Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 371

Velenje.com : Diskusije : Naredi sam : Vprašanje
 

garancija za streho (Neznan 3.6.2021 17:04)

Pred 10 leti sem na stanovanjski hiši obnovil strešno kritino z neko švedsko pločevino. Podjetje, ki je prekrivanje izvajalo, je na račun izpisalo, do je 40 let garancije. Po 10 letih je vidno opaziti, da posip iz pločevine odpada in, da se kaže gola pločevina. Podjetje se na mojo reklamacijo ne odziva, češ, da podjetja od katerega so kupili kritino ni več. Ali smo res banana država, da te lahko vsak okrog prnese. Ali vložim tožbo? Prosim brez privoščljivih komentarjev!pilek    (3.6.2021 18:38)
kr vloži dolžan se je držati garancijskih pogojev
winzer    (3.6.2021 19:56)
Težka bo. Lahko se pa tolažiš, da nisi edini...
sony1967    (4.6.2021 8:38)
Če firma ne obstaja več koga boš tožil.
lubca    (4.6.2021 8:51)
sony1967 nima prav

Takole je:
- kupiš kosilnico v trgovini in ima 2 leti garancije
- kosilnico je naredilo kitajsko podjetje, ki ne obstaja več
- motor na kosilnici je od znane tovarne, ki še deluje

Kosilnica se ti po 1 letu pokvari, ni tvoja poškodba kosilnice-napaka. Napaka ni na motorju, ki ga je izdelalo znano še delujoče podjetje.

Garancijo vnovčiš pri tistemu, ki ti je prodal kosilnico. Ne zahtevaš reklamacije pri podjetju, ki nima s prodajo kosilnice nič. Ne zahtevaš garancije pri podjetju, ki je kosilnico izdelalo in ne zahtevaš garancije pri podjetju, ki izdeluje motorje za kosilnice.

Skratka, po obligacijski zakonodaji je dolžan garancijo rešiti tisti, ki je naredil s tabo posel - to je prodajalec, trgovec, trgovina.

Kakšne pogodbe sta pa imela med sabo trgovina in proizvajalec kosilnic je pa nepomembno za tebe, ker nisi imel s proizvajalcem kosilnic ti nobenega posla.

Za zmontirano streho odgovarja montažer strehe, ki ti je garantiral 40 let garancije. Kako je pa montažer strehe imel urejen nakup pločevine pa ni tvoja stvar, ker ti nisi imel s proizvajalcem pločevine nobenega posla.

Tožiš montažerja, ki ti je ob montaži dobavil pločevino - to je bil posel montažerja s teboj.
lubca    (4.6.2021 9:04)
Enaka logika za npr. avtomobilsko gumo.

Kupil si obnovljeno-nalito gumo pri trgovcu in na gumi je brez tvoje poškodbe nastala bula. Ko vrneš gumo trgovcu te on želi odpraviti, da gumo reklamiraj pri obnovitelju gum. Ampak ti nisi imel z obnoviteljem gum nobenega posla - torej reševanja tvoje gume nima obnovitelj gum ampak trgovec.

Ko prideš z gumo do trgovca TI izbiraš kaj želiš in o tvoji izbiri ne odloča trgovec. Tri možnosti imaš:

- zahtevaš novo enako obnovljeno gumo
- zahtevaš popravilo obnovljene gume (tu je boljši primer za npr. gospodinjski aparat v garancijski dobi)
- zahtevaš vračilo denarja - cash (ne zahtevaš dobroimetje v trgovini kar ti trgovci radi ponudijo, ker se jim ne ljubi delat stornacije računa in pisati obrazložitve).

Če se karkoli komplicira najprej pokličeš tržnega inšpektorja in on eventualno pokliče v trgovino in jim pojasni, da ti npr. "zahtevaš vračilo denarja". Trgovskemu poslovodji (ne prodajalcu, ki za pultom bolj malo ve) je takoj jasno, da mora delati po navodilu inšpektorja sicer bo kazen plačal tako poslovodja kot trgovina.

