Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

dražgoše (Neznan 24.1.2022 12:20)

Dražgoše so danes postale verjetno edini primer v vsej zgodovini vojskovanja, kjer se za zločine okupatorskih enot krivi njihove nasprotnike (partizane).

SS pacienti so res neverjetni.
Kdaj se bomo Slovenci znebili teh pacientov. Ne da ne smejo nikoli vel priti na oblast, ne sme se jim več dovoliti da javno govorijo neresnice, brez da bi kazensko odgovarjali. To kar počnejo ni demokracija, to je groba zloraba demokracije.

Dobro primerjava:
https://necenzurirano.si/clanek/mnenja/resnica-o-drazgoski-bitki-938434CrazyVeleje    (24.1.2022 13:21)
Moji stari starši so bili iz Dražgoš,tako da so pripovedovali zgodbo iz prve vrste.Verjemite,da Partizani niso heroji v Dražgošah.
person    (24.1.2022 13:56)
Odpiralec,glavno da je tvoja resnica edina prava ...In ti ljudje se potem imajo za razgledane in intelegentne o moj bog res.
Da sploh ne govorim o strpnosti.
amater    (24.1.2022 14:50)
čas je že, da se nehamo igrat partizane in nemce, kot v mojih otroških letih....
imamo resnejše stvari za reševat..zdaj in danes...
čez pet generacij, več nihče ne bo vedel kdo je kdo, ker bo vse šlo v franže...
winzer    (24.1.2022 15:03)
Komu naj verjamemo, nekaj še živečim pričevalcem iz Dražgoš, ali neznanemu avtorju članka na Necenzurirano, ki "Svoje identitete ne želi razkriti", naj se vsak sam odloči...
ponaredek    (24.1.2022 15:30)
Leta 2022, točno na dan, ko nam je vladni propagandni aparat prek podrejene RTV vsiljeval svojo "resnico" o Dražgoški bitki, je v Mariboru potekala evakuacija zaradi neeksplodirane bombe iz tega časa. Bombardiranje Maribora v propagandnem materialu ni omenjeno, čeprav je Maribor hudo trpel, ne da bi imeli zavezniki od tega kakršno koli vojaško korist.

RTV postaja druga Nora tv ,če ne bi bilo športnega programa ,to je še
edino kar človek z veseljem gleda ,drugo je vse samo ponavljanje

Dobri novinarji odhajajo ,direktor je dvorezni meč ,ki je nesposoben zato funkcijo .

Bo treba referendum za ukinitev plačila RTV naročnine.
Obraz-    (24.1.2022 15:43)
Če si bil ali si domobranec, potem je jasno, da so partizani napadli Nemčijo, ti so se pa samo branili. Tudi Rdeča kapica je sama kriva, da jo je volk požrl, če gledamo z volkove strani.
zvonc    (24.1.2022 16:30)
ha ha ha necenzurirani komunistični portal je objavil resnico o komunajzarskih dražgošah
janoš    (25.1.2022 13:39)
Zvonc ti si gnoj na katerem so ležali izdajalci!
Old Punca    (25.1.2022 17:29)
Ker vas večina ni pogledala navedenega linka, bom kopirala pomemben del, ki ga je mogoče primerjati ( tudi ) z Dražgošami:

" osrednji Franciji, v pokrajini Haute-Vienne, je nekoč stala idilična vas Oradour-sur-Glane. Desetega junija leta 1944, štiri dni po zavezniškem izkrcanju v Normandiji, so vas obkolile čete SS. Lokalni "maquisi", francoski uporniki, so dan prej v bližnjem Tullu ugrabili in zverinsko umorili majorja SS Helmunta Kämpfeja - njega in še dva nemška vojaka so zaprli v rešilno vozilo in jih žive zažgali. Francozi so se uprli nacistični okupaciji in čete SS so se jim za dejanje krvavo maščevale.

