Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Dober odziv na akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu


29. jan 2010

Včeraj zvečer je v dvorani Centra Nova potekala predstavitev vseslovenske akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu, h kateri je pristopila tudi Mestna občina Velenje.
Predstavitve se je udeležilo okoli 50 predstavnikov šol, vrtcev, krajevnih skupnosti, mestnih četrti in različnih društev ter tudi nekateri posamezniki, ki se bodo akciji aktivno pridružili.

Predstavnica pobudnikov akcije iz društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik je povedala, da bo akcija potekala po vzoru uspešne estonske čistilne akcije »Let's Do It 2008«, v kateri je 50 tisočim prostovoljcem v enem samem dnevu uspelo odstraniti 10 tisoč ton ilegalno odvrženih odpadkov. V običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala 3 leta in več kot 22 milijonov evrov.

K akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu so pristopile že številne občine, šole, komunalne službe, nevladne organizacije in preko 200 tisoč prostovoljcev iz vse Slovenije. Skupaj bomo skušali odstraniti več kot 20 tisoč ton ilegalno odloženih odpadkov in tako prispevati k večji okoljski ozaveščenosti ljudi. Rezultat akcije bo tudi digitalni register divjih odlagališč po Sloveniji.

Bojan Prelovšek, sodelavec Mestne občine Velenje, je predstavil nekaj projektov, s katerimi občina skrbi za urejenost okolja. Povedal je, da so vsakoletne čistilne akcije, ki jih organiziramo ob dnevu Zemlje, dobro sprejete med občankami in občani. Predstavil je tudi projekt Čisto moje Velenje, ki ga Mestna občina Velenje izvaja že od leta 2002. Gre za projekt počitniškega dela, v okviru katerega dijaki in študentje čistijo in urejajo javne površine.

Mirjam Britovšek, prav tako sodelavka občinske uprave, je predstavila Priročnik za pravilno ravnanje z odpadki, ki so ga v preteklem tednu prejela vsa gospodinjstva v mestni občini Velenje, občini Šoštanj in občini Šmartno ob Paki. V priročniku je veliko koristnih nasvetov, ki bodo občankam in občanom v pomoč pri ločevanju odpadkov.

Problematiko divjih odlagališč v Velenju in okolici je predstavil Jernej Korelc, sodelavec Mestne občine Velenje. Zadnji popis divjih odlagališč so v lanskem letu v sklopu terenskih vaj naredili študentje Visoke šole za varstvo okolja. Popisali so 55 odlagališč. Na manjših odlagališčih so bili v večini komunalni odpadki, na večjih odlagališčih pa gradbeni odpadki. Do vseslovenske očiščevalne akcije bomo na terenu natančno popisali vsa večja divja odlagališča in skušali o njih pridobiti čim več podatkov, ki jih bomo potrebovali za sanacijo teh odlagališč.

Prijazno vabimo vse občanke in občane, da se tudi sami pridružijo akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu in tako pomagajo k čistejšemu in bolj zdravemu okolju, v katerem živimo. Vsi, ki bi želeli aktivno sodelovati, se lahko prijavijo na elektronski naslov [email protected]
Več informacij o projektu lahko preberete na občinski spletni strani www.velenje.si in na spletni strani www.očistimo.si.


----
Vir: Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]