Enako delaš v primeru montažerja strehe. Ker opore tržnega inšpektorja ne boš imel kar s telefonskim klicem za razrešitev garancije, ko gre za večjo zadevo (niso ravno čevlji) pa prej s tržnim inšpektorjem komunicija pisno, predloži dokazila in potem, če s pomočjo inšpektrorja ne rešiš nič, šele potem začneš s tožbo.
pilek    (4.6.2021 9:10)
lubca lepo si mu pojasnila
Bizgec1    (4.6.2021 11:44)
Bojim se, da lubca nima prav (morda za kosilnice in gume).
Sam sem v lanskem letu obnovil ostrešje in menjal kritino. Izvajalec del mi je izročil garancijsko izjavo za izvedbo del - garancija 10 let in garancijsko izjavo izdelovalca kritine - garancija 30 let.
Torej za kvaliteto kritine odgovarja proizvajalec kritine in ne izvajalec del.
lubca    (4.6.2021 12:15)
Bizgec1

1. če si ti plačal kritino v prodajalni, ne krovec, potem krovec ne odgovarja za to kar si ti kupil, trgovina odgovarja 30 let

2. če je pa krovec kupil kritino za tebe in jo izročil, je zmontiral tebi pa odgovarja krovec za garancijo kritine 30 let in

pri npr. pogodbi, ki bi jo v tem 2. primeru sklenil ti s krovcem bi to moralo biti zapisano - da je garancija za kritino 30 let za delo pa samo 10 let
Bizgec1    (4.6.2021 12:28)
Krovec odgovarja za pravilno izvedeno montažo kritine za kar ga je pooblastil proizvajalec kritine. Torej je odgovoren samo v primeru, če dela ni pravilno opravil. Bojim se, da tisti posip ne odstopa zaradi nepravilno nameščene kritine.
Za napake na avtomobilu tudi ne odgovarja trgovina ali avtoservis, ki je avtomobil prodal. Trgovina in avtoservis sta samo pooblaščena s strani proizvajalca za prodajo in servisiranje. Odgovornost servisa je samo zaradi nepravilnega servisnega posega.
lubca    (4.6.2021 13:06)
Bizgec1, nekaj se ne razumemo.

Pot izdobave avta je bila takale: tovarna - veleprodajalec - maloprodajalec - kupec.

Ko tebi lak na avtu odstopa zaradi tovarniške napake potem za nekvaliteno lakiranje avta odgovarja tovarna

AMPAK avto reklamiraš pri prodajalcu in prodajalec potem v skladu z medsebojnimi pogodbami med trgovcem in maloprodajalcem, med maloprodajalcem in grosistom, med grositom in tovarno doseže reklmacijo.

A ti bi npr. tvoj Hyundai z ladjo peljal na dvorišče tovarne v Korejo ali na dvorišče trgovca? Daj malo logike, prosim.
lubca    (4.6.2021 13:13)
Skratka, pot poslovnih dogodkov je bistvena.
- če si kupil kritino mimo krovca, je problem tvoj da boš reklamacijo dosegel tam kjer si kritino kupil
- če si pa kritino kupil skupaj (v paketu) z delom krovca je pa naslov za reklamacijo krovec čeprav kritine krovec ni naredil.

Krovec v tem primeru ni naredil kritine ampak je zanjo dal roko v ogenj pri kupcu, da je odlična kritina in s tem zavedel kupca za prekrivanje strehe (morda je pa krovec za reklamiranje kritine prejel kakšen popust za katerega končni kupec sploh ne ve, morda je bila kritina v tovarni deklarirana kot kritina 2. klase, ...).
BuddhaMonk    (4.6.2021 13:16)
Tule sem našel primer sodne prakse. Mogoče bo kaj razjasnila. Mislim pa, da v primeru strehe ima prav Bizgec1.

https://www.sodisce.si/znanje/sodna_praksa/vrhovno_sodisce_rs/2010040815255036
lubca    (4.6.2021 13:33)
Odtenek barve strešnikov ni enako kot posip kritine. Posip kritine ni samo estetski ampak ima funkcijo, funkcijo proti zdrsu nega (namesto snegobranov).
lubca    (4.6.2021 13:41)
Namreč, z zapisom, češ da manjši odstopki odtenka od barve niso slaba kakovost in garancija ne velja. To drobni tisk je bil glede kritine v deklaraciji oz. garanciji.
Old Punca    (4.6.2021 20:43)
Če se naročnik strinja z 10 letno garancijo krovca, ki je po zakonu in z boniteto, da mu proizvajalec doda še 30 let garancije na kritino, kar ni obvezno, gre za dve osebi, ki imata odnos z naročnikom. In če se je naročnik strinjal, ne more tožiti krovca, ki ni sprejel nobene odgovornosti razen tiste, ki jo ima po zakonu.

