Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 730

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

slovenski simboli? (Neznan 3.5.2021 10:07)

Ali mi nekdo lahko pojasni od kdaj je črni panter slovenska avtohtona žival in zakaj je ravno ta črni panter bil sestavni del nacistične značke Steirischer Heimatbunda med drugo svetovno vojno, kaj ima veze Ilirsko-Keltsko kraljestvo Noricum, del Rimskega imperija s Slovenci in kaj je slovenskega v imenu Carantania (danes Carinthia)? Predvsem pa koliko današnjega slovenskega ozemlja je bilo del Noricuma (ali Noriškega kraljestva, kot ga imenujejo danes Norci) in Carantanie ali Karantanije. Kdaj so se slovanska plemena naselila v teh krajih in za obstoj katerega plemstva s slovenskimi koreninami (krvjo) obstajajo verodostojni dokazi?

Prosim, če k svojim trditvam priložite vsaj en verodostojen vir.
Hvala za odgovore.McLeon    (3.5.2021 11:00)
A ti je jasno kje je Hallstatt?

https://sl.wikipedia.org/wiki/Hallstatt

cit.:"Sodeč po opremi in orožju mrtvih, ki so tam bivali in bili pokopani, se da sklepati, da so kraj poseljevale etične skupine z današnjega ozemlja Slovenije, Spodnje in Zgornje Avstrije in južne Nemčije." in še

"V okolici Hallstatta so pri arheoloških raziskavah odkrili veliko prazgodovinsko grobišče z okoli 2500 grobovi iz mlajše železne dobe. Raziskovalna dela so potekala v letih 1846 do 1899. Izkopali so nad 5800 predmetov iz zlata, brona, železa, jantarja in stekla. V tem obdobju je človek iznašel pridobivanje in obdelavo železa"

Daj se malo strezni potem pa tipkaj na velenje-com.
McLeon    (3.5.2021 11:12)
Panter v grbu Štajerske! Štajerska, a veš je je Štajerska?

https://sl.wikipedia.org/wiki/%C5%A0tajerska_(vojvodina)

"Štajerska je bila kot del Karantanije že vsaj od 7. stoletja poseljena s predniki današnjih Slovencev. O razsežnosti zgodnje staro-slovenske poselitve na tem območju pričajo številna krajevna imena slovanskega izvora, ki jih najdemo tudi izven današnjih meja avstrijske zvezne dežele Štajerske, na Gornjem in Spodnjem Avstrijskem, Solnograjskem in Tirolskem."

"Prvotni staro-slovenski prebivalci Zgornje Štajerske nad Gradcem so se tako pomešali z novimi sosedi nekako do sredine 15. stoletja."

"Pomenljiva so tudi poimenovanja gora in rek na Zgornjem Štajerskem, ki so v mnogih primerih slovanskega izvora: reke Ragnitz /prva zapisana oblika Recknitz, strsl. Raknica ali Rakovnica/, Goessnitz /prvi zapis Gosnytz, strsl. Koznica/, Lassnitz /prvi zapis Losnytz, strsl. Ložnica/, Mixnitz /prvi zapis Muhsnitz, strsl. Močnica/, Ponegg /prvi zapis Ponik, strsl. Ponik/va//, Irdning /prvi zapis Jedenich, strsl. Jed/l/nika/ in gore Pleschaitz /prvi zapis Plessheutz, strsl. Plešivec/, Mugelkuppe /iz staroslovanskega "Mogyla", v pomenu gomila/, Semmering /prvi zapis Semernic, strsl. Semernik, Zemernik ali Čemernik/, Hoher Student /iz "studen", mrzel/, Hoch-Golling /strsl. Golnik/, Grimming /prvi zapis Grimei, strsl. Grmnik ali Grbnik/, Praebichl /prvi zapis mons Prepuhel, iz "prepih", "prepuhel"/ in Phyrn /prvi zapis Pirdine, strsl. Brdo, Brdina/ so le nekateri od najbolj znanih primerov."

