Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 440

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Praznik KS Gaberke


23. sep 2019

V Gaberkah pri Šoštanju so praznik KS Gaberke kot vsako leto tudi letos praznovali v mesecu septembru (v nedeljo, 22. septembra), letos že šestič. V sklopu praznovanja se v kraju odvije več aktivnosti, ki jih organizirajo oziroma jih organizirajo društva in organizacije v kraju. Kot prejšnja leta so se tudi letos dogovorili, da vse prireditve v Gaberkah spadajo v sklop praznovanja Občine Šoštanj.

Osrednji dogodek je bil v nedeljo pod kozolcem Kulturnice. Prisotne sta pozdravila župan Občine Šoštanj, Darko MENIH in predsednik KS Gaberke, Janko JAN. Podelili so tudi priznanje, ki ga je prejel Zvonko KOŽELJNIK. Program so popestrili VOX CORDE, otroci Vrtca Gaberke, enota Mojca in stand-up komik Sebastjan SPITAL.
Po dogodku je sledila pogostitev z golažem, ki so ga kuhale ekipe: Športno društvo, Kulturnica Gaberke, Primož BERLOŽNIK in Rafko BLATNIK.


Mineva že šest let, odkar so prvič praznovali Praznik KS Gaberke. Sedanji svet KS Gaberke zastavlja cilje, ki temeljijo na že ustaljenih smernicah, predhodnikov. V KS Gaberke se kot prvo zavedajo, da morajo vzdrževati obstoječi standard, hkrati pa razmišljati, kaj bodo postorili na novo, da se bo kraj lahko uspešno razvijal. V minulem letu so izvedli naslednje večje investicije in vzdrževalna dela:
- vzdrževali so objekt in okolico Doma krajanov
- skrbeli za spomenik borcev in okolico
- skrbeli za zimsko vzdrževanje lokalnih poti
- po končani zimi so strojno pometli vse javne poti
- v spomladanskem času so izvedli čistilno akcijo
- za čiste Gaberke skrbijo za urejenost EKO otokov
- družinam novorojenčkov v kraju podarjajo darilne bone
- finančno pomagajo društvom in organizacijam v kraju
- vzdrževali so javno razsvetljavo
- nabavili so nove zastave pred Domom krajanov
- za novoletne praznike so okrasili Gaberke
- kot že vrsto let so pokrovitelji gasilskega tekmovanja za starejše gasilce za pokal KS Gaberke, ki ga gasilsko društvo vzorno organizira
- za krajanke in krajane Gaberk omogočijo brezplačno uporabo dvorane KS za namen rekreacije


Ostala dela, ki so jih izvedli:
- asfaltirali so uvoz na cesto Stankovič-Berložnik
- Občina oz. koncesionar za vzdrževanje cest je v letošnjem letu sanirala cesto od križišča do Gostilne Križnik.
Vzporedno s tem se je zgradil pločnik, ki so ga prav vsi veseli, saj je velika pridobitev za kraj. Novo zgrajeni pločnik je pomemben za vse od najmlajših do starejših, za mamice z otroki, za skupine vrtca, ki deluje v kraju. Veseli so, da nataliteta v Gaberkah raste, mladi ostajajo v kraju, kar je za kraj pomembno, saj prisotnost mladih ljudi v kraju, samemu kraju napoveduje svetlo prihodnost in razvoj kraja
- do predvidene razširitve s prizidkom k Domu krajanov, ki je bila predvidena za letošnje leto zaradi potreb vrtca Šoštanj ni prišlo, so pa v sodelovanju z Občino Šoštanj našli kompromis na način, da so odstopili dvorano KS, ki se je kot začasna rešitev predelala v dve novi igralnici. V enoti Mojca Vrtca Šoštanj v Gaberkah vrtec zdaj obiskuje kar 64 otrok. Društva in organizacije, ki so imela prej prostore v dvorani KS, so preselili v prostore, kjer imajo pisarno in sejno sobo ter arhiv KS. Glede dogodkov, ki so se prej odvijali v dvorani KS, se zdaj zaradi predelave dvorane v igralnici za potrebe vrtca začasno tam ne bodo mogli več odvijati, vendar verjamejo, da bodo skupaj s predsedniki posameznih društev in organizacij v kraju z mero potrpežljivosti in kompromisom našli skupno noto ter skupaj prišli do rešitve, da društva, organizacije in krajani ne bodo za nič prikrajšani.