Vsaki pravici, ki gre nekomu po zZakonu se lahko stranki odpovesta, najbolje pisno. To ni nezakonito.
Lucky H.O.G    (4.6.2021 21:30)
lubca: bistveno je kje je napisana garancija. ali na listu dobavitelja ali na računu trgovca. to velja za garancijske roke, ki presegajo zakonsko določeni rok.
muskito    (5.6.2021 10:16)
Pred dvaindvajsetimi leti sem pokril takrat novo hišo z nebeško drago kritino, ki je bila vsaj dvakrat, če ne trikrat dražja od bobrovca s katerim se celo pokriva dvojno. Takrat sem dobil od Švedske Dekre 60 let garancije od izvajalca Štalekarja pa deset manj in pred mesecem dni, ko sem prislonil lestev, da bi očistil žlebove od morebitnega jesenskega listja ni bilo v teh ne listja in niti eno malo žličko grobega posipa, ki je na njej. Tu je pa razkika, med razno fake pločevino in kvaliteto, ki se plača.
calis  ONLINE   (5.6.2021 19:01)
Old Punca- kolk jaz razumem NN je naročil prekrivanje strehe z kritino, ki jo je krovec (predlagal) pripeljal in vgradil. NN ni imel posebnih naročil do izdelovalca kritine. Pol je res tako kot daje primerjavo z nakupom avtomobila. Po mojem!(:
Old Punca    (6.6.2021 16:02)
Drži. Vendar je garancijo nad zakonom dobil od izdelovalca kritine in se je strinjal, da jo prejme od njega. Krovec te garancije ni bil dolžan dati, izjava izdelovalca je bil ( najbrž ) reklamni prijem, ki ni bil obvezen, vendar se je dobro slišalo in je kupec storitve to "darilo" sprejel od izdelovalca. Upam, da sem bila jasna.

Kupec bi se lahko celo odrekel garanciji, ki jo je dal za svoje storitve krovec. Težko bi trdili, da se kupec ni strinjal z izborom kritine, ker bi sicer ukrepal. Ker je sicer krovec ne bi vgradil. Pri vsem je pomembno, da je minilo 10 let, ko ni garancije niti za skrito napako.
lubca    (6.6.2021 16:21)
Ni jasno zakaj razpravljate na domnevah kaj je NN želel, naročil, dobil, itd.

NN je konkretno napisal:
"... Podjetje, ki je prekrivanje izvajalo, je na račun izpisalo, do je 40 let garancije. ... Podjetje se na mojo reklamacijo ne odziva, češ, da podjetja od katerega so kupili kritino ni več. ..."

Ni tudi jasno zakaj se NN dodatno ne oglasi tule, da bi "prikovičil" kar je napisal, da nebi neki razpravlalci gradili na domnevah kaj je NN mislil.

Dobesedno, če prav razumem: Podjetje je na RAČUN izpisalo 40 let garancije.... vse ostalo, da se ne odziva, da ni več izdelovalca, ipd. je ODVEČ za pravno razpravo.

"Podjetje je napisalo račun in 40 let garancije!" in kaj še gradite na nekih domnevah?!

Ni važno, da ni več izdelovalca, izvajalec naj "rodi in ustvari" kakor ve in zna, dal je garancijo. Luščenje posipa ni samo dekorativa, posip je funkcija proti zdrsu snega (namesto snegobranov) - konec koncev je nevarna zadeva ker ti lahko zdrsa snega zlomi hrbtenico.

Dajte se razne pravnice zresnit pa preberite za sabo kaj napišete - vse polpismeno; citiram: "Vendar je garancijo nad zakonom dobil od izdelovalca kritine in se je strinjal, da jo prejme od njega." A je morda Old Punca v stekleno kroglo pogledala, a je to v zocu od kave videla kar je napisala. Zakaj eno samo potvarjanje tega kar je NN napisal?
Bizgec1    (6.6.2021 16:31)
Lubca saj smo dojeli - to, da imaš nick ženskega spola.
Na vsak način hočeš imeti zadnjo besedo pa imaš prav ali pač ne. Srečno!
lubca    (6.6.2021 16:56)
Bizgec1
daleč od tega kar si naštel - zadnjo besedo. Samo za razčistiti mi je. Če bi NN posegel vmes in še bolj natančno napisal kako je bilo nebi bilo tule toliko brezplodne diskusije. NN lepo bere in - nič ne reče - ostali se pa sikiramo za njegov problem.
Old Punca    (8.6.2021 12:50)
Običajno ljudje slabo preberejo in še slabše navajajo. V praksi, tudi pri mojem nakupu Gerarda, pa je tako kot pišem. In mi ni znano, da je kje drugače. So pa tudi krovci lahko različno natančni. Kot v vseh panogah, v gradbeništvu, kjer sem delala skoraj dvajset let, pa sploh.Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]