Velenje.com uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piškotke zunanjih partnerjev, s katerimi beležimo statistiko obiska. Več o piškotkih najdete tukaj. S klikom na povezavo soglašaš, z uporabo piškotkov: Sprejmi

  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 

Velenje.com : Lokalne novice : Novica

Končana 49. Malo Napotnikova kiparska kolonija


17. okt 2022

Mladi kiparji ustvarili 20 kipov in reliefnih plastik


Na 49. Mali Napotnikovi kiparski koloniji je nastalo kar 20 umetniških del – Ustvarjalo 44 osnovnošolcev in dijakov – Razstava že na ogled v Mestni knjižnici Šoštanj

Velenje, 14. 10. – Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje je na pragu jeseni pripravila 49. Malo Napotnikovo kiparsko kolonijo (MNKK). Z njo ohranjajo spomin na akademskega kiparja Ivana Napotnika, vsako leto pa z najboljšimi deli obogatijo tudi stalno zbirko, ki je na ogled v Vili Rožle. Mladi kiparji iz Šaleške doline so konec septembra in v prvih dneh oktobra ustvarjali vsak na svoji šoli, na koncu pa je strokovna komisija v petek, 14. oktobra 2022, v Vili Rožle opravila izbor treh najboljših del in s tem zaključila letošnjo kolonijo.

Ekipe so imele skoraj dva tedna časa, da so lesu dale novo podobo in sporočilnost, tema pa tudi letos ni bila določena. Dali so jim le izziv, da ustvarijo tudi kakšno delo, povezano s Kajuhovim letom. Do dogovorjenega roka so v Vili Rožle prejeli 20 lesenih kipov in skulptur, ki so nastali na sedmih osnovnih in eni srednji šoli, pod vodstvom 9 mentorjev. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali domačini, akademski kipar Anže Sever in likovni pedagogi Tone Skok, Danica Arzenšek in Katarina Aman, je bila pri izboru najboljših treh del 49. MNKK soglasna. Ta bodo postale del stalne zbirke Male Napotnikove kiparske kolonije in s tem na ogled v Vili Rožle. Najboljša dela so ustvarili učenci in učenke iz OŠ Livada in OŠ Gorica so tokrat ustvarjali skupaj, njihovo delo z naslovom »Karl in prihodnost« pa sestavlja kar 9 skulptur. Pod mentorstvom likovnih pedagogov Vida Sevčnikarja in Saše Šižgorič so jih ustvarili Žiga Zlatar Kodrič, Evan Požegar, Gal Felicijan (iz OŠ Livada) in Nuša Labus, Mia Sara Zebec, Gal Uran Stopar, Luka Simon Puklič ter Amila Hodžić (iz OŠ Gorica). V stalni zbirki bo tudi skulptura »Ta svet je …« OŠ Šalek, ki sta jo pod mentorstvom Borisa Oblišarja ustvarila Daša Ivančič in Maša Mežnar. Tretje izbrano delo je nastalo na OŠ Miha Pintarja Toleda Velenje. Pod mentorskim vodstvom Klaudije Vidak sta delo z naslovom »Pesniku v spomin« ustvarili Tanaya Ramšak in Vita Sajko. Avtorjem nagrajenih del iskreno čestitamo!

Razstava vseh 20 letos nastalih del je od ponedeljka, 17. oktobra 2022, na ogled v Mestni knjižnici Šoštanj, po novem letu pa jo bodo preselili še v Mestno knjižnico Velenje.


----
Vir: Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]