Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 684

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

politika in ne stroka (Neznan 23.10.2021 14:00)

Dr. Metka Paragi je mednarodno priznana strokovnjakinja za javno zdravje s področja mikrobiologije. Večino življenja se ukvarja z virusi in drugimi mikroorganizmi. 30 let je bila zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer je vrsto let vodila referenčni laboratorij za gripo in SARS. Ob izbruhu epidemije je hitro opazila, da se je stroka v boju proti virusu umaknila politiki. Ker ji vest ni dovolila, da bi ostala tiho, je danes na zavodu za zaposlovanje.

Položaj in službo je izgubila, ker je med drugim glasno opozarjala, da hitri testi, s katerimi je država želela obvladati epidemijo, za to niso ustrezni. Šlo je za teste, ki jih je ministrstvo za zdravje decembra lani kupilo od podjetja Majbert Pharm v lasti oseb, vpletenih v kripto piramidne sheme. Pogodbo je zadnji dan mandata podpisal tedanji minister Tomaž Gantar. Stroka je od začetka dvomila v njihovo kakovost, zato je ministrstvo naročilo NLZOH, da jih preveri. Tam so ugotovili, da njihova skupna občutljivost komaj presega 77 odstotkov, kar pomeni, da ne zaznajo več kot vsakega petega okuženega. To je bilo daleč od tehničnih zahtev ministrstva za zdravje, razpisnih pogojev in kriterijev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Kljub temu so ti hitri testi dobili zeleno luč NLZOH. Tam so opravili njihovo verifikacijo, nato pa je ministrstvo za zdravje ocenilo, da so ustrezni. "To se nikoli ne bi smelo zgoditi," še danes opozarja Metka Paragi. O tem je prejšnji petek govorila tudi na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij med epidemijo covid-19, ki jo vodi poslanec LMŠ Robert Pavšič. V intervjuju pojasnjuje, kaj vse je pri nas narobe z vodenjem epidemije in kako je z njo obračunalo vodstvo NLZOH.

Ga. Paragi, zakaj ste se odločili spregovoriti?

Ker vem, da delam prav in ostajam zvesta sebi in stroki. To me je stalo službe, a mi resnično ni žal. Po 30 letih dela sem kot doktorica znanosti s področja javnozdravstvene mikrobiologije sredi največje epidemije v 21. stoletju na zavodu za zaposlovanje. Mesečno prejemam 680 evrov, nove strokovno primerne zaposlitve pa ne morem dobiti. 30 let sem živela za stroko in še vedno živim.

Kdaj ste to prvič opazili, da želijo epidemijo voditi po svoje - tako, da bi ugajali vladi? Že med prvim valom lani spomladi?

Naša naloga bi morala biti spremljanje epidemije, tako kot spremljamo gripo, ampak temu ni bilo tako. Od začetka smo bili odmaknjeni. Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik nas nikakor ni spustila zraven. Najprej se je sprenevedala, da "od kod nam, da smo mi referenčni". S pomočjo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in prikazom uradnih referenc ECDC smo ji dokazali, da smo. Nato pa je s položaja moči kot moja direktorica sporočila, da se je tako odločila in da je razprav o tem konec.

Vaše težave so se torej začele takoj po izbruhu epidemije.

Gledano za nazaj je jasno, da NLZOH ni bil pripravljen na epidemijo. Prej smo v celem letu opravili 5.000 PCR testov, zdaj pa naenkrat po 1.500 na dan. Edina dva laboratorija, ki sta bila na to pripravljena, sta bila naš v Ljubljani in v Mariboru. Zaradi ogromnega povečanja dela laboratorijev so se začeli pritiski na ljudi, ki niso bili ustrezno izobraženi in usposobljeni za testiranje. Zaradi amaterizma in politizacije so nekateri ugledni strokovnjaki odšli. Vodenje epidemije so prevzeli izključno vladi servilni strokovnjaki in administratorji, ki so imeli dokazano več besede kot kompetentna stroka, pooblaščena od ECDC in NIJZ. Politiki so dajali prednost pred stroko. Na to sem ves čas opozarjala, zato sem bila moteča.
Prvi v Sloveniji smo zaznali virus v odpadnih vodah, pa smo bili vseeno odrinjeni iz procesov spremljanja, jaz pa odpuščena.

