Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 426

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Muzej Velenje čestita ob dnevu rudarjev


3. jul 2020

Danes, 3. julija, slovenski rudarji praznujejo svoj praznik. V Velenju ga od leta 1961 vsako leto obeležujejo s tradicionalnim skokom čez kožo. Z rudarsko dediščino je tesno povezan tudi Muzej Velenje, ki trenutno skrbi tudi za vpis skoka čez kožo v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.3. julija v Sloveniji praznujemo dan rudarjev. Z dediščino rudarstva je tesno povezan tudi Muzej Velenje. Leta 1957 je bil muzej ustanovljen kot Muzej slovenskih premogovnikov. Vrsto let so osrednja praznovanja rudarskega praznika potekala na Velenjskem gradu, kjer je bila tudi obsežna razstava o zgodovini slovenskih premogovnikov. Tudi danes je rudarska kanonada zadonela z Velenjskega gradu, čeprav zaradi trenutnih pogojev izvajanja javnih prireditev siceršnji tradicionalni praznični dogodki odpadejo.

Muzej Velenje tudi danes v sodelovanju z Muzejem premogovništva Slovenije skrbi za ohranjanje rudarske dediščine. Med aktualna prizadevanja sodi tudi pobuda za vpis skoka čez kožo v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije. Pobuda, ki jo je Muzej Velenje pripravil skupaj s Premogovnikom Velenje ter Šolskim centrom Velenje, je bila v mesecu marcu pozitivno sprejeta. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem trenutno potekajo strokovne priprave za vpis.Skok čez kožo je rudarska šega. Prvič se je pojavila na Slovaškem, v rudarskem okolju Banske Štiavnice v 16. stoletju. Korenine šege pa naj bi segale še dlje v zgodovino, ko so novince v rudarski stan sprejemali s skokom preko rudniškega jaška, šahta. Ko so ti postali preširoki, naj bi jih nadomestil simbolni skok čez kožo. Šega se je z rudnikov prenesla na rudarske šole in ima danes tako rudarsko kot tudi študentsko oziroma dijaško plat.

V Slovenijo, na rudarski oddelek ljubljanske Tehniške fakultete, je šega prišla po koncu prve svetovne vojne, v Šaleški dolini pa se je uveljavila po koncu druge. V Velenju so prvi skok čez kožo pripravili leta 1961, ko je šolanje zaključila prva generacija dijakov tedaj triletne Industrijske rudarske šole. Od tedaj pa do danes se je v Velenju odvilo že 59 skokov, letošnji bo, če ga bo jeseni mogoče izvesti, že šestdeseti po vrsti. Skok čez kožo se je v Velenju v septembru odvil dvakrat: leta 1991, ko je potekala vojna za osamosvojitev Slovenije, in leta 2014.

Sicer je skok čez kožo tesno povezan z rudarskim praznikom, ki ga rudarji kot spomin na 72-urno gladovno stavko zasavskih rudarjev zaznamujejo 3. julija. V zadnjih letih se dogodek, če je rudarski praznik sredi tedna, odvije v petek ali soboto pred 3. julijem. Izjema je bilo leto 2014, ko je, zaradi stavke rudarjev, prireditev potekala v mesecu septembru. Prva prireditev skok čez kožo se je odvila pred Domom kulture na današnjem Titovem trgu, v zadnjih letih pa je glavno prizorišče dogajanja Mestni stadion ob Velenjskem jezeru. S simbolnim skokom čez kožo kot nekdaj sestavnim delom rudarske opreme, ki ga novinec ali zelenec opravi s pivskega sodčka, ob tem pa pove svoje geslo ter s pivom nazdravi vsem prisotnim, slednji vstopajo med rudarsko druščino. Del dogodka v Velenju je od leta 1994 dalje tudi tako imenovani častni skok, pri katerem skok čez kožo opravijo tudi vidnejši posamezniki z različnih področij javnega ali političnega življenja.

Sestavni del rudarskega praznika je od vsega začetka tudi parada, v kateri so poleg rudarjev v slavnostnih uniformah sodelovala številna domača društva in organizacije s svojimi sekcijami, ki so se jim pogosto pridružili priložnostni gostje. V paradi pa seveda ni manjkala niti rudarska godba, ki pri velenjskem skoku čez kožo sodeluje še danes. Prvi vodja velenjske rudarske parade je bil Ciril Grebenšek. Sestavni del praznovanja pa sta tudi budnica ter kanonada, ki običajno poteka z Velenjskega gradu. V preteklih letih je na Velenjskem gradu potekalo tudi druženje vseh udeležencev prireditve ob tradicionalni krači. Poleg glavnih akterjev dogodka, Premogovnika Velenje in Šolskega centra Velenje, je s skokom čez kožo in rudarskim praznikom vseskozi tesno povezano tudi mesto Velenje.


Vsem rudarjem čestitamo ob njihovem prazniku in jim želimo: “Srečno!”


----
Vir: Muzej Velenje


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]