Vse prebivalce vasi in šest naključnih kolesarjev, ki so bili na nepravem mestu ob nepravem času, so postrojili na vaškem trgu in jih ločili v dve skupini. Moške so strpali v šest skednjev, kjer so jih že čakali mitraljezi. Trenutek kasneje so odjeknili rafali, okupatorske sile so merile v noge. Ko so bili možje onesposobljeni, ležali so vsepovprek hudo ranjeni in v mlakah krvi, so jih polili z bencinom in žive zažgali. Šestim možem je nekako uspelo pobegniti, a so enega le nekaj minut kasneje odkrili in ustrelili, le petim od 195 je uspelo preživeti. Ženske in otroke so okupatorji strpali v cerkev in jo zažgali. V obupu so ženske razbijale okna, da bi pobegnile. Pokosili so jih rafali esesovskih strojnic. Dve ženski in otrok uspejo zbežati skozi majhno okno zakrtistije, toda preživela je samo 47-letna Marguerite Rouffanche. Preostali žrtvi sta klonili pod streli. Skupno je umrlo 246 žensk in 205 otrok v cerkvi, le ena je pokol preživela."
Old Punca    (25.1.2022 17:49)
Česa dr. Možina v svojem prispevku očitno namero ni navedel:

- da je od leta 1972 na dražgoški cerkvi plošča s vklesanimi imeni o žrtvah nacistov. Namerno je prikazal, da sploh ni nobene oznake, da so bili prebivalci žrtve nacizma.

- da so se partizani umaknili iz Dražgoš in domačinom naročili, da naj jih gredo prijavit Nemcem, da bi se tako izognili maščevanju nad njimi;

- da so že pred dražgoško bitko Nemci izseljevali prebivalce Gorenjske, ki je spadala pod Južno Koroško pokrajino, iz katere so nameravali pripraviti " lebensraum" - prostor za ehte Nemce, ki so jih nameravali naseliti na izpraznjeno območje. Lokalne prebivalve izseliti, pobiti, spravite v taborišča. Zato ni presenetljivo, da je Himmler zahteval maščevanja, v katerem so odstranili nekaj, za Nemce že tako odvečnih Slovencev;

- dražgoška bitka, v kateri niso uničili partizanov, ampak so imeli Nemci, ki so nad peščico partizanov poslali nekaj tisoč Nemcev, je odmevala po Evropi kot poraz Nemcev.

-posnetki "prič" nimajo letnice, kdaj so bili posneti. Sploh pa ni podatkov o tem, koliko so bili ti ljudje stari, ko je potekala bitka. Po moji oceni se nekateri še niso rodili, ali pa so bili premladi. To niso priče, ampak samo ljudje, ki so " nekaj slišali", kar dokorju zgodvine ne bi smelo služiti kot mnenje očividcev;

- v nobenem kraju ni problem najti nekaj ljudi, ki so nezadovoljni in so proti parizanom ( ker so itak proti vsem), ni pa se potrudil, da bi našel sogovornika, ki bi bil ponosen na partizanski boj. Ne mi trdit, da jih sploh ni.

Zgoraj opisan primer iz Francije nikoli ni bil problematiziran kot primer žrtev, za katere so bili krivi francoski partizani. Ker so v Franciji opravili z izdajalci.

Zavezniki v krog zmagovalcev 2.SV štejejo tudi jugoslovanske in slovenske partizane. Ki so na prireditvah v čast zmage nad nacizmom vabljeni.

Nobena država ne časti izdajalcev, ki so se pridružili okupatorju. Le v Sloveniji si očitno prizadevajo za rehabilitacijo.

Če si predstavljate nasilje nad Nemcev nad civilnimi žrtvami, ki je bilo grozljivo, in če bi na Gorenjskem bile domobranske enote, bi te enote pomagale svojim " poveljujočim", " vzornikom", " delodajalcem" pri tem groznem opravilu. Drugače ne bi šlo. Seveda pa so takšna grozodejstva Nemcev odobravali in jim z NIČEMER niso nasprotovali. Še vedno trdite, da so domobranci ljubili domovino, za katero so pomagali ubijati okupatorju?

Izhajam iz rodbine, v kateri sta bila dva deda partizana, enega je 39 z nožem zabodel kar sosed, domobranec, ko je bil ded ranjen. Drugi je hodil po Sloveniji s 14, divizijo in nikoli ni govoril o " vojski". Nihče ni bil komunist. Moje korenine so tudi na Dolenjskem, kjer so veliko vedeli od domobranstvu in izdajstvu.
motofrik    (26.1.2022 7:15)
Žalostno je, da nekateri ne vedo, da se je druga vojna 1945 končala. Ve se, katera stran je bila s strani svetovne javnosti priznana za zmagovalno, katera za poraženo, vključno z domačimi izdajalci. Največ žrtev pa je seveda bilo med civilnim prebivalstvom. Ne bi mogli enkrat za vselej nehati s tem obujanjem starih zamer, prilivanjem olja na ogenj...?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]