Do napak je prihajalo tudi pri PCR testih. Bili so primeri, ko so bile skupine ljudi lažno pozitivne. Kako je to mogoče?

Ljudje v laboratorijih niso bili krivi, saj niso vsi imeli molekularnih osnov, brez ustreznih strokovnih izobraževanj pa so bili prisiljeni v enormne količine vsakodnevne diagnostike. Če bi to nalogo vodenja epidemije zaupali zgolj virologom in molekularnim biologom, do tega ne bi prihajalo.

"Možna pot iz tega začaranega kroga je le ena: da kompetentna stroka dobi besedo. Le ta bo znala spoštovati ljudi. Vsepovsod so se nastavili upogljivi ljudje. Razumljivo je, da se nekateri ljudje bojijo cepiv, zato je do njih treba pristopiti na drugačen način."zvonc    (23.10.2021 14:09)
hja -uzaljena komunajzarka joka ker so jo odpustili zaradi pljuvanja čez ukrepe proti Covidu A bodo jalovo fajonko tud odpustili ker je v Bruslju pljuvala po domovini ? Še tisoče takih m.f. sedi po javnih službah in se krmi z našim denarjem za nič dela Ob začetku epidemije je bila večina zaposlenih na NIJZ z fakulteto staneta dolanca -FDV -uradno pa so bili priznani strokovnjaki-dejansko pa le od partije parkirani komunistični kadri po kriteriju: naš je
nobedendrug    (23.10.2021 14:16)
Zvonc, a res ne razumeš? Čisto enostavno je. To je pač stvar, ki jo morajo voditi strokovnjaki, ki vsaj nekaj vedo o tem. Ali pa misliš, da je nekdo ki ima ženo zdravnico že kar zdravstveni vseved.
Kar se pa tiče jalovosti pa...Škoda, da tista psica, ki je tebe povrgla ni bila jalova!
Obraz-    (23.10.2021 14:36)
zvonc, kje s pa ti komunjara delal? V državni firmi? Itak. Old Punca pravi, da si bil nek vodja obrata. A zato, ker si bil komunjara? Itak. Kdo te je brezplačno izšolal? Komunjare, itak. Kje si zaslužil za penzijo? V komunizmu, itak. A si zgradil hišo v kapitalizmu? Itak, da ne. A si imel lastno podjetje v kapitalizmu? Itak, da ne. MRŠ, PIZDA STARA KOMUNISTIČNA!
Gido    (23.10.2021 15:18)
@zvonc

Nisi vreden komentarja in pozornosti, a jih vseeno dobivaš.

Uživaj v pozornosti, ki jo je bore malo v tvojem realnem in zagrenjenem življenju, zato jo je ob tvojem nespoštljivem bevskanju tu pa le nekaj...pa čeprav negativne.

Res si frajer...priznam!
Old Punca    (23.10.2021 16:16)
Kembelj je delal na PV. Zaposlil se je kot NK delavec, saj ni uspel po štirih letih narediti nobene srednje šole, je še pa pred vojsko štepnil otroka. Najbrž je bil šele na koncu kak manj pomemben šefič. Kmalu so menda ugotovili, da nima primernega odnosa do sodelavcev, zato mu ZK ni pomagal. Pa toliko članarine je plačal.

Očitno se mu vstop v ZK pri šestnajstih ni obrestoval v vzpenjanju po klinih. Zato še danes žali pokojnega Kontiča, ki je dokazal, da je sposobnejši od njega.

Še nekaj: gospa Fajon ni neplodna, jalova se uporablja za živali, ampak se je zaradi tega, da je preživela, odpovedala otrokom.

Zvonc: življenje je ba - kur. Ne veš, kdaj boš prosil za življenje, za vsako ceno in ostal "jalov". Upam, da bodo kriminalisti kmalu na tvojih vratih.
Kanilab    (23.10.2021 19:42)
Če si jalov, si jalov. V življenju in politiki. Jasno.
Ervin Rommel  ONLINE   (24.10.2021 16:55)
Ko človek bere komentarje nekaterih se zamisli koliko dela bi imeli profesijonalci ( psihologi, psihoanalitiki ) z njimi. Mislim, da bi po kratkem postopku predpisali najbolj invazivne metode zdravljenja.
Kanilab    (24.10.2021 20:14)
Kugla.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]