Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 777

Velenje.com : Diskusije : Politika : Vprašanje
 

balantič-pesnik (Neznan 2.5.2021 17:20)

Kdo je bil France Balantič? Rojen: 29. november 1921, Kamnik, ubit: 24. november 1943, Grahovo. Star 22 let.

Leta 1941 je hudo zbolel za pljučnico, njegov najboljši prijatelj France Kremžar ga je obiskoval v Kamniku in mu iz Ljubljane prinašal zdravila in knjige.

Leta 1941 je v Ljubljani spremljal študentske demonstracije, ki jih je sprožil vojaški udar v Beogradu.

Kamnik so zasedli nemški okupatorji, pesnik pa se je odselil v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje. Moral je nadoknaditi zamujeno in opraviti še 8. razred gimnazije, mature mu zaradi vojne ni bilo treba opravljati.

Na slavistiko, kjer je bila večina študentov vključena v OF, se je vpisal leta 1941. Z OF je bil povezan kot krščanski socialist. Proti koncu zime je prišlo do reorganizacije OF na univerzi, do prvih odhodov v partizane in do aretacij, česar se je Balantič zaradi svojega šibkega zdravja najbolj bal.

Junija in julija leta 1942 so Italijani v Ljubljani izvedli množične čistke, v taborišča so morali tudi visokošolci, njega so odpeljali 27. junija v Gonars v Furlanski nižini. Novembra leta 1942 se je vrnil v Ljubljano, študija ni nadaljeval.

Po vrnitvi je pod vplivom Kremžarja sprejel službo vaškega stražarja v Grahovem, kjer je leta 1942 varoval cesto iz Cerknice v Stari trg. Ob kapitulaciji Italije septembra 1943 se je grahovska posadka z drugimi iz tega okoliša umaknila v Pudob pri Starem trgu.

Tam so jih obkolile partizanske čete, vendar se je Kremžarju in Balantiču posrečilo prebiti in se preko Rakeka vrniti v Ljubljano.

Vključil se je v na novo ustanovljeno slovensko domobranstvo. Nekaj časa je služil na rudniškem bloku, v novembru pa s Kremžarjem ponovno odšel v Grahovo.

23. novembra leta 1943 so bataljoni Tomšičeve brigade obkolili grahovsko postojanko in jo s topovi naslednjega dne uničili. V ognjenih zubljih Krajčeve hiše, v kateri so se zadrževali domobranci, je med dvaintridesetimi žrtvami zgorel tudi pesnik. Dva dni po tem so njegove neprepoznavne posmrtne ostanke pokopali v skupni grob na grahovskem pokopališču.

Skratka, tako kot so mnogi Slovenci bili mobilizirani v nemško vojsko in odšli npr. na rusko fronto tako je bil Balantič vključen v enoto domobranstva. Nič kriv!

S pesništvom se je srečal v 6. razredu leta 1939. Leta 1940 se je približal domačemu kulturnemu klubu, ki je deloval znotraj društva Bistrica in zahajal na literarne večere, bral je svoje pesmi in se tako priključil k literarnem zborniku Bistrica.

Po drugi svetovni vojni se v javnosti o Balantiču ni govorilo, njegovo poezijo so obravnavali le v akademskih seminarjih. Po vojni je postal simbol preganjane slovenske literature in duhovne opozicije.

Pesniške zbirke Balantiča:
V ognju groze plapolam, 1944
Muževna steblika, 1966
Pesmi, 1967
Zbrano delo, 1976
Zbrane pesmi, 1991
Tihi glas piščali, 1991

Pozimi leta 1941 je urednik Tine Debeljak dobro sprejel prve Balantičeve pesmi in že marca so izšle prve tri pesmi: Ne najdem domov, Dobrotni pramen in štirinajsti sonet Venca - Bogat sem kakor tihi glas piščali. Zasnoval je svoj prvenec Muževna sem steblika poleti leta 1941 in v zbirko sprejel 24 pesmi in jih razdelil v tri cikle: Žarki -10 pesmi, Daj me k ustom -10 pesmi in Žalostni rog -4 pesmi, dodal pa je še pesem Sin kot samostojno enoto.

