Velenje.com uporablja piskotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter piskotke zunanjih partnerjev, s katerimi belezimo statistiko obiska.
Vec o piskotkih najdes tukaj. S klikom na povezavo soglasas z uporabo piskotkov: Sprejmi
  Velenje.com
 Vzdevek  Geslo   Nov uporabnik | Geslo? 

S prijavo potrjujem, da sem seznanjen(a) s pravili GDPR 
  Velenje.com   Diskusije   Sport   Novice   Obvestila MO   Strokovnjak    Pogrebi   Online 684

Velenje.com : Lokalne novice : Novica
Zaključna konferenca projekta CHESTNUT - »Celostno prometno načrtovanje na nivoju funkcionalnih urbanih središč«


16. maj 2019

V mesecu decembru 2016 se je uradno pričel izvajati 30 mesečni projekt »CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport (CHESTNUT), katerega vodilni partner je Mestna občina Velenje in kateri se zaključuje maja letos.

Projekt CHESTNUT je v višini 85% sofinanciran iz naslova programa Interreg Danube Transnational Programme. Projektni konzorcij sestavljajo partnerji iz osmih različnih držav (Slovenija, Avstrija, Češka, Madžarska, Hrvaška, Romunija, Bolgarija ter Bosna in Hercegovina).
Celotna vrednost projekta je 2.004.272,18 EUR, vrednost projekta ZA MO Velenje znaša 226.661,78 EUR, od tega 85% sofinancira EU, 15% pa MOV.

14.5 je v Velenju potekala zaključna konferenca projekta. Partnerji projekta so z izvedenimi pilotnimi ukrepi pripravili načrte za trajnostno mobilnost v mestih in zaključili večino dejavnosti. Zaključna konferenca je bla razdeljena na dva dela. V prvem delu so bili predstavljeni glavni dosežki projekta, promocijski video projekta in primeri dobrih praks. Drugi del konference je potekal v obliki okrogle mize, na kateri so govorci iz Slovenije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Romunije diskutirali o načrtih za prihodnost na področju celostnega prometnega načrtovanja in mobilnosti.

Klasično prometno načrtovanje se premika v smeri trajnostnega načrtovanja mobilnosti v mestih. Pri klasičnem prometnem načrtovanju imamo »začarani« krog, ki se začne s problemom - povečano število avtomobilov, kar vodi do zastojev, posledično do izgradenj novih cest in s tem povečanje prometa. Zato je potrebno opredeliti želene rezultate in začeti ustrezno načrtovati.

V projektu je bilo skupno izvedenih 12 pilotnih ukrepov. Nekaj izmed njih je bilo udeležencem konference predstavljeno v promocijskem videu, ki ga je ustvaril projektni partner iz Dubrovnika, nekaj pa so jih na konferenci predstavili tudi sami partnerji.

Poleg načrta za trajnostno mestno mobilnost, projekt za Mestno občino Velenje prinaša razvoj boljše povezanosti in varnega ter okolju prijaznega prometa v SAŠA regiji. V okviru projekta je MOV nadgradila obstoječi BICY sistem z novo postajo za izposojo mestnih koles pri OŠ Anton Aškerc, kupila 5 električnih koles in razvila mobilno aplikacijo s sistemom spremljanja stanja sistema za izposojo koles (BICY sistem) z uporabo pametnih telefonov.

Vsi strateški dokumenti, pilotni ukrepi, študijski obiski in druge projektne dejavnosti so privedli do boljših povezovalnih območij po vsej Podonavski regiji.

Na konferenci je bil prisoten tudi gospod Franc Zepič, predstavnik slovenskega Ministrstva za infrastrukturo, ki je partnerjem čestital za delo in rezultate, ki so jih dosegli. Poudaril je, da v prihodnje potrebujemo več projektov, ki zmanjšujejo vrzel med mesti v regiji ter, da je prepričan, da bodo sredstva za takšne projekte tudi v prihodnje na voljo.


Več o projektu na uradni spletni strani projekta CHESTNUT:
www.interreg-danube.eu


----
Vir: Agencija Plus


-+- Velenje.com -- Original since 2000 -+-
Pravila uporabe  |  GDPR na Velenje.com  |  Oglasevanje na Velenje.com  |  O nas  |  [email protected]