Dela, ki so v teku:
- v sodelovanju z Občino Šoštanj in sosednjo krajevno skupnostjo KS Ravne bodo letošnjo jesen asfaltirali del odseka ceste na Pristavo, ki je zares v slabem stanju (v letošnjem je predvidena rekonstrukcija cestišča v dolžini cca. 200m),
- pridobivanje energetske izkaznice in požarnega načrta za Dom krajanov
- trudijo se, da bi v zaselku Velunja dobili javno kanalizacijo, v izdelavi je idejna zasnova in upajo, da bo do roka, ki ga je predpisala država, to tudi izvedeno, to pa predvsem gledano iz tega stališča, ker v Gaberkah je že javna kanalizacija in bi lahko zaselek Velunja priključili na obstoječi janvni kanalizacijski kanal.

V svetu KS namenjajo veliko pozornosti društvom in jim po najboljših močeh pomagajo. Svet KS ima veliko želja in idej glede napredka in razvoja kraja. Sredstva, ki so zagotovljena v občinskem proračunu, so sredstva za delovanje KS, ki lahko v primeru hujše zime zaradi stroška izvedbe zimske službe hitro skopnijo. Posledično lahko to privede do tega, da ne morejo izpeljati zadanih ciljev in idej.

Glavne naloge za naprej so kanalizacija Velunja, vzdrževanje krajevnih cest, ureditev brežin potoka Velunja, skrb za čisto okolje, sodelovanje med društvi in organizacijami v kraju, pa še bi lahko našteval.

Počasi bodo v KS Gaberke zaokrožili prvo leto mandata, ko je vodenje prevzel novi svet krajevne skupnost.


Obrazložitev priznanja – Zvonko KOŽELJNIK

V našem kraju je kar nekaj ljudi, ki s svojim delom in udejstvovanjem pomagajo pri delovanju različnih društev in dogajanju v samem kraju. Med njimi se najdejo tudi takšni, ki nekako izstopajo iz povprečja in eden izmed njih je vsekakor Zvonko Koželjnik. Deloven, marljiv, nasmejan, pozitiven, družaben, razgledan, vedno pripravljen pomagati. Zvonko Koželjnik, rojen Gaberčan, je velik del svojega življenja posvetil družbenim dejavnostim. Že kot pionir se je vključil v gasilstvo. Kot mladinec je deloval v takratni Zvezi socialistične mladine in bil en mandat tudi predsednik v Gaberkah. Kot vsi vaški fantje je tudi Zvone brcal žogo in tekmoval v takratni občinski ligi in nogometu med zaselki. To je bila prava vaška liga, ki jo danes pogrešamo. Šport mu ni bil tuj niti kasneje, saj se je aktivno vključil v Športno društvo Gaberke, kjer deluje zadnjih dvajset let. Tudi s hribi se je spoprijateljil in z veseljem in srčnostjo hodi v gore. Opravil je vodniški izpit. Planinska sekcija Gaberke je bila ustanovljena v osemdesetih letih, a ji je po začetni zagnanosti malo pošla sapa. Nov zagon je dobila po vključitvi novih članov in med njimi je bil tudi Zvone. Sodeloval je in še sodeluje v vseh aktivnostih sekcije od urejanja in markiranja Gaberške poti, do organizacije in vodenja izletov sekcije. Tudi kultura mu ni tuja. Že v mladosti je sodeloval v kulturnem krožku gasilskega društva Gaberke, zdaj pa je član Kulturnice Gaberke in se vključuje v njeno delo. Poleg že naštetega je Zvone vložil največ svojega časa v delovanje in razvoj krajevne skupnosti. V obdobju od 1998 do leta 2010 je kot član sveta Krajevne skupnosti opravljal delo tajnika. V tem obdobju v naši krajevni skupnosti dela res ni manjkalo. Zaključevala se je gradnja telefonskega omrežja in vračilo preveč plačanih prispevkov v minulih fazah gradnje. Na pohodu je bil kabelsko razdelilni sistem in gradnja kanalizacijskega omrežja. Za vse omenjene akcije je bilo potrebno preložiti in spisati mnogo dokumentov. To so bila dela tajnika KS. Sledila je še gradnja plinovodnega omrežja, ki tudi ni bil majhen zalogaj za neprofesionalni svet KS. Na lokalnih volitvah 2010 je Zvone prevzel vodenje krajevne skupnosti in jo vodil dva mandata. Članom sveta ni zmanjkalo dela in idej. Ekološko usmerjen predsednik in člani sveta KS so na domu krajanov v pritličju zamenjali toplotno potratna okna in jih nadomestili z energetsko varčnejšimi. Prav tako je sledila sanacija vhoda in zamenjava vhodnih vrat ter posodobitev ogrevalnega sistema. Ker se je v takratnem času povečalo število otrok v Gaberkah, je svet v sodelovanju z Občino Šoštanj in Vrtcem Šoštanj pristopil k širitvi prostorov za najmlajše, tako da je gaberški vrtec imel dva oddelka. Da je do te širitve prišlo, se je predsednik Zvone uskladil z ostalimi društvi in organizacijami.