Nanj je močno vplivalo dobro poznavanje češke, slovaške ter kitajske lirike. Zgledoval se je po slovenskih pesnikih, kot so Oton Župančič in Alojz Gradnik, Anton Vodnik, Srečko Kosovel, Mile Klopčič, France Vodnik, Edvard Kocbek, Božo Vodušek in Jože Udovič. Izmed tujih pesnikov sta v ospredju predvsem Charles Baudelaire in Arthur Rimbaud.nata    (2.5.2021 17:54)
Kaj je tu spornega? ~ sprejel službo vaškega stražarja v Grahovem, se pravi prostovoljno sprejel službo. Lahko bi nadaljeval študij, lahko bi se pridružil svojim tovarišem z študija, lahko bi si enostavno poiskal kakšno drugo službo, lahko bi... Bil je šibkega zdravja praviš. A ko se je boril proti partizanom je bil pa krepkega zdravja, glede na to, da se mu je uspelo, kot enemu izmed dveh prebiti nazaj v Ljubljano. In glej ga zlomka, spet se pridruži na novo ustanovljeno slovensko domobranstvo.
Verjetno spet pod prisilo.
Res ne vem, kaj je z vami. Izdajalstvo je izdajalstvo. In, če se pridružiš okupatorju svoje države in se boriš proti lastnemu narodu, temu ni opravičila. Si izdajalec in klečoplaznik celo življenje in tudi umreš kot izdajalec in ga normalen človek ne more prikazovati kot žrtev, ker to ni.
Ne poznam njegove poezije in me niti ne zanima. S tem se naj ukvarjajo slavisti ali kdor koli se na poezijo spozna.
Jaz samo pravim, da je zajebal kot človek. Bili so težki časi, ko si se moral postaviti na pravo stran zgodovine. In ta se je odločil narobe že v štartu, ko se je vliznil s okupatorjem.
Zgodovina se je postavila, kot se je in hvala bogu, da se je tako, ker drugače bi sedaj pisala v nemščini.
Zgodovina je presodila, da je domobranec Balantič KRIV izdajstva svojega naroda.
Obraz-    (2.5.2021 18:40)
Kdo je bil France Balantič? Nacist. SS domobranec. Izdajalec. Kaj tukaj ni jasnega? A gremo še Nemce in Avstrijce vprašat kdo in kaj so bili domobranci? Popolnoma enakega mnenja kot jaz so.
Obraz-    (2.5.2021 18:42)
Janša je šel "slučajno" med komuniste, tale Balantić je šel "slučajno" med domobrance, domobranci so šli "slučajno" pod naciste ..... pa kaj tile idioti niso znali razmišljat, al kaj?! Itak, da ne. Še danes ne znajo.
He32ma    (2.5.2021 19:38)
Saj, oni drugi so pa izročili oblast srbski vojski, njihovemu poveljevalnemu jeziku, njihovim oficirjem in generalom, napisi na želez.postajah, cirilica v osn.šolah - tudi drugi so izdajalci slovenskega naroda - prisegli so Titu.
Obraz-    (2.5.2021 20:42)
He32ma, ja in tih komunjar je danes največ v SDS-u. Edini šef stranke, ki je v bivši Jugi bil komunist, je Janša. Vsi ostali politiki niso bili nikoli. Celo Luka Mesec ni zaprisegel Titu, za razliko od Janše.

Slepe ovce ste pač slepe ovce, kaj češ.
ex sulc mare    (2.5.2021 20:51)
.. daj lolek hemasti ne nabijaj. Narodi so se z voljo delegatov, na zasedanju AVNOJ a v Jajcu, prostovoljno odlocili za vstop v Federativn Ljudsko Republiko Jugoslavijo. Prostovoljno, kot zmagovalci vojne za osvoboditev domovine.

V primeru zmage okupatorjev, pa bi dogodki tekli drugace... Vrerjetno bi Adi bil v resnici veliki diktator... :) :) :)
Pacient pa ne bi prezivljal travm in kalvarije po poteh AVNOJ a, med komunisti itd, ampak bi direktno postal clan hitlerjunged.
neznanxx    (2.5.2021 21:07)
Spet poveličevanje izdajalcev....
Old Punca    (2.5.2021 22:26)
Pesmi Balantiča poznam, ima tudi poseben stil, kot da bi slutil smrt. Ko sem po radiu, ki je prižgan skozi dan, poslušala slovesnost na Mali Gori ( zdaj se po novem piše vse z veliko začetnico, tudi NM), sem zastrigla z ušesi, saj sem prepoznala Balantiča.

