Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Odprtje prenovljene stalne postavitve Galerije Velenje, predstavitev knjige Verzi, vrezani v Velenje in dogodek »Spoznajmo Plečnika: od arhitekture do osebne zgodbe«


15. nov 2022

V četrtek, 17. novembra, bo na Velenjskem gradu potekalo odprtje prenovljene stalne postavitve umetniške zbirke Galerije Velenje. V nedeljo, 20. novembra, Muzej Velenje vabi na srečanje mladih muzealcev na katerem bodo predstavili knjigo Verzi, vrezani v Velenje. Danes, 15. novembra, velenjski muzealci skupaj z Gimnazijo Velenje in Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pripravljajo dogodek »Spoznajmo Plečnika: od arhitekture do osebne zgodbe«.

Danes, 15. novembra, velenjski muzealci pripravljajo spremljevalni dogodek gostujoče razstave Slovenskega etnografskega muzeja Zlata doba Plečnikove arhitekture. Skupaj z Gimnazijo Velenje in Oddelkom za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani se bodo v okviru dogodka »Spoznajmo Plečnika: od arhitekture do osebne zgodbe« posvetili Jožetu Plečniku - njegovi osebnosti, ustvarjalnemu opusu, zgodovinskemu obdobju delovanja. V okviru strokovnega pogovora dijakov z docentkama Katedre za zahodnoslovanske jezike dr. Jano Šnytovo in dr. Špelo Sevšek Šramel se bodo dotaknili zgodovinskega zemljevida razpada monarhije po prvi svetovni vojni in nastanka novih držav (Čehoslovaška), prenove praškega gradu, povezave Plečnika s Tomašom Garrigue Masarykom in njegovo hči Alice. Z branjem pisem, nastalih v dolgoletnem dopisovanju med Jožetom Plečnikom in Alice Masaryk, bodo dijaki spoznali pisma kot zgodovinski vir in njihov pomen pričevalnosti neke dobe.

V četrtek, 17. novembra, bo na Velenjskem gradu ob 18. uri potekalo odprtje prenovljene stalne postavitve Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje. Stalna zbirka Galerije Velenje se je od nakupa prvih umetniških del leta 1971 sistematično dopolnjevala. Zaradi dopolnjevanja je bila zbirka večkrat preoblikovana. Nazadnje je bila prenovljena leta 2004. Zbirka vsebuje predvsem dela sodobnega slovenskega slikarstva in kiparstva ter je predstavljena v štirih zaporednih prostorih. Pri njeni prenovi je sodeloval tudi Muzej Velenje z zgodovinskim orisom časa.

V nedeljo, 20. novembra, Muzej Velenje ob 10. uri vabi na predstavitev knjige za otroke Verzi, vrezani v Velenje. Predstavitev bo potekala v okviru novembrskega srečanja mladih muzealcev. Knjigo bodo predstavili avtorja Ambrož Kvartič in Katarina Aman ter Ivo Stropnik iz Velenjske knjižne fundacije. Knjiga je izšla v zbirki Čokolada s knjigo. Otroke čaka zabavno in ustvarjalno srečanje, ki bo zagotovo zanimivo tudi za starše. Prepletale se bodo šaljive rime in uganke in se na ta način spoznavale velenjske znamenitosti. V knjigi so izpod peresa Ambroža Kvartiča ter z ilustracijami Katarine Aman v tehniki linoreza zložene pesmi in uganke o velenjskih znamenitostih.

Velenjčan dr. Ambrož Kvartič je slovenski etnolog in folklorist, radijski in TV napovedovalec, scenarist ter mladinski pisatelj. Leposlovje za otroke in mladino objavlja v osrednji slovenski periodiki za otroke. Med mladimi bralci so že priljubljene njegove knjižne izdaje pesmi in ugank, veliko njegovih besedil je tudi uglasbenih. Je ustvarjalec dokumentarnih in izobraževalnih oddaj na RTV Slovenija ter avtor številnih strokovnih besedil s področja sodobne pripovedne folklore.

Velenjčanka Katarina Aman je likovna pedagoginja (magistrirala iz didaktike in grafike), ilustratorka in kamišibajkarka. Z ilustracijami v tehniki linoreza, grafičnimi portreti idr. likovnimi stvaritvami je opremila več publikacij, jih predstavila knjižno in na samostojnih ter skupinskih razstavah. Pogosto nastopa z avtorskimi kamišibaji. Kot prostovoljka je dejavna pri več velenjskih kulturnih in turističnih društvih.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]