... si še na medikamentih?
McLeon    (3.5.2021 11:18)
Carinthia, daj odpri oči.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Carinthia

"Za Slovence je pomembno, da je bila naklonjena do ideje, da ima vsakdo pravico do izražanja v svojem jeziku. Posledično so v njej svoje prispevke objavljali tudi slovenski pisci. Verjetno najbolj med vsemi je izstopal Urban Jarnik, ki je med letoma 1811-1815 objavil osem slovenskih pesmi /Na Slovence, Kres, Danica, itd./"

... matkurja si nerazgledan.
McLeon    (3.5.2021 11:23)
Jeszus si bogi.

https://www.britannica.com/place/Karnten

"Kärnten, also called Carinthia" !!!

https://en.wikipedia.org/wiki/Carinthia


in še

https://www.historyfiles.co.uk/KingListsEurope/EasternCarinthia.htm

google prevod:

"Koroška

Na jugu moderne Avstrije, na meji s sodobno Slovenijo, je bila Koroška dom številnim keltskim plemenom iz tretjega stoletja pred našim štetjem, vključno z elementi Taurisci, Ambisontes, Carni in Latovici (morda so karni dali ime na Koroško in tudi na Kranjsko). Regijo je dokončno osvojil in nato vodil rimski imperij med letoma 15 pr. N. Št. In 445. let po Kristusu. Približno takrat so jo prevzeli strašni Huni in ustvarili sorazmerno kratkotrajni imperij. Ko se je imperij sesul okoli leta 460, so jih Ostrogoti na kratko zamenjali, preden so se odpovedali nadzoru, saj so se od leta 488 bolj osredotočili na Italijo.

Po kaosu na koncu rimskega imperija je Koroška postala obmejno območje, ki ločuje Avare in Bavarije. Plemenski Slovani so to regijo naselili v poznem petem in začetku šestega stoletja, Koroška pa je uživala kratkotrajno obdobje neodvisnosti pod Samo in njegovim Slovanskim kraljestvom v sedmem stoletju. Kasneje, ko je nemški sveti rimski imperij postajal vse pomembnejši v srednji Evropi, so valovi nemških priseljencev iz Avstrije in tudi Bavarcev naselili deželo in sčasoma je bilo ustanovljeno vojvodstvo."
oto46    (3.5.2021 11:29)
neznan dobro da nisi dal svojega nicka gor da bi vsi vedeli da nisi opravil bivše osemletke - takoj se vpiši na delavsko .........
sitemeter    (3.5.2021 12:20)
Špricali so (al pa sploh nikol imeli) ure zgodovine Evrope.
Obraz-    (3.5.2021 13:25)
Dokaz, da noben janšist nima dokončane osemletke, zato jim lahko kralj Norcev pripoveduje pravljice. Nemci in Italijani se jim samo smejijo.
Obraz-    (3.5.2021 13:46)
Mc Leon, kaj ima tvoj vzdevek s slovenstvom, ovca nedomoljubna?

1. Kje je Hallstatt?

Globoko v Avstriji. Vedno bil in vedno bo. Kaj so tam našli? Nobenega slovenca, lol. Vsaj po avstrijskih virih ne;

https://de.wikipedia.org/wiki/Hallstatt#Geschichte
https://de.wikipedia.org/wiki/Hallstatt_(Arch%C3%A4ologie)

Tale tvoja slovenska wikipedija pa tudi samo navaja, da "se da sklepati, da so kraj poseljevale etične skupine z današnjega ozemlja Slovenije ....". Na današnjem ozemlju ZDA je ostalo bore malo etničnih skupin, ki so takrat naseljevali te kraje. Ne razumeš stavka, a ne? Sej ga tud nikol ne boš, ovca Ivanova.

2. A veš kje je Štajerska?

V Avstriji. Vedno bila in vedno bo. Slovensko pokrajino Štajersko Avstrijci imenujejo Untersteiermark, ki pa zaradi razpada Avstro-Ogrske monarhije pripada Sloveniji (Jugoslaviji) šele od 1. svetovne vojne dalje.

https://de.wikipedia.org/wiki/Untersteiermark

Ne se no ovce Ivanove tolk sramotit pred svetom. Še dobro, da ne obvladate jezikov in teh svojih nebuloz ne morete pripovedovati Italijanom in Avstrijcem, vašim bivšim gospodarjem, preden so vas partizani osvobodili, hlapci ubogi, nevedni.
McLeon    (3.5.2021 14:37)
Heraldično društvo Heraldica Slovenica se je odzvalo na amaterske prispevke novinarke Nike Kunaver in odgovornega urednika Jureta Tepine na portalu "hišne televizije LMŠ" /največje komercialne televizije/.

