisom Pariškega sporazuma zavezala k podnebni nevtralnosti do leta 2050, zato menimo, da je vsakršno hitenje, brez izdelanih dolgoročnih energetskih načrtov za nadomesten, stabilen in konkurenčen vir električne energije, lahko nevarno. Pred ukinitvijo tako pomembnega energetskega vira v Sloveniji, kot je Termoelektrarna Šoštanj, ki zagotavlja 30 % električne energije, moramo imeti jasno opredeljene nadomestne variante energetskega vira. Pred določitvijo letnice zapiranja Premogovnika Velenje morajo biti sprejeti: Zakon o prestrukturiranju SAŠA regije, Zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, nov model rabe sredstev Sklada za podnebne spremembe Republike Slovenije in noveliran Celoviti nacionalni energetski podnebni načrt Republike Slovenije. Ti akti morajo vsebovati časovnico prehoda iz premoga s ključnimi mejniki, vsemi aktivnostmi, programi, viri financiranja, kazalniki, odgovornostmi in tveganji. Zelo pomemben je pravilen vrstni red sprejemanja strateških dokumentov in aktov, saj se morajo dopolnjevati in morajo biti medsebojno usklajeni. Samo tako bomo lahko zagotovili pravičen prehod iz premoga.

K pripombam smo priložili tudi Sklep o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do Osnutka Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda.

Prilagamo dopis s pripombami, ki smo ga naslovili na ministrstvo.

Dopis


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje 
-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]