Meni se je zdelo umazano, da uporabijo pesmi prostovoljnega domobranca za poklon žrtvam okupatorja, s katerim so domobranci prostovoljno sodelovali.

Prebrali so tudi Kajuhovo pesem, Moje telo pretepeno poglejte..., ki je tudi nisem dolgo slišala. Ni mi bilo težko priklicati pred oči ljudi, vojake, tudi domobrance, ki pretepajo tega človeka.

Kasneje sem ugotovila, da je bil avtor druge pesmi Grozde, ki so ga likvidirali partizani kot vohuna in kurirja sovražnika oz. domobrancev.

Sem pa vedela, da bodo nekaj zakuhali. Sem pa si končno prebrala zgodbo o blaženem Grozdetu, ki je zavetnik šolarjev, dijakov in študentov. Tudi tu je umazanija ob izkrivljeni zgodbi. Tudi Grozdetovo pesem so prebrali, čeprav gre za kurirja, ki je duhovniku nesel pismu, v katerem okupator od njega zahteva podatke o partizanih, pri tem pa ima bianco prepustnico za gibanje po deželi, ki je bila pod hudimi omejtvami gibanja. Partizani so ga prepoznali kot kurirja in ustreli s pištolo, kar potrjuje tudi forenzični pregled ob izkopu trupla, ki ga je zahteval kardinal Rode. Pred tem so ga spoznali za krivega, kar je sicer butasto, ampak tako so takrat to počele vse strani.
janoš    (3.5.2021 8:04)
Brez domobrancev in partizanov pač ne gre-ve se kdo je bil kdo!
ALABAY    (3.5.2021 9:23)
pa vi ste vsi bolani-vlačite iz naftalina in nabijate,danes nima z nami nobene zveze kar trobite-a že vsi po zemlji dišite
špehar123    (3.5.2021 9:44)
NAJ POČIVA V MIRU! Kdorkoli je že bil in kakršnakoli je bila njegova miselnost, nepietetni so nekateri komentarji. KAKO VAS NI SRAM!
Venera22    (3.5.2021 13:04)
Še živečih partizanov, ki so dejansko z gvirom bili v hostah, skoraj več ni, v zvezi borcev pa vedno več rejencev - danes članstvo večje kot kadarkoli prej. Kot kaže se partizani delijo s vzdolžnim ali prečnim cepljenjem, kot prokarionti. In mi vsi to plačujemo...
Venera22    (3.5.2021 13:07)
Obraz, ti si pa živ dokaz, kako patetično zveni pol pismeno hovdre s komaj končano srednjo šolo, brez izobrazbe in pameten ko stomater! Bravo!
pilanca    (3.5.2021 13:46)
Obraz : drži , Balantič je bil , kar je bil (tudi osebno menim , da je takrat pisal , kar je pesnikoval , nisem njegov ljubitelj , resnica pa je tista , ki si jo sami oblikujemo - moj stric , varnostnik na velenjskem "šahtu" med letoma 1942 - 1945 , drugi stric , ( njegov brat ) ,pa je bil v vojski Jugoslavije , pa potem v nemški vojski , pa v JLA , nazadnje v Kočevski Reki .)
Ta ,prvi stric je bil ubit na zverinski način ub 1945 leta , pod Pohorjem , v bližini Slovenske Bistrice - njegova mati , moja stara mati ni nikoli izvedela , kaj se je zgodilo z njenim sinom.
zvonc    (3.5.2021 15:33)
obrazek -a spet si pobegnil iz vojnika ?
volley    (3.5.2021 15:40)
pilanca, moje sožalje za strica - očitno 2
Tudi moj je bil ubit v borbi 1942 (partizan) in nikoli se ni izvedelo kje so ga zagrebli (če so ga), so se pa kasneje in še zdaj ponašali z nj. priimkom češ da je bil partizan - ne povedo pa, da ni bil za komuniste v partizanih. Svojijo si nj. priimek brez soglasja domačih.
pilanca    (3.5.2021 18:23)
volley : škoda , da se ne poznava , veliko informacij , predvsem pa zapisanega je izginilo ( uničeno) leta 1990. leta ; žal , arhivi so v Ljubljani , kolikor jih je še ostalo , nekaj v Mariboru - poizkusi .Neprijavljen uporabnik - ne moreš dodajati odgovorov
Prijavi se (ali pa se registriraj)

-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]