Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 324

Velenje.com : Lokalne novice : Novica




Predstavitev prapora Prosvetnega društva Šmartno in odprtje razstave o potopljeni vasi Družmirje


14. sep 2020

Jutri, 15. septembra, Muzej Velenje s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom vabi na Velenjski grad na predstavitev nove pridobitve Muzeja Velenje, prapora Prosvetnega društva Šmartno pri Velenju, v četrtek, 17. septembra, pa v Mestno galerijo Šoštanj na odprtje razstave »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.«. V sredo, 16. septembra, se bodo na Velenjskem gradu družili člani Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje.


Jutri, 15. septembra, se bo ob 18. uri na Velenjskem gradu začela predstavitev nove pridobitve Muzeja Velenje. Na dogodku, ki ga Muzej Velenje pripravlja v sodelovanju s Šaleškim muzejskim in zgodovinskim društvom, bodo predstavili prapor Prosvetnega društva Šmartno pri Velenju. O dragoceni pridobitvi bosta spregovorila kustosinja Muzeja Velenje, muzejska svetovalka Mateja Medved, in dosedanji lastnik prapora Zdravko Čas.

V sredo, 16. septembra, ob 17. uri svoje člane na Velenjski grad vabi Univerza za tretje življenjsko obdobje Velenje. Na dogodku z naslovom Grajsko druženje UNI3 bodo udeleženci prisluhnili glasbi in poeziji ter prisostvovali imenovanju novih častnih članov Univerze za tretje življenjsko obdobje Velenje.

V četrtek, 17. septembra, Muzej Velenje vabi v Mestno galerijo Šoštanj, kjer bodo ob 19. uri odprli razstavo z naslovom »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.« Razstavo, ki jo je Muzej Velenje pripravil ob šoštanjskem občinskem prazniku, bo odprl župan Občine Šoštanj Darko Menih. Udeleženci odprtja si bodo lahko ogledali filma Basist in njegova zgodba o potopljeni vasi ter Ljudje iz gline, nastopila pa bosta tudi Rudarski oktet in Oktet TEŠ.
Razstava o Družmirju je že tretja razstava Muzeja Velenje, ki pripoveduje zgodbo naselij Šaleške doline, ki so se pogreznila zaradi izkopavanja premoga. S prvo tovrstno razstavo je Muzej Velenje predstavil vas Preloge, z drugo pa del naselja Pesje, ki ga danes ni več.
Avtor vseh treh razstav o potopljenih vaseh je kustos Muzeja Velenje, muzejski svetnik Damijan Kljajič, ki je ob razstavi »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.« zapisal:
»Družmirje je bilo obcestno naselje med Velenjem in Šoštanjem, nekdanje središče občine Šoštanj – okolica. Ležalo je ob spodnjem toku potoka Velunja ter ob vzhodnem vznožju šoštanjskih Goric. Celotno naselje, skupaj z župnijsko cerkvijo sv. Mihaela, zadružnim domom in s šoštanjskim pokopališčem, ki je bilo staro okoli 800 let, se je zaradi izkopavanja premoga ugreznilo, ugreznine pa je zalila voda. Danes na naselje Družmirje spominja le še veliko ugrezninsko jezero ob Šoštanju, poimenovano Družmirsko. Tako se je v dolini ohranilo avtohtono krajevno ime. Razstava z naslovom »Družmirje. Bila je vas, zdaj je jezero.« je posvečena vsem nekdanjim Družmirčanom, ki so morali zaradi izkopavanja lignita zapustiti svoje domove in si novo življenje ustvariti drugje.«

Po nadvse uspešnem srednjeveškem taboru, ki ga je Muzej Velenje v sodelovanju z društvom Vitezi Šaleški pripravil v soboto, se je na Velenjskem gradu dogajalo tudi včeraj. Muzej Velenje so v nedeljo, 13. septembra, obiskali članice in člani mešanega komornega zbora Ljubljanski madrigalisti, ki so zvečer v atriju Velenjskega gradu tudi nastopili. Koncert je bil pripravljen v skladu s predpisi in priporočili za dogodke, ki se jih udeleži največ 50 ljudi, zato ga Muzej Velenje ni predhodno javno najavljal. Poslušalci, ki so se koncerta lahko udeležili, so bili navdušeni nad čudovitim grajskim ambientom in izbranim programom pod vodstvom dirigentke Klare Maljuga.


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]