Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 1461

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Spletna platforma Art kino mreže Slovenije za gledalce, ki pogrešajo kino, tudi v Kinu Velenje


4. mar 2021

Kino Velenje bo skupaj z dvajsetimi kinematografi, člani Art kino mreže Slovenije (AKMS), od 8. marca preko svoje spletne platforme omogočil ogled skrbno izbranega filmskega programa. Platformo je mreža pripravila v želji, da v času zaprtja kinematografov ohranimo stik z obiskovalci, k večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

Pred skoraj enim letom, 4. marca 2020, je Art kino mreža Slovenije slavnostno praznovala desetletnico svojega delovanja. Člani združenja so bili upravičeno ponosni na svoje dosežke in naraščajoče število obiskovalcev, ki je svojo najvišjo rast dosegla prav v letu 2019 s 486.000 gledalci. Tudi za Kino Velenje je bilo to eno najuspešnejših let, zabeležili smo 29.333 obiskovalcev, začetek leta 2020 pa je napovedal podoben uspeh. Devet dni kasneje so se za obiskovalce zaprli vsi kinematografi. Začelo se je leto, v katerem se je celotno avdiovizualno področje znašlo pred vrsto vprašanj in izzivov. V AKMS so se člani še bolj povezali. Razmišljali in delili so izkušnje s kolegi doma in po svetu, da bi se kar najbolje prilagodili in pripravili na spremenjene pogoje delovanja.

Že v času prvega zaprtja dvoran so kinematografi skušali na različne načine ohranjati stik s svojimi občinstvi in se posluževati novih poti posredovanja vsebin. Razvoj spletne platforme, ki bi filmske vsebine ponujala iz kino perspektive, je združenje AKMS načrtovalo že pred epidemijo. Posledice koronavirusa in zaprtje kinodvoran pa so člane AKMS le še utrdile v prepričanju, da je storitev, ki omogoča spletni dostop do filmov, pomembna za kinematografe in njihove obiskovalce. Z njeno pomočjo lahko kinematografi, kljub spremenjenim gledalskim navadam v času pandemije, ostanejo prva vez med gledalcem in filmom. Tudi s omogočanjem spletnega dostopa se lahko uveljavijo kot ponudnik kuriranih programov in spremljevalnih dejavnosti.

V času drugega zaprtja kinodvoran je bila zasnovana kar se da preprosta in varna (glede plačila in uporabe) spletna platforma za legalen ogled filmov, z enotnim kuriranim programom in cenikom. Programska shema temelji na poznavanju občinstev, ki cenijo priporočila in vsebine, ki jih ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga poznajo in mu zaupajo. Program bo pripravljen tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). S spremljevalnimi dogodki in vsebinami želijo v AKMS gledalcem približati občutek skupnostne izkušnje tudi pri spletnem ogledu in s tem oblikovati nove gledalske navade.

Začetek delovanja bo v prvem tednu otvoril film Asistentka (The Assistant) režiserke Kitty Green, ki bo na sporedu od 8. marca. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje '85 (Été 85) režiserja Françoisa Ozona, v soboto 13. marca pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Spletna platforma je kinu komplementarna storitev, ki jo Kino Velenje in člani AKMS omogočajo v tesnem partnerstvu z distributerji oziroma ponudniki vsebin. V času zaprtja kinematografov gledalcem ponuja spletni ogled filmov, ko pa so kini odprti, omogoča dostop do filmskega programa vsem tistim, ki zaradi katerega koli razloga ne morejo ali težje obiščejo kino. Ponudba spletne platforme AKMS se bo zato razvijala in dopolnjevala.

Filmski program bo dostopen preko spletne strani Festivala Velenje, Kina Velenje (zavihek Kino na spletu) in povezave online.artkinomreza.si in si ga je mogoče ogledati na osebnem ali prenosnem računalniku, tablici, pametnem telefonu in televizorju. S plačilom 6,5 EUR bo gledalec dobil 7-dnevni dostop za ogled filma. Spletna platforma AKMS je postavljena na sistemu za pretakanje filmov Screenplus (Shift72), ki ga uporabljajo tudi nekateri najpomembnejši filmski festivali (Cannes, Toronto, Sundance) in številni kinematografi po vsem svetu.

Na kratko o AKMS:
Art kino mreža Slovenije je združenje prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma. Delovanje članov združenja je prispevalo k razcvetu filmske kulture na področju prikazovanja kakovostnih in zahtevnejših filmskih vsebin, kultiviranja filmskega občinstva ter razvoja filmskovzgojnih dejavnosti v različnih mestih in krajih po Sloveniji. Danes je v mreži 26 članov z 29 kinodvoranami v 28 slovenskih krajih. Pri projektu spletne platforme AKMS trenutno sodelujejo člani: Art kino Odeon Izola (Center za kulturo, šport in prireditve Izola), Delavski dom Trbovlje, Kinodvor, Kinogledališče Idrija (Knjižnica Idrija), Kinogledališče Tolmin, Kino Hrastnik (KRC Hrastnik), Kino Sora, Kino Velenje (Festival Velenje), Kino Vrhnika (Zavod Ivana Cankarja), Kino ZIK Črnomelj, Kino Žiri, Knjižnica Šmarje pri Jelšah, Kosovelov dom Sežana, Kulturni dom Cerknica, Kulturni dom Krško, Kulturni dom Nova Gorica, Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Radolca (Linhartova dvorana Radovljica), Mestni kino Domžale, Mestni kino Metropol, Mestni kino Ptuj.


----
Vir: Festival Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]