Oba sta namreč v svojih pristranskih prispevkih izpostavljala možnost, da karantanski panter, postane logotip slovenskega predsedovanja EU, čeprav naj ne bi imel ničesar skupnega s slovensko zgodovino. Priponke s karantanskim panterjem so obstajale že med predsedovanjem Slovenije EU leta 2008.

Novinarka Nika Kunaver je ob tem zapisala sledeče:

"Bo grb tako imenovanega karantanskega panterja logotip oziroma vsaj eden od simbolov slovenskega predsedovanja Svetu EU? Ugibanj je veliko, nekateri zgodovinarji pa so ogoročeni - opozarjajo, da panter in slovenska zgodovina nimata prav nič skupnega."

Kot že rečeno pa so se v heraldičnem društvu Heraldica Slovenica odzvali tudi na zavajajoč zapis odgovornega urednika Jureta Tepine, sicer domnevnega agenta globoke države:

"Slovenija se na bližajoče se predsedovanje pripravlja tudi z izbiro protokolarnih daril za predsednike vlad in držav. Eno od takih so manšetni gumbi, statusni simbol, ki si ga je vlada zaželela v srebru z logotipom črnega panterja. Ta naj bi bil celo logotip predsedovanja, ki pa nima veliko skupnega s Slovenijo."

In še odgovor heraldičnega društva, ki se profesionalno ukvarja s slovenskimi grbi:

"Ker se v medijih znova pojavlja debata okrog panterja kot simbola, si poglejmo nekaj zgodovinskih dejstev:

Panter, ki ga kasneje upodobijo v grbih, najverjetneje izvira iz lokalnega motiva, ki ga srečujemo na ozemlju antičnega Norika in srednjeveške Karantanije, katere osrednji del je kasneje predstavljala vojvodina Koroška."

Podobo najdemo vklesano na številnih kamnih, kasneje pa tudi kot motiv nakita ketlaške kulture /8.-11. stoletje/.

"Podoba grba s črnim panterjem na srebrnem ščitu je v obdobju med 12. in 13. stoletjem zajela skorajda celotno ozemlje današnje Slovenije"

Vendar Koroška v 12. in 13. stoletju pravzaprav ni bila edina, ki je imela panterja v grbu svojih vojvod. Tega so uporabljali tudi v Karantanski krajini /marcha Karentana/,

središčni in izhodiščni del kasnejše vojvodine Štajerske, ki je bila prav tako del nekdanjega karantansko-noriškega ozemlja. Štajerska ga uporablja v svojem deželnem grbu še danes. Podoba grba s črnim panterjem na srebrnem ščitu je v obdobju med 12. in 13. stoletjem zajela skorajda celotno ozemlje današnje Slovenije.

Priponke s karantanskim panterjem so obstajale že med predsedovanjem Slovenije EU leta 2008.

"Grb so nosile naslednje rodbine:
- Rodbina Spanheim kot koroški vojvode 1122-1269,
- istrski mejni grofje 1107-1173,
- podravski mejni grofje do 1147 in
- kranjski deželni gospodje sredi 13. stoletja do 1269,
- rodbina Traungau oz. Otokarji kot štajerski mejni grofje in
- vojvode 1147-1192, nasledijo jih Babenberžani, ki uporabljajo grb kot deželni do spremembe barv v 13. stoletju in rodbina Goriških /pečat koroškega palatina Mainharda II. Goriškega med leti 1220 in 1232/."

Panter je bil v grbih na Slovenskem prisoten tudi v 19. stoletju

Okoli leta 1246 naj bi prišlo do spremembe barv v grbu Štajerske, ki je bil prej enak koroškemu, v novi grb z belim panterjem na zelenem polju. Štajerska zagotovo uporablja to kombinacijo barv že od okrog leta 1260, kar je takrat zabeležil kronist Otokar v svoji Avstrijski rimani kroniki, ko omenja bitko pri Kroissenbrunu, opisal pa je barve štajerskega prapora. Podoba sodobnega štajerskega grba - bel panter na zelenem polju - sega torej v obdobje sredine 13. stoletja in se uporablja še danes kot grb avstrijske zvezne dežele.

Koroška je spremenila grb v drugi polovici 13. stoletja.

"Kot zanimivost še omenimo, da je med 12. in 14. stoletjem uporabljala panterja na pečatih tudi ministerialna rodbina gospodov Mariborskih. Na Bavarskem pa srečamo celo modrega, ki so ga uveljavili grofje Kraiburški, bavarska veja koroških Spanheimov in posredno tudi rdečega v grbu današnjega okrožja Spodnje Bavarske /Niederbayern/."

Med leti 1809 in 1813 je Napoleon ustanovil Ilirske province z Ljubljano kot prestolnico. Po vrnitvi ozemelj je bilo leta 1816 ustanovljeno titularno Ilirsko kraljestvo s skupno upravo združenih dežel Kranjske, Koroške, Goriške in Gradiške, Istre in Trsta, ter trajalo do leta 1849 /tudi Ilirska Hrvaška do leta 1822/.

Grb so sicer snovali od leta 1814 do 1836, leta 1816 pa je bil med predlogi zanj omenjen tudi panter.

vir:
https://nova24tv.si/slovenija/politika/heraldicno-drustvo-poucilo-novinarja-pop-tv-o-zgodovini-karantanskega-panterja/?fbclid=IwAR3ZnjyA0sY1D9A6_kvtD9v2umr0V6v40w7jfLDROCx92Sp8_eK8tCsIbrQ
Obraz-    (3.5.2021 15:16)
Edini panter in kraljestvo v praznih glavah janšistov sta Janezov pravljični albino beli panter in kraljestvo Norcev.

Črni panter in Noricum pa z nami Slovenci nimata prav nič skupnega. Še najmanj pa z Dolenjci. Noricum so ustanovila ilirska in keltska plemena, Ivanovi predniki, torej. Slovenija del Velike Albanije - mokre sanje prištinskega doktorja, ki pa se pod vodstvom Velikega kosovarja Ivana očitno vse bolj uresničujejo tudi v praksi.
zvonc    (3.5.2021 15:31)
ovca obraz tudi ni na avtohtona žival pa moramo plačevat vojnik za njegovo oskrbo
schnitt    (3.5.2021 19:16)
Na emblemu 5. obveščevalno-izvidniški bataljon Slovenske vojske je PANTER.

Na rit se ugrizni Obraz- !
Obraz-    (3.5.2021 19:49)
schnitt (še en neslovenski nadimek). Kaj ima panter s Slovensko vojsko? Tudi taborniki imajo zajca ali pa lisico. Ta dva vsaj prebivata v Sloveniji.

Panter nima prav nobene veze s Slovenijo. Ima pa z grbi nemškega plemstva, ovce neslovenske, prodane!
Obraz-    (3.5.2021 19:54)
Kitite se z nemškimi in avstrijskimi simboli, klanjate se kosovarju in vi bi radi nam Slovencem govorili o domoljubju?! Ja, pa ja.


NESLOVENSTVO JE NESMRTNA DUŠA JANŠIZMA!
DCgeto    (3.5.2021 21:10)
fris ti si ultra nacionalist! ironija da zivis v velenju se ti ne zdi?
ex sulc mare    (4.5.2021 10:29)
.. naj dodam se drugacen pogled na " upravicenost " uporabe crnega panterja, kot simbola slovenstva, kot je zapisal zgoraj v svojih esejih nas dragi diskutant..

Zgodovinarji, ki se podrobno ukvarjajo z proucevanjem karantanskega obdobja, da panter sploh ni bil simbol slivenske knezevine Karantanije.

Po navedbah zgodovinarja dr. Miha Kosi -ja z Zgodovinskega instituta Milka Kosa, je Karantanija obstajala v 8.stoletju, ko heraldicnih grbov in simbolov se sploh ni bilo. Le ti so se zaceli upotabljati sele v 11.stoletju v nemski dinastiji Spanheimov, preko katerih je panter postal zacasni grb Koroske, pa tudi grb Stajerske, ki ga uporablja se danes, barvno spremenjenega, beli panter na zeleni podlagi.

Uporaba panterja in kljukastega kriza ( nacisticne svastike ) na medalji. Stajerski nacisti so med drugo sv. vojno uporabljali v nacisticni raznarodovalni organizaciji Steiersche Heimatbund, ki je zelela ponemciti Slovence na Spodnjem Stajerskem, ki jo je Hitler prikljucil svojemu velikonemskemu Reichu.
Stajerski grb je poleg napisa nemske organizacije krasil se kljukasti kriz...
Kam nas umesca zblazneli noriski saman?
Bodo odgovorni ministri v vladi le sprevideli in jih bo srecala pamet, ter izbrali, kot simbol predsedovanja EU, kaksen avtohtoni, slovenski simbol?Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]