Že dolgo se je govorilo o krajevnem prazniku. Pod vodstvom Zvoneta se je to tudi zgodilo in svet je sprejel sklep o določitvi datuma, grba in zastave krajevne skupnosti. Občasno izide tudi krajevno glasilo. Ne smemo pozabiti še zadnje velike pridobitve za kraj, to je pločnik. Da je prišlo do pričetka gradnje, je moral Zvone narediti mnogo korakov in usklajevanj, pridobiti soglasja od lastnikov zemljišč. Ni manjkalo niti hudih besed, a s časom se tudi to pozabi, ostane pa spoznanje in zadovoljstvo, da je kraj s tem pridobil pomembno pridobitev in da so krajani z njo zadovoljni in bolj varni, ko se peš podajo skozi naš kraj. Pa poglejmo še na začetku omenjene gasilce. V Gaberkah je že tako, da smo skoraj vsi gasilci, eni bolj aktivni drugi manj. Med prve nedvomno sodi Zvone. Aktiven operativec je vse od trenutka, ko je izpolnil pogoje za pristop k operativni enoti. Naloge operativnega gasilca opravlja še danes, nemalokrat tudi kot vodja enote. Kot mentor je leta 1994 na državnem tekmovanju nastopil z desetino takratnih pionirjev. Kot mentor deluje še zdaj, z desetino pionirk je dosegal lepe rezultate od začetka njenega delovanja, ta desetina zdaj prehaja med mladinske vrste. Poleg te desetine je mentor tudi desetini članov A.

Poleg dela operativca se je spoprijel tudi z vodstvenimi funkcijami. Dva mandata je bil glavni operativec, torej poveljnik in še dva mandata podpoveljnik društva. V tem času se je dogajalo mnogo. Vodil je komisijo za nabavo vseh treh vozil, ki so zdaj v garažah gasilskega doma. Pri nabavi vsakega vozila posebej je imel čut za funkcionalno razporeditev in označitev opreme, da je pri intervencijah čim bolj dostopna in uporabna.
Zagotovo bi se našlo še kaj, ampak, če povzamemo, lahko zaključimo, da je Zvonko Koželjnik krajan z veliko začetnico in vsi si želimo, da ostane takšen tudi v bodoče in uspešno deluje v kraju na vseh področjih še najprej.


----
Vir: Svet KS